AKİT MENÜ

Ekonomi

Ekonomi çabuk toparlanır

Türkiye’de yaşanan Gezi ve “kirli operasyon” sonrası yaşananları doğum sancısına benzeten bir bankanın Başekonomisti Cevdet Akçay, “Bu olaylar 10 yıl önce olsaydı Türkiye haritadan silinirdi” diye konuştu. Gezi olayları sonrasında istikrarın ne kadar önemli olduğunun görüldüğünü belirterek, “Türkiye’yi çok iyi bilen yatırımcılar yeniden giriş yapar. Ekonomi kendini çabuk toparlar” görüşünü dile getirdi.

2014-01-12 10:15:54
İSTANBUL - Bir bankanın Başekonomisti Cevdet Akçay, hükümete yönelik kirli operasyondan sonra yaşanan gelişmelere ilişkin yaptığı değerlendirmede, “Bunlara doğum sancısı muamelesi yapmak gerek. 10 yıl önce bırakın bu olayları, 2008 krizine yakalansaydık Türkiye haritadan silinebilirdi” dedi.  Akçay, kurdaki belirsizliğin ihracatı olumsuz etkileyecek bir durum olduğunu, buradan ihracata bir katkı beklemenin doğru olmadığını söyledi.

YABANCI YATIRIMCI YENİDEN GİRİŞ YAPAR

Hükümete yönelik kirli operasyonlardan sonra yabancı yatırımcıların Türkiye ile ilgili kafalarının karışık olduğunu belirten Akçay, zaten yabancı yatırımcıların Türkiye’ye karşı temkinli davrandığını, son olaylar sebebiyle de sorun tam olarak çözülmediği için Türkiye’den uzak durmayı tercih ettiklerini dile getirdi.

Akçay, Türkiye’yi çok iyi bilen yatırımcıların belirli yerlerden yeniden giriş yapacağını ancak, masif (yoğun) girişler beklemenin çok fazla gerçekçi olmadığına dikkati çekerek, bu yüzden birden fazla senaryoları olduğunu söyledi.

Gezi olayları sonrasında siyasi istikrarın çok önemli hale geldiğini vurgulayan Cevdet Akçay, sözlerine şöyle devam etti:

“Gezi sonrasında varlık fiyatlarında yani dövizde, kurda, faiz fiyatlarında ve borsada çok ciddi düşüş oldu. Ama iktisadi faaliyet bu durumdan pek etkilemedi.  TCMB Başkanı Erdem Başçı’nın para politikası açıklamasından sonra da ortalık düzeliyor gibiydi. Peşine 17 Aralık soruşturması geldi. Bunun sonrasında varlık fiyatlarında ciddi bir hit daha yedik. İktisadi faaliyette illaki bir miktar bozulmaya yol açacaktır. Tüketici daha ihtiyatlı olmaya çalışacaktır.”

Akçay, izlenecek yol konusunda vadelerin de önemli olduğunu belirterek, kısa vadedeki belirsizliğin kısa vadede akıl vermeyi biraz imkansız kıldığını söyledi. İçinde bulunulan dönemin, kişilerin kazandıklarını koruma dönemi olduğunu belirten Akçay, finansal varlıklar anlamında para kazanma dönemi gibi olmadığını, yatırım alanlarının reel sektör için daha zor olduğunu, ancak bu dönemin de geçeceğini kaydetti.

BUNLARA DOĞUM SANCISI DEMELİYİZ


Türkiye’nin 5 ay öncesine oranla daha kuvvetli olduğunu vurgulayan Cevdet Akçay, şunları kaydetti: “Bunlara doğum sancısı muamelesi yapmak gerek. 10 yıl önce bırakın bu olayları, 2008 krizine yakalansaydık Türkiye haritadan silinebilirdi. Pek çok yerde düzeltme yaptık ancak, gidecek yolumuz olduğunu anlamakta fayda var. Nereye, kimlerle evrileceğiz? Evrilirken nasıl bir insan kaynağı kullanacağız? Bunların hepsini herkesin, iktidarın da, muhalefetin de iyi düşünmesi lazım.”
Yorumlara Git

Mansur Yavaş-İmamoğlu kavgası CHP’de istifa getirdi!

Beşiktaş - Eyüpspor CANLI ANLATIM

CHP'de yeni kriz! Mansur Yavaş cephesinden İmamoğlu'na olay sözler: Siyasi kalpazan, proje çocuk

Fenerbahçe'den derbi açıklaması: İddialar gündemi altüst etti! Ali Koç soyunma odasına indi mi?

İtirafçının yeni sözleri bakanlığı harekete geçirdi! Narin Güran soruşturmasına özel ekip