AKİT MENÜ

Ekonomi

Kirli operasyon 41 milyar lira kaybettirdi

Hükümete yönelik kirli operasyon’un ekonomi üzerindeki etkileri ortaya çıkıyor. Borsa İstanbul’un piyasa değeri 520 milyar dolara gerilerken, Halkbank, TOKİ ve Emlak konut hisseleri de büyük düşüş yaşadı.

2013-12-24 09:43:39
Hükümete yönelik kirli operasyonun Borsa İstanbul’a faturası toplam piyasa değeri bazında 41 milyar lirayı buldu. Operasyonda gözaltına alınanlar arasında Halkbank Genel Müdürü Süleyman Aslan ve bazı bakan çocuklarının olması Borsa İstanbul 100 endeksi üzerinde ağırlığı yüksek Halkbank hisselerinde güçlü satış baskısı oluşturması ile bankanın piyasa değeri 4.4 milyar lira düştü. Amerika ve İsrail’in hedefindeki Halkbankası’na yönelik operasyonda şirketin piyasa değeri 20 milyar lira sınırından 15.4 milyar liraya kadar geriledi.

TOKİ VE EMLAK KONUT GYO DA HEDEFTE

Operasyon ile gözaltına alınan kişiler arasında Bakan Erdoğan Bayraktar'ın oğlunun ve iş adamı Ali Ağaoğlu'nun da olması TOKİ ve Ağaoğlu ile ortak yürütülen bazı projeleri nedeniyle Emlak Konut GYO başta olmak üzere Gayrimenkul sektörünü de olumsuz etkiledi.

Emlak Konut GYO'nun toplam piyasa değeri, operasyonun ardından yaklaşık yüzde 22 oranında değer kaybettikten sonra gelen tepki alımlarına karşın bugün operasyon öncesine göre yüzde 17 aşağıda işlem görüyor. Borsa İstanbul GYO sektör endeksi de geçen hafta yüzde 14'ün üzerinde değer kaybederken, pazartesi günü itibariyle 16 Aralık'a göre değer kaybı yüzde 13 seviyelerinde bulunuyor.

BIST’IN DEĞERİ 520 MİLYAR LİRAYA GERİLEDİ

Aynı dönemde operasyona ilişkin belirsizlikler ve Fed kararının faiz ve döviz kurları üzerinde yarattığı baskı nedeniyle satış baskıları Borsa İstanbul'un geneline yayılırken, BIST 100 endeksinin kaybı yüzde 9'a yaklaştıktan sonra bugün ilk seansta 16 Aralık'a göre yüzde 8,17 kayıpla 69.000 puan seviyelerinde denge bulmaya çalışıyor. Borsa İstanbul'da işlem gören şirketlerin toplam piyasa değerleri Fed ve operasyon öncesine göre, 557 milyar liradan 41 milyar liralık düşüşle bugün ilk seans kapanışında 516 milyar liraya kadar geriledi.
Yorumlara Git

Mansur Yavaş-İmamoğlu kavgası CHP’de istifa getirdi!

Beşiktaş - Eyüpspor CANLI ANLATIM

CHP'de yeni kriz! Mansur Yavaş cephesinden İmamoğlu'na olay sözler: Siyasi kalpazan, proje çocuk

Fenerbahçe'den derbi açıklaması: İddialar gündemi altüst etti! Ali Koç soyunma odasına indi mi?

İtirafçının yeni sözleri bakanlığı harekete geçirdi! Narin Güran soruşturmasına özel ekip