AKİT MENÜ

Gündem

HSYK’nın İmamı’ndan yasadışı bildiri

HSYK içindeki paralel yapılanmanın “korsan” açıklamasından sonra, HSYK Başkan Vekili Ahmet Hamsici de, yetkilerini aşarak, 66 sayfalık korsan bir bildiri yayınladı.

2014-01-11 08:16:09
YENİ AKİT/ANKARA - 17 Aralık operasyonunun ardından, yetkisi olmadığı halde yasama organının kararları üzerine bildiri yayınlayan Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK), yine bir ‘korsan’ açıklama ile gündemde. Kurul Başkan Vekili Ahmet Hamsici, HSYK’nın yapısında değişiklik öngören düzenleme ile ilgili olarak 66 sayfalık bir açıklama yaparak, yapılmak istenen düzenlemenin Anayasaya aykırı olduğunu öne sürdü.

HSYK BAŞKAN VEKİLİ: KİŞİSEL DEĞERLENDİRMELERİM

AK Parti’nin hazırladığı değişiklik teklifine tepki gösterilen açıklamada, teklifin kurulun bağımsızlığını ortadan kaldırmaya yönelik olduğu ve seçimle gelen yüksek kurul üyelerinin Adalet Bakanı’nın emrine girdiği iddia edildi. Hamsici’nin açıklamasında, teklifle hukuk devleti ilkesi, mahkemelerin bağımsızlığı ve hakim teminatı ilkelerinin hiçe sayıldığı da ifade edildi. 66 sayfalık açıklamanın girişinde HSYK Başkan vekili Ahmet Hamsici, “2802 sayılı Hâkimler ve Savcılar Kanunu ile 6087 Sayılı Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu Kanunu’nun bazı maddelerinde değişiklik yapılmasına dair Yasa Teklifine ilişkin kişisel bazı değerlendirmelerimi içeren ve 10.01.2014 tarihinde yapılacak Adalet Komisyonu görüşmelerinde değerlendirilmek üzere TBMM Adalet Komisyonu Başkanı ve Üyelerine elektronik posta yolu ile göndermiş olduğum, ekteki raporu bilgi ve takdirlerinize sunar, yapılacak olan çalışmaların ülkemiz ve milletimiz adına hayırlı olmasını dilerim” ifadelerine yer veriyor.

HSYK: AÇIKLAMA KURUMSAL DEĞİL

Bu arada HSYK’dan yapılan bir başka açıklamada, Başkanvekili Ahmet Hamsici’nin açıklamalarının ‘kurumsal olmadığı’ öne sürüldü. HSYK’dan yapılan açıklamada, “HSYK Başkanvekili Sayın Ahmet Hamsici Bey’in 6087 Sayılı HSYK Kanunu değişikliğine ilişkin kişisel görüşlerini içeren rapor sizlere gönderilmiştir. Bu değerlendirme HSYK adına kurumsal bir açıklama değildir” denildi.

BEŞİR ATALAY: HSYK, HİLE YAPIYOR

HSYK Başkanvekili Ahmet Hamsici’nin açıklamalarına ilişkin katıldığı bir televizyon programında konuşan Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay da, “Eminim kurul içinde çalışılmış, hazırlanmış. Ama bakanın genelgesini delmek için böyle bir yol izlemişler. Şimdi bunlar doğrusu yargı ile endişeleri sadece artırır” değerlendirmesinde bulundu. “HSYK’nın açıklaması, doğrusu bizim geleneğimizde, teamülümüzde ve yüksek yargı geleneğinde de olmayan bir şey” ifadesini kullanan Atalay: “Başkanvekilinin, bakandan habersiz, hiç irtibat olmadan böyle uzunca bir şey yayınlaması, Kurul üzerinde şu günlerdeki tartışmayı, endişeleri, şüpheleri artıran bir belgedir. Yani bu biraz yine korsan bir şeydir. Belli ki Adalet Bakanımızın yayımladığı o genelge veya yazdığı yazıdan sonra kurul olarak yapmıyorlar. İşte bir anlamda ona bir hiledir. İşte ‘şahsi görüşüm’ diye açıklama yapıyor. Eminim kurul içinde çalışılmış, hazırlanmış. Ama bakanın genelgesini delmek için böyle bir yol izlemişler. Şimdi bunlar doğrusu yargı ile endişeleri sadece artırır” şeklinde konuştu.

“ANAYASA’YA AYKIRILIK SÖZ KONUSU DEĞİL”


Atalay, HSYK’nın yapısında değişiklik öngören yasa teklifine ilişkin de soruları cevapladı. Yolsuzluk ve rüşvet soruşturmasına değinen Atalay, Adli Kolluk Yönetmeliği değişikliğinin iptali talebinin Danıştay’da görüşüldüğü sırada HSYK’dan yapılan açıklamayı hatırlattı ve kurulun toplantısını “korsan” olarak niteledi. Yasa teklifinin bu süreç sonrasında gündeme geldiğini ifade eden Atalay, muhalefet partilerine de teklif götürdüklerini ve çağrıda bulunduklarını, ancak buna itirazda bulunulduğunu anımsattı. Atalay, yasa teklifinin, Adalet Bakanı, bakanlık bürokratları, Anayasa Komisyonu Başkanı, Adalet Komisyonu Başkanı, AK Parti’nin hukukçu genel başkan yardımcıları ile dışarıdan bazı öğretim üyelerinin görüşü alınarak hazırlandığını dile getirdi. Atalay, şunları söyledi: “Burada Anayasaya aykırılık diye bir şey söz konusu değil. En çok o boyutu dikkate alındı. Anayasada HSYK ile ilgili maddenin kanuna bıraktığı hususlar sadece burada düzenleniyor. Dolayısıyla burada biz o manada bir sorun görmüyoruz ve bu konuda çok dikkatliyiz.”

“YİNE ORTAYA BİR VESAYET ÇIKTI”

HSYK’nın oluşumuna çok önem verdiklerini belirterek, 12 Eylül 2010’daki anayasa referandumunu anımsatan Atalay, “Yani bütün derdimiz, Türkiye’de milli iradenin üzerinde vesayet kalmasın. Herkes kendi görevini yapsın. Ama şimdi gördüğünüz gibi şu son günlerdeki gelişmelerde yine ortaya bir vesayet çıktı” dedi. “Kendimizi daima millet denetiminde hissediyoruz” diyen Atalay, “Millet bize karnemizi verecek. Ama yargıya kimse hesap sormuyor. Yargı millet tarafından seçilmiyor ve hiç milletin onu denetlemesi de söz konusu değil” ifadelerini kullandı.

MUHALEFET KARARSIZ

Gün içerisinde muhalefet partilerinin içerisinden de, “HSYK’nın açıklama yapmasının yasaklanmasına da, bu yasağın demeçlerle delinmesine de karşıyız” şeklinde kararsız ve net olmayan açıklamalar geldi.

CİHANER: BU BİR MEYDAN OKUMADIR

HSYK’ya destek veren CHP’den ise kurulun tavrının bir ‘meydan okuma’ olduğu tespiti geldi. CHP Milletvekili, Cumhuriyet eski Başsavcısı İlhan Cihaner, HSYK Başkanvekilinin yaptığı açıklamanın bakana bir ‘meydan okuma’ olduğunu söyledi. Cihaner ayrıca, HSYK ile ilgili gelmiş bir yasa teklifi konusunda HSYK’ya ‘açıklama yasağı’ getirilmesinin yanlış olduğunu da öne sürdü. Cihaner, Hamsici’nin bu açıklamayı hukuki kaygılar ve adalet için yaptığına inanmadığını belirtirken, mevcut pozisyonlarını korumak için yaptığını söyledi.



Yorumlara Git

Uyuşturucu ile mücadelede NARVAS DÖNEMİ! Narkotik vaka analiz sistemi

22 Eylül 2024: Günün Âyet ve Hadisi

QUAD liderlerinden ‘Ateşkes’ açıklaması!

Asıl savaş Avrupa’da çıkacak gibi! Rusya’dan İngiltere’ye çarpıcı gönderme

Cumhurbaşkanı Erdoğan’a ABD’de sevgi seli