AKİT MENÜ

Ekonomi

Türkiye’nin kıskandıran yükselişi

Geri bırakmak üzere olduğumuz 2013’te Türkiye, ekonomi alanında başdöndüren gelişmelere sahne oldu. İlk 9 ayda kaydettiği yüzde 4’lük büyümeyle dünyanın en iyi büyüyen beşinci ülkesi olan Türkiye, bu yıl imza attığı dev projelerle dikkatleri üzerine çekti. Yüzyılın projesi Marmaray’ı hizmete açan hükümet; üçüncü köprü, İstanbul’a dünyanın ikinci büyük havaalanı, Körfez geçişi ve İstanbul-İzmir çevre yolu projelerine start verdi. Borcunu kapatarak IMF’ye yolu gösteren Türkiye, ülkenin dört bir yanında geliştirdiği ulaşım, enerji, alt yapı, üst yapı, imar, ve kentsel dönüşüm gibi projelerle ekonomiye büyük hareketlilik yaşattı. Faizleri tarihinin en düşük seviyesine çeken ekonomi yönetiminin bu başarısı, uluslararası birçok derecelendirme kuruluşunun Türkiye notunu yükseltmesini beraberinde getirdi.

2013-12-26 13:26:41
l İhracatta Cumhuriyet tarihinin rekoru kırıldı. TİM verilerine göre 2012 yılı ihracatı, 2011 yılına göre yüzde 12,6 artarak 151,9 milyar dolara ulaştı.

l İMKB 100 Endeksi, 2013 yılının ilk işlem gününü 1.433,64 puanlık yükselişle tarihinin en yüksek kapanışı olan 79.642,08 puandan kapattı.

l BDDK verilerine göre, Türk bankacılık sektörünün aktif büyüklüğü Kasım 2012 itibarıyla 1 trilyon 335 milyar 794 milyon liraya ulaştı. Sektörün net dönem karı 21 milyar 786 milyon lira oldu.

l Dolar bankalar arası piyasada 4 Mayıs 2012’den bu yana gördüğü en düşük seviye olan 1,7568’e geriledi.

l Kredi derecelendirme kuruluşu Standard and Poor’s (S&P) Türkiye’nin kredi notunu BB’den yatırım yapılabilir seviyenin bir alt kademesi BB+’ya yükseltti.

l IMF ile ilişkilerde borçsuz dönem başladı. Türkiye’nin IMF’ye olan kredi borcunun yaklaşık 421 milyon dolarlık son taksitinin transferi, Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ve Hazine Müsteşarı İbrahim Çanakçı’nın katılımıyla Merkez Bankası’nda gerçekleştirildi.

l Moody’s, Türkiye’nin kredi notunu bir basamak artırarak “yatırım yapılabilir” seviye olan “Baa3”e yükseltti. Moody’s’in Türkiye’nin notunu artırmasıyla, Türkiye 1992’den beri ilk defa iki uluslararası kredi derecelendirme kuruluşundan uzun dönemli yabancı para cinsinden “yatırım yapılabilir” kredi notu aldı.

l Türkiye ekonomisi, yılın üçüncü çeyreğinde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 4,4 büyüdü.

l Dolar, TL karşısında tarihinin en yüksek seviyesi olan 2,0947 lirayı gördü.

l Hükümete yönelik kirli operasyon sonrası, Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan ile Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar istifa etti.

KÜRESEL EKONOMİDEYAŞANAN GELİŞMELER


l Avro Bölgesi maliye bakanları, Yunanistan’a 9,2 milyar avroluk krediye onay verdi.

l Güney Kıbrıs Rum kesimi parlamentosu, AB’nin mevduatlarda kesinti öngören ‘’kurtarma paketi’ni kabul etmedi.

l ABD'de ''mali uçurum''dan kurtulmayı öngören tasarıyı, Senato'dan sonra Temsilciler Meclisi de onayladı.

l Amazon’un sahibi ve kurucusu Jeff Bezos dünyaca ünlü Washington Post gazetesini 250 milyon dolara satın aldı.

l Brezilya Merkez Bankası, döviz piyasasında volatiliteyi azaltmak ve likiditeyi garantilemek için 60 milyar dolarlık dövize müdahale programı başlattı.

l Vodafone, sahibi olduğu yüzde 45’lik Verizon Wireless hissesini 130 milyar dolar karşılığında şirketin diğer hissedarı olan Verizon Communications’a sattı.

l ABD Başkanı Barack Obama, Merkez Bankası (FED) Başkanlığı için Janet Yellen’ı aday gösterdi.

l ABD Kongresi, kapanan hükümetin tekrar açılması ve borç tavanının yükseltilmesi konusundaki tasarıyı onayladı. Başkan Obama da Kongre’den gelen tasarıyı hemen imzalayarak yürürlüğe girmesini sağladı.

l Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s, Türkiye’nin 2013 yılında dünyanın önde gelen 20 ekonomisi arasında en hızlı büyüyen beşinci ülke olacağı öngörüsünde bulundu.

l Türkiye ile Japonya arasında nükleer enerji, bilim ve teknoloji alanında işbirliğine dair ortak bildirge imzalandı. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Japonya Başbakanı Shinzo Abe’nin imzaladığı anlaşma ile Sinop’ta yapılacak nükleer güç santraline ilişkin yol haritası belirlendi.

l Avro Bölgesi’nde Ağustosta yüzde 12,2 ile rekor düzeydeki işsizlik oranı eylülde değişmezken işsizlerin sayısı arttı. Eurostat’ın verilerine göre eylül itibariyle işsizlerin sayısı Avro Bölgesi’nde 60 bin artışla 19 milyon 447 bine ve AB genelinde 61 bin artışla 26 milyon 872 bine çıktı.

l ABD Merkez Bankası (Fed), aylık 85 milyar dolarlık tahvil alım miktarını 10 milyar dolar azaltarak, 75 milyar dolara indirdi.

Kredi kartı faiz oranları düşürüldü

l Kredi kartı işlemlerinde uygulanacak aylık azami akdi faiz oranı Türk lirası için yüzde 2,22’ye, aylık azami gecikme faizi oranı ise yüzde 2,72’ye indirildi.

l Merkez Bankası’nın toplam rezervleri 1 milyar 554 milyon dolar artarak tarihin en yüksek seviyesi olan 131 milyar 829 milyon dolara yükseldi.

l BTK, cep telefonu ithalatının, 2012 sonu itibariyle, 2011 yılına göre yüzde 25,9 azalarak 13 milyon 213 bin 366’ya gerilediğini açıkladı.

l Katılım bankalarının 2013 yılının ilk çeyreğinde toplam net karı 226 milyon lira olarak gerçekleşti.

l MB’nin politika faizini 50 baz puan indirmesinin ardından gösterge tahvilin bileşik faizi tarihi dip seviyesi olan yüzde 4,81’e geriledi.

l Türkiye’nin ilk yerli mini haberleşme test uydusu “TÜRKSAT-3USAT” Çin’den fırlatıldı.

l Şah Deniz II Konsorsiyumu, Azerbaycan doğal gazının Avrupa’ya Nabucco yerine Trans Adriyatik Doğal Gaz Boru Hattı üzerinden taşınmasına karar verdi.

l Maliye Bakanı Şimşek, Varlık Barışı kapsamında ülkeye 10,5 milyar lira kaynak geldiğini ve 209 milyon lira vergi tahsil edildiğini bildirdi.

‘Asrın Projesi’ hayata geçirildi

“Asrın Projesi” olarak da nitelendirilen, Asya ile Avrupa kıtaları arasında denizin altından kesintisiz demiryolu ulaşımı sağlayan Marmaray, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile yabancı devlet adamlarının da katıldığı törenle hizmete açıldı.

3. Havalimanı, dünyanın en büyüklerinden olacak

Mayıs ayında Türkiye’nin en büyük projelerinden biri olan İstanbul’a yapılacak 3. havalimanının ihalesi yapıldı. İhalede, 25 yıllık kira bedeli için en yüksek teklifi, 22 milyar 152 milyon avro ile Limak-Kolin-Cengiz-
Mapa-Kalyon Ortak Girişim Grubu verdi. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, yatırımın bedelinin ortalama 10 milyar avro olacağını belirterek, bunun finans maliyeti, kira bedeli, KDV’si de dahil edildiği zaman yaklaşık 90 milyar liraya ulaştığını kaydetti.

Yapımı 4 etap halinde gerçekleştirilecek havalimanı, yolcu kapasitesi bakımından dünyanın en büyük havalimanlarından biri olacak havalimanının, yıllık 100 milyon yolcu kapasiteli ilk bölümünün 2018 yılında hizmete girmesi planlanıyor.

Şimşek, ‘Yılın En İyi Maliye Bakanı’


Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, uluslararası ekonomi ve küresel finans piyasaları hakkında bilgi, haber ve analizler sunan ABD'deki Emerging Markets dergisi tarafından "Gelişmekte Olan Avrupa Ülkeleri Yılın Maliye Bakanı" seçildi.

Yorumlara Git

Mansur Yavaş-İmamoğlu kavgası CHP’de istifa getirdi!

Beşiktaş - Eyüpspor CANLI ANLATIM

CHP'de yeni kriz! Mansur Yavaş cephesinden İmamoğlu'na olay sözler: Siyasi kalpazan, proje çocuk

Fenerbahçe'den derbi açıklaması: İddialar gündemi altüst etti! Ali Koç soyunma odasına indi mi?

İtirafçının yeni sözleri bakanlığı harekete geçirdi! Narin Güran soruşturmasına özel ekip