AKİT MENÜ

Ekonomi

Asgari ücret 1,630 TL olmalı

İGİAD 2014 yılı asgari geçim ücretini hesapladı. İGİAD tarafından yapılan araştırma sonucunda İstanbul’da yaşayan evli ve iki çocuklu bir ailenin, asgarî şartlarda geçimini sağlayabilmesi için gerekli olan ücret seviyesi, 2014 yılı için 1.630 TL olarak belirlendi. İGİAD Başkanı Şükrü Alkan, bu ücreti bütün işverenlere tavsiye ettiklerini kaydetti

2014-01-04 10:05:45
İBRAHİM ACAR/İSTANBUL - Türkiye İktisadi Girişim ve İş Ahlakı Derneği (İGİAD) Asgarî Geçim Ücreti (AGÜ) Tespit Komisyonu; her yıl, Aralık ayında yaptığı bir araştırmayla İstanbul şartlarında iki çocuklu bir ailenin geçinebilmesi için gerekli olan asgari ücret seviyesini tespit ediyor.

İGİAD, bu araştırmayı bir ailenin; gıda (kahvaltılık, sebze ve meyve, et ürünleri, bakliyat, ekmek, çay/şeker/yağ), kira, elektrik, su, yakıt, haberleşme, ulaşım, eğitim, giyim, ilaç, ev eşyası ve temizlik harcamalarını içeren bir ortalama toplam gideri tespit etmek amacıyla yapıldı.

İGİAD BU RAKAMI NASIL BELİRLİYOR?

Dernek bu araştırmayı yaparken; 2014 yılı için hizmet, inşaat, bankacılık-finans, tekstil, gıda, pazarlama, eğitim-danışmanlık, lojistik, imalat, elektronik, hukuk ve danışmanlık, medya-reklamcılık ve sağlık gibi çeşitli sektörlerden 1000’e yakın iş görenle anket yapıyor.

Bu yılki çalışmanın sonuçlarına göre; İstanbul’da yaşayan iki çocuklu bir ailenin asgari olarak geçinebilmesi için iş görenin prim, ikramiye, yardım vb. yan ödemeler dâhil olmak üzere toplam 1.630 TL kazanması gerekiyor. Tespit edilen AGÜ rakamı SGK, vergi ve devlet tarafından karşılanan eğitim giderlerini içermiyor. İGİAD, bu rakamı, evli ve iki çocuklu bir iş görene verilmesi gereken asgarî geçim ücreti tutarı olarak işverenlere tavsiye ediyor.

Geçim ücreti daha

yukarıya çekilmeli İş görenlere ödenen asgarî ücretin toplumsal dayanışma ve refah seviyesi açısından önemli bir gösterge olarak kabul ettiklerini anlatan İGİAD Yönetim Kurulu Başkanı Şükrü Alkan, “İGİAD, yürürlükte olan asgarî ücret seviyesinin daha da yukarılara çekilmesi gerektiğini düşünüyor” dedi. Alkan, İGİAD’ın, iş dünyasına alternatif olarak sunduğu Asgari Geçim Ücreti olan 1.630 liranın pratikte uygulanması için bütün işverenlere tavsiye ettiklerini anlattı.

İGİAD’IN AYLIK ASGARİ GEÇİM ÜCRETİ DETAYLARI

Anket çalışması neticesinde gider kalemlerine göre aylık harcama miktarları

Harcama    Aylık Harcama Kalemleri    Miktarları (TL)
MUTFAK    390,00
KİRA    550,00
ELEKTRİK    65,00
SU    45,00
YAKIT    79,00
ULAŞIM    120,00
HABERLEŞME    60,00
EĞİTİM    86,00
SAĞLIK    60,00
GİYİM    60,00
EV EŞYASI    59,00
TEMİZLİK    56,00



Yorumlara Git

Mansur Yavaş-İmamoğlu kavgası CHP’de istifa getirdi!

Beşiktaş - Eyüpspor CANLI ANLATIM

CHP'de yeni kriz! Mansur Yavaş cephesinden İmamoğlu'na olay sözler: Siyasi kalpazan, proje çocuk

Fenerbahçe'den derbi açıklaması: İddialar gündemi altüst etti! Ali Koç soyunma odasına indi mi?

İtirafçının yeni sözleri bakanlığı harekete geçirdi! Narin Güran soruşturmasına özel ekip