AKİT MENÜ

Ekonomi

Havacılık ekonominin lokomotifi oldu

Sivil Havacılık Genel Müdürü Bilal Ekşi; sivil havacılık sektörünün toplam cirosunun, 10 yılda 10 kat artarak 2.2 milyar dolardan 21,4 milyar dolara ulaştığını kaydetti. Sektörde görev yapan personel sayısının 167 bine yükseldiğini kaydeden Ekşi, “Gerek ticaret hacmi ve turizmin büyümesine gerekse istihdama yaptığı katkıyla, havacılık sektörü, ekonominin lokomotifi haline geldi” dedi

2014-01-15 13:59:06
ANKARA - Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü (SHGM) tarafından açıklanan 2013 yıl sonu verilerine göre, havacılık sektörünün cirosu 21.4 milyar dolara, sektörde istihdam edilen personel 167 bine ulaştı. SHGM yıl sonu istatistiklerine göre, uçuş ağı iç hatlarda 52’ye, dış hatlarda ise 104 ülkede 236 noktaya yükselirken, havayolu işletmelerinin uçak filosundaki büyük gövdeli uçak sayısı 385’e, yolcu sayısı ise 140 milyona yükseldi. Hava taksi, genel havacılık, balon işletmelerinin filolarındaki hava araçlarıyla birlikte Türk tesciline kayıtlı hava aracı sayısı 10 yıllık dönemde yaklaşık 2 kat artarak 626’dan bin 134’e, iş jeti sayısı ise 106’ya yükseldi. Kapadokya bölgesinde balon taşımacılığı yapan işletmelerin filolarındaki balon sayısı da 167’den 195’e çıktı.

EKŞİ: SEKTÖRÜN CİROSU10 YILDA 10 KAT ARTTI

Sivil Havacılık Genel Müdürü Bilal Ekşi, 2013 yılına ilişkin yaptığı değerlendirmede, havayolu işletmeleri, havaalanı işleticileri, bakım, eğitim, yer hizmetleri kuruluşlarından oluşan sivil havacılık sektörünün toplam cirosunun 10 yılda 10 kat artarak 2.2 milyar dolardan 21,4 milyar dolara ulaştığını belirtti. Uçuş ağındaki ve filodaki gelişmelere paralel olarak havayolu işletmelerinin yurtdışı yatırımlar ve ortaklıklarla daha hızlı bir büyüme sürecine girdiğini ve küresel ölçekli şirketler haline geldiğini ifade eden Ekşi, “Havacılık işletmelerinde büyük bir istihdam artışı da söz konusu. Sivil havacılık sektöründe görev yapan personel sayısı 167 bine yükseldi. Gerek ticaret hacmi ve turizmin büyümesine, gerekse istihdama yaptığı katkıyla, havacılık sektörü, ekonominin lokomotifi haline geldi” dedi.

10 yılda 200 mevzuat

Türkiye’nin 157 ülkeyle havacılık anlaşması olan ve uçuş ağının büyüklüğüyle uluslararası arenada adından söz ettiren bir ülke haline geldiğini vurgulayan Bilal Ekşi, mevzuat çalışmalarına büyük ağırlık verdiklerini belirterek; sadece geçen yıl sektöre 42 yasal düzenleme yapıldığının ve 10 yıllık dönemde hayata geçirilen mevzuat sayısının 200’e ulaştığını kaydetti.

Engelsiz alan artacak


“Engelsiz Havaalanı” sayısının 22’ye, “Yeşil Kuruluş” sayısının da 30’a yükseldiğini belirten Bilal Ekşi, bu yıl düzenleme ve denetleme işlevine yönelik hedeflerinin yanısıra yeni uygulama ve projelere de imza atacaklarına dikkat çekti. Ekşi, uçuş ekibinde alkol ve uyuşturucu kontrollerine başlanması ve engelli yolcu haklarının yayımlanması gibi hedeflerin olduğunu da sözlerine ekledi.

Yorumlara Git

Mansur Yavaş-İmamoğlu kavgası CHP’de istifa getirdi!

Beşiktaş - Eyüpspor CANLI ANLATIM

CHP'de yeni kriz! Mansur Yavaş cephesinden İmamoğlu'na olay sözler: Siyasi kalpazan, proje çocuk

Fenerbahçe'den derbi açıklaması: İddialar gündemi altüst etti! Ali Koç soyunma odasına indi mi?

İtirafçının yeni sözleri bakanlığı harekete geçirdi! Narin Güran soruşturmasına özel ekip