AKİT MENÜ

Sağlık

Kimler ayran içebilir?

Ayranın yaz aylarında ferah ve serinletici bir içecek alternatifi olmasının yanı sıra, başta çocuklar olmak üzere her yaştan bireyin sağlığı için koruyucu bir kalkan olduğunu biliyor muydunuz?

Sağlıklı bir bedene sahip olmanın birincil koşulu, dengeli beslenme ve yeterli sıvı alımı olduğunu belirten Beslenme Uzmanı Aysen Arıcan, süt-yoğurt-ayran grubu ise her yaşta en çok gereksinim duyduğumuz ve her gün belli oranlarda tüketmemiz gereken besinlerdir. Ayran, bu nedenle gelişim çağındaki çocuklarımız ve gençlerimiz için, en sağlıklı ve aynı zamanda lezzetli bir içecek alternatifi oluşturur. Yetişkinler ise yaşamlarının her aşamasında ayranı güvenle ve keyifle tüketebilirler.

HER YAŞTA AYRAN TÜKETMEK ÇOK ÖNEMLİ

Ayran, kalsiyum, potasyum, fosfor, B2, B12 mineralleri bakımından çok zengindir. Dolayısıyla çocukluk döneminden başlayarak yaşamın tüm evrelerinde günde en az bir bardak tüketilmelidir. Çocukluktan, ergenlik, gençlik, olgunluk ve yaşlılık dönemlerine kadar her daim tüketebileceğimiz bir ürün olarak sofralarımızdan ayırmamamız gereken bir besindir.

ALTERNATİF KALSİYUM KAYNAĞI

Protein, vitamin, yağ ve mineral bakımından zengin bir içecek olan ayranın sindirimi süte göre daha kolaydır ve bu nedenle de sütü sindirmekte güçlük çekenler (laktoz intoleransı) için de iyi bir kalsiyum alternatifi olarak önerilebilir. İçerdiği mineraller ve su sayesinde özellikle yaz aylarında terle kaybedilen su ve elektrolitlerin yerine konulmasını da sağlar.

KAS, KEMİK, SİNİR VE BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNİN KORUYUCU KALKANI

Ayran kas, sinir ve kemik gelişiminden, kanın yapılanmasından, ve hormonal metabolizmadan sorumlu olan esansiyel amino asitleri tam ve eksiksiz olarak yapısında taşıyan kazein ve whey proteinlerine sahip bir içecektir. Bu sayede kas, kemik, sinir ve bağışıklık sistemini korur ve hem çocukların hem de yetişkinlerin sağlığını güçlendirir.

Ayranın faydaları:

•Zengin kalsiyum, fosfor, B12, A ve D vitamini içeriği sayesinde kemik gelişimine ve güçlenmesine destek olur.

•Sindirim ve bağışıklık sistemini destekler.

•Kemik erimesi riskini büyük ölçüde azaltır.

•İçinde bulunan magnezyum, kalsiyum ve potasyum sayesinde yüksek tansiyonun kontrol altına alınmasını sağlar.

•Kansere, alerjiye, gastrit ve ülsere, iltihaplanmaya karşı koruma sağlar.

KİMLER AYRAN İÇMELİ?

Gelişim sürecindeki çocuklar ve ergenlik çağındaki gençler, yetişkin bireyler; kalp ve damar hastalıkları, diyabet gibi metabolik hastalıkları olanlar, hipertansiyon ve kolesterol hastaları ayran içmelidir. Ayrıca kanser, alerji, gastrit ve ülser hastalıklarına genetik olarak yatkınlığı olanlar koruyucu işlevi olan ayranı tüketmelidir.

Farklı nesillerden aile bireyleri besleyici, serinletici etkisi olan ve lezzeti ile geleneksel damak tadımıza uygun ayranı aynı sofrada güvenle ve rahatlıkla tüketebilirler.

Yorumlara Git

Neler oluyor? Dün Kocaeli bugün o ilimiz! Bir İHA daha düştü

İran saldırısı öncesi medyayı nasıl manipüle ettikleri ortaya çıktı İğrenç işbirliği

Şartları belli oldu! Şirketlere çalışan kişi başı 3 bin 500 TL

Şam'dan Golan'a kadar askerden arındırılmış bölge talep ettiler Siyonist yüzsüzlüğü

Epstein Dosyaları Açıldı! Rezillik dünyaya saçıldı… Clinton ve Michael Jackson detayı ortalığı karıştırdı