AKİT MENÜ

Ekonomi

Doğan’a kayırma ‘gibi’ karar

CHP’nin Meclis’te Medya Patronu Aydın Doğan’ı “kağıt ithalatı yaparken sahtecilik yaptığı” suçlamasından kurtarmak için üzerinde çalıştığı Sermaye Piyasası Kanunu’nun “Görevi Kötüye Kullanma ve Sahtecilik” başlıklı 110. maddesinin 1. Fıkrası (b) bendinde geçen “gibi” ifadesi Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edildi.

2014-01-05 10:22:26
İBRAHİM ACAR/İSTANBUL - Aydın Doğan, kızı ve iki üst düzey yöneticisi; yurtdışında kurdukları tabela (off-shore) şirketler üzerinden küçük yatırımcıyı zarara uğrattığı gerekçesiyle yargılandıkları dava devam ederken, Anayasa Mahkemesi’nin ilginç bir karar verdiği ortaya çıktı. SPK’nın suç duyurusuna dayanak teşkil eden raporlar, savcılığın iddianamesi ve bilirkişi raporuna rağmen, İstanbul 7. Asliye Ceza Mahkemesi’nin Medya Patronu Aydın Doğan, kızı Hanzade Vasfiye Doğan Boyner, İmre Barmanbek ve Ali Rıza Temur hakkında verdiği beraat kararı, Yargıtay 7. Ceza Dairesi’nce oy birliğiyle bozulmuştu. Doğan Grubu, tekrar beraat etmek için, kanundaki “gibi” ifadesini; 2012’nin son aylarında TBMM’den geçirilerek yasalaştırılan Sermaye Piyasası Kanun Taslağı’ndan çıkarttırmak için CHP’yi harekete geçirmişti. CHP İstanbul Milletvekili Aydın Ayaydın,  SPK taslağının Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu’nda görüşülmesi sırasında görüşmeleri tıkamıştı.

6362 Sayılı Sermaye Piyasası Kanun Tasarısı’nın TBMM’de görüşüldüğü Kasım-Aralık 2012’de Doğan’a özel düzenlemeyi başaramayan CHP, kanundaki “gibi” ifadesinin iptali için Anayasa Mahkemesi’ne başvurdu. CHP Grup Başkanvekilleri Muharrem İnce ve M. Akif Hamzaçebi ile 127 CHP’linin imzasını taşıyan başvuru dilekçesinde; 6362 Sayılı Sermaye Piyasası Kanunu’nun “Görevi Kötüye Kullanma ve Sahtecilik” başlıklı 110. maddesinin 1. Fıkrasının; “Yönetim, denetim veya sermaye bakımından dolaylı veya dolaysız olarak ilişkili bulunduğu diğer bir teşebbüs veya şahısla emsallerine göre bariz şekilde farklı fiyat, ücret ve bedel uygulamak gibi örtülü işlemlerde bulunarak halka açık ortaklıkların kârını veya mal varlığını azaltmak” şeklindeki (b) bendinde yer alan “gibi” ibaresinin iptali istenmişti.

AYM, CHP’NİN İSTEĞİNE ‘EVET’ DEDİ

CHP’nin başvurusunu karara bağlayan Anayasa Mahkemesi’nin, Aydın Doğan’a kıyak “gibi” olarak yorumlanan bir iptal kararı verdiği anlaşıldı. Anayasa Mahkemesi; 14 Kasım 2013 tarihli kararda; “6362 sayılı Sermaye Piyasası Kanun’un 110. maddesinin (1) numaralı fıkrasının (b) bendinde yer alan “…gibi...” ibaresinin Anayasa’ya aykırı olduğu gerekçesiyle İPTAL’ine” denildi.

İptal karanını vermekle yetinmeyen Anayasa Mahkemesi; CHP’nin başvurusunu sonuçlandırdığı kararda işi daha da garantiye alarak yürürlüğü durdurma da verdi. Yüksek Mahkeme’nin kararının ilgili bölümünde şöyle deniliyor: “SPK Kanunu’nun; 110. maddesinin (1) numaralı fıkrasının (b) bendinde yer alan “…gibi...” ibaresinin iptaline ve yürürlüğünün durdurulmasına, Engin YILDIRIM, Hicabi DURSUN, Celal Mümtaz AKINCI, Erdal TERCAN, Muammer TOPAL, Zühtü ARSLAN ile M. Emin KUZ’un karşı oyları ve oy çokluğuyla karar verildi.”

GÖZLER OY BİRLİĞİYLE DOĞAN’I SUÇLU BULAN YARGITAY’DA

İstanbul 7. Asliye Ceza Mahkemesi’nin karanını bozan ve Aydın Doğan’ın mahkûm edilmesini “oy birliğiyle” isteyen Yargıtay 7. Ceza Dairesi’nin bu gelişmelerden sonra nasıl bir karar vereceği merak ediliyor. Çünkü; Anayasa Mahkemesi, CHP’nin girişimi üzerine verdiği iptal kararıyla Yargıtay’ın daha önceki kararının dayanak noktasını ortadan kaldırdı. Yargıtay’ın iptal kararında, kanun koyucunun tek tek sayma yerine “gibi” ifadesini kullanarak benzer eylemleri de suç kapsamına aldığına vurgu yapılmıştı.


Yorumlara Git

Mansur Yavaş-İmamoğlu kavgası CHP’de istifa getirdi!

Beşiktaş - Eyüpspor CANLI ANLATIM

CHP'de yeni kriz! Mansur Yavaş cephesinden İmamoğlu'na olay sözler: Siyasi kalpazan, proje çocuk

Fenerbahçe'den derbi açıklaması: İddialar gündemi altüst etti! Ali Koç soyunma odasına indi mi?

İtirafçının yeni sözleri bakanlığı harekete geçirdi! Narin Güran soruşturmasına özel ekip