AKİT MENÜ

Ekonomi

Irak petrolü Ceyhan'da

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, "Kuzey Irak'tan gelen petrolün, tam mutabakat sağlanarak bu ay içerisinde dünya piyasalarına sunulacağını umuyorum" diye konuştu. Yıldız, "Irak'tan Ceyhan'a petrol akıtılmaya başlandı" dedi.

2014-01-02 16:06:11
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, "Irak'tan Ceyhan'a petrol akıtılmaya ve tanklara doldurulmaya başlandı" dedi.

Yıldız, "Kuzey Irak'tan gelen petrolün, tam mutabakat sağlanarak bu ay içerisinde dünya piyasalarına sunulacağını umuyorum" diye konuştu.

Bakan Yıldız, düzenlediği basın toplantısında, enerji sektöründe 2013 yılı gelişmeleri ve bu yıla ilişkin hedefleri konusunda değerlendirmelerde bulundu. Sunumunun ardından basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Yıldız, Irak'tan petrol akışı konusundaki bir soruya "Irak'tan Ceyhan'a petrol akıtılmaya ve tanklara doldurulmaya başlandı" yanıtını verdi.

Yıldız, Kuzey Irak'tan gelen petrolün, tam mutabakat sağlanarak bu ay içerisinde dünya piyasalarına sunulacağını umduğunu da belirtti.

İran'dan gelen doğal gaz konusunda son dönemde bir sıkıntı yaşandığını da ifade eden Yıldız, "İran'dan teknik sorunlar nedeniyle 8 milyon metreküp civarında kontratın altında gaz alıyoruz. Bunun geçici bir süre yaşanacağı kanaatindeyim" diye konuştu.

ANLAŞMA GEÇEN AYLARDA İMZALANMIŞTI

Türkiye ile Irak Bölgesel Kürt Yönetimi (IBKY) arasında Kuzey Irak'taki petrol-doğalgaz sahalarında aramanın yanı sıra boru hatlarının yapımını da kapsayan sözleşmelerde tam mutabakat sağlandı. Sözleşmeler kapsamında Turkish Energy Company (TEC) Kuzey Irak'ta altı sahada petrol ve gaz aramaları yapacak; altı sahayla ilgili olarak da Exxon Mobil ile ortaklık yapılacağına dikkat çekilmişti. Enerji Bakanı Taner Yıldız Bağdat'ta Irak'ın enerjiden sorumlu Başbakan Yardımcısı Hüseyin el Şehristani ile bir araya gelmişti.

MUTABAKAT SAĞLANDI

Görüşmenin ardından iki ülke enerji bakanlıklarının yayımladığı ortak deklarasyonda 'IBKY'den Türkiye'ye petrolün ticari ihracatı için Irak merkezi hükümetinin de rızasını almayı ve bütün tarafların yararına olacak üçlü bir işbirliği planı başlatmayı arzuluyoruz' denilmişti. Bağdat'taki temaslarının ardından Erbil'e giden ve 3. Kürdistan-Irak Petrol ve Gaz Konferansı'na katılan Yıldız yaptığı konuşmada, Kuzey Irak ile Türkiye'nin enerji konusunda yaptığı çalışmalarda bir mutabakat sağlandığını söyledi. Irak Bölgesel Kürt Yönetimi Başbakanı Neçirvan Barzani de aynı konferansta, Türkiye ile Kuzey Irak arasındaki enerji anlaşmasının nihai detayları üzerinde uzlaşıldığını teyit etmişti.
Yorumlara Git

Mansur Yavaş-İmamoğlu kavgası CHP’de istifa getirdi!

Beşiktaş - Eyüpspor CANLI ANLATIM

CHP'de yeni kriz! Mansur Yavaş cephesinden İmamoğlu'na olay sözler: Siyasi kalpazan, proje çocuk

Fenerbahçe'den derbi açıklaması: İddialar gündemi altüst etti! Ali Koç soyunma odasına indi mi?

İtirafçının yeni sözleri bakanlığı harekete geçirdi! Narin Güran soruşturmasına özel ekip