AKİT MENÜ

Gündem

Türkiye'den F-35 açıklaması: Biz sizi cezalandırmak istiyoruz...

Savunma Sanayi Başkanı İsmail Demir, ABD ile yaşanan F-35 krizi, Milli Muharip uçağının tarihi ve siyasi gündeme ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.

Savunma Sanayi Başkanı İsmail Demir, Barış Pınarı Harekatı’nda yerli silahların etkisi, Türkiye’ye yönelik silah satışı kısıtlaması, ABD ile F-35 gerilimi ve Patriot'lar, Rusya ile SU-35 savaş uçağı yapılan görüşmeler ve S-400’lerdeki son durumları değerlendirdi.

Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, NTV’den Ahmet Ergen'in gündeme dair sorularını yanıtladı.

Türkiye’nin, savunma sanayiinde millileşme oranında son yıllarda kayde değer bir yükseliş gösterdiğini biliyoruz. Bu çerçevede Barış Pınarı Harekatı’nda kulanılan silah sistemlerinde nasıl bir yerlilik oranı yakalayabildik? Türkiye artık bu çapta harekatları milli imkanlarla gerçekleştirebilecek düzeye gelebildi mi?

Bunun en önemli işareti, harekatın sırasında 'amborgo uyguladık' denmesine rağmen bağımsız olarak harekatın sürdürülebilmesiydi. Yeni sistemlerle birlikte bu operasyonu başarıyla gerçekleştirdik. Kısaca, ülkemizin güvenliğiyle ilgili kararları alıp uygulayabilmesi açısından yerli silahların etkisi görüldü...

"Her ambargo haberi bize motivasyon oluşturuyor"

Türkiye’ye, 1974 Kıbrıs Barış Harekatı’ndan sonra uygulanan ambargo başta Aselsan olmak üzere bir çok milli savunma sanayii şirketinin doğuşuna neden oldu. Böylece kritik bazı teknolojilerde örneğin haberleşme gibi dışa bağımlılıktan kurtulduk. Bugüne geldiğimizde özellikle Barış Pınarı Harekatı’ndan sonra Türkiye’nin geleneksel batılı savunma tedarikçilerinin olumsuz tutumu, ulusal savunma sanayiinin hangi boşluklarının doldurulması yönünde sonuç doğurur?

Envanterdeki silahların yerlilerinin yapılması gerektiğini ortaya koydu. Hisar'ın ardından Atmaca'nın testleri açıklandı. Mesaj şu; tehditlerle bizi durduramazsınız... Başka yerlerden sağlayabileceğimiz ticari ürünler bir yana, stratejik ürünlerde çalışma yaparak boşluklar doldurmak önemli. Her ambargo haberi bize motivasyon oluşturuyor. Dün bizle işbirliği yapmak isteyen ülkelerin niyetlerinin ne olduğunu görüyoruz.

"Biz sizi cezalandırmak istiyoruz mantığıdır bu"

Türkiye her ne kadar F-35 projesinin şimdilik parça tedarikçilerinden biri olmayı sürdürüyor olsa da, birkaç ay sonra bunun da sonlanacağı anlaşılıyor. Türkiye’nin yeniden programa dönmesi, ödediği 1.5 milyar doların karşılığı olan uçakları alabilmesi ne kadar mümkün görünüyor? ABD ile bu yönde yürüyen herhangi bir temas var mı?

F-35 konusunda uyuşmazlığı başlatan biz değiliz. Bütün yükümlülüklerimizi eksiksiz yerine getirdik. F-35 ile S-400’ün bir arada bulunamayacağı argümanlarına biz ‘sakınca yok’ dedik. ‘Siz var diyorsanız gelin heyet kuralım’ dedik. Ama maalesef ciddi bir çalışma yapılmadı. Daha da komik olarak, ‘önce S-400’den vazgeçtiğinizi açıklayın’ denildi... Biz sizi cezalandırmak istiyoruz mantığıdır bu. Tek yanlı olarak alınan bu karar programa da zarar vermekte... Temennimiz geçici bir uygulama olması ve programa yeniden dönmemiz. Ortada bir hak var ve yerine getirilmesini bekliyoruz.

"Öne çekmek istiyoruz"

Savunma Sanayi Başkanı İsmail Demir, "Milli Muharip uçağı projesinin öne çekilmesi için çalışıyoruz" dedi. 

Yorumlara Git

Türkiye'ye verilmeyen F-35 ve Eurofighter'lar o ülkeye gönderilecek

Starlink uyduları dronları tespit etti! Hayalet uçakları da tespit edebilecek mi?

Hamas'tan HÜDAPAR'a dikkat çeken mektup

Pötibör bisküvinin doğum gününe kutlama!

NATO’dan Avrupa’ya kritik uyarı! “Türkiye olmadan olmaz”