AKİT MENÜ

Ekonomi

Sanayi bize moral oldu

Sanayi üretimindeki artışı değerlendiren ASKON Genel Başkanı Mustafa Koca, “Son derece sıkıntılı bir gündemi yaşadığımız şu günlerde sanayi üretimiyle ilgili haberler ciddi anlamda moral oldu. Bu girdaptan zihnimizi arındırıp, tekrar ekonomiye daha gerçekçi bir bakış oluşturmamızı sağladı” dedi

2014-01-09 10:01:52
İSTANBUL - Anadolu Aslanları İşadamları Derneği (ASKON) Genel Başkanı Mustafa Koca, sanayi üretimindeki artışı değerlendirdi. Kasım ayı sanayi üretim endekslerine ilişkin yazılı açıklamada bulunan Mustafa Koca, son zamanlarda yaşanan siyasi ve idari sorunun ekonomiyi de etkileyecek kadar büyük derinliğe sahip bulunduğunu, döviz, faiz ve özellikle borsada meydan gelen olumsuz gelişmelerin bunun yansıması olduğunu ifade etti.

Sanayi üretiminin, bütün sıkıntılara rağmen geçen yıla göre yüzde 4,7 oranında artış göstermesinin rahatlatıcı olduğunu belirten Koca, bu gelişmenin, ara mal üretimi, eczacılık gibi konularda gerçekleşmesinin de önemini vurguladı.

‘CARİ AÇIK, YERLİ ÜRETİMLE AŞILIR’

Ülkenin en kırılgan noktasının hala cari açık olduğunun herkes tarafından söylendiğini hatırlatan Koca, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

“Bu cari açığı azaltmanın önemli tedbirlerinden bir tanesi hiç şüphesiz ara malı, yerli olarak ve olabildiğince ithalata dayalı olmadan üretmeyi başarmamızdır. Her ne kadar enerji bu konuda sorun olmaya devam edecekse de, ara mal üretim becerimiz cari açık ve dolayısıyla ekonomik kırılganlık riskimizi minimuma indirecek bir başarı olacaktır. Son derece sıkıntılı bir gündemi yaşadığımız şu günlerde sanayi üretimi ile ilgili olarak gelen haberler ciddi anlamda moral oldu. Bu girdaptan zihnimizi arındırıp tekrar ekonomiye daha gerçekçi bir bakış oluşturmamızı sağladı.”

ASKON Genel Başkanı Mustafa Koca, 100 milyar dolar gibi bir GSYH’nın yaklaşık üç yılda bir araya getirildiğine işaret ederek, bunun özel hesaplarla, siyasi manipülasyonlarla ve uluslararası tezgahlarla yok edilmesine müsaade edilmemesi gerektiğini de belirtti.

Üretim çarkları hızlandı

ANKARA - Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2013 yılı Kasım ayı sanayi üretim endeksi sonuçlarını açıkladı. Buna göre, mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış hesaplamada, Kasım ayında, bir önceki aya göre madencilik ve taşocakçılığı sektörü endeksi yüzde 1,7 ve imalat sanayi sektörü endeksi yüzde 3,6 artarken, elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi yüzde 1,4 azaldı. Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi bir önceki aya göre 2,9, takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi geçen yılın aynı ayına göre yüzde 4,7 arttı.
Yorumlara Git

Mansur Yavaş-İmamoğlu kavgası CHP’de istifa getirdi!

Beşiktaş - Eyüpspor CANLI ANLATIM

CHP'de yeni kriz! Mansur Yavaş cephesinden İmamoğlu'na olay sözler: Siyasi kalpazan, proje çocuk

Fenerbahçe'den derbi açıklaması: İddialar gündemi altüst etti! Ali Koç soyunma odasına indi mi?

İtirafçının yeni sözleri bakanlığı harekete geçirdi! Narin Güran soruşturmasına özel ekip