AKİT MENÜ

Teknoloji

Dünyanın yarısı çevrimdışı!

Biz her gün Türkiye'de, teknolojiyi çok yakından takip ederken dünyanın yarısında internet bağlantısı bile yok.

Birleşmiş Milletler Genişbant Komisyonu bugün 2015 yılı raporunu yayımladı. Yüz sayfadan oluşan ve temelde internet dünyasının, bağlantı hızlarının vb. küresel çaptaki gelişimine değinen raporun tahmin edeceğimiz gibi çok büyük bir çoğunluğu bizi ilgilendirmiyor olsa da kesinlikle dikkat etmeye değer bilgiler de saklı içerisinde.

Biz de dedik ki, madde madde kısa bir özet geçmekte fayda var:

1) Avrupa'da internet bağlantısının toplam nüfusa oranı %82 iken Amerika'da (ABD değil, tüm Amerika kıtası) ve BDT'de bu oran %60'a geriliyor. Arap ülkeleri ve Asya/Pasifik Bölgesine geldiğimizde %40'a düşerken, Afrika'da ise sadece %10.

2) Aynı orantıyı gelişmişlik düzeyini baz alarak yaptığımızda ise gelişmiş ülkelerde %82'lik bir internet erişimiyle karşılaşırken, gelişmekte olanlarda %34, gelişmemişlerde ise %7'yi görüyoruz.

3) Gerçi raporda açık olarak belirtilmemiş ama buradan da hareketle ABD ve Kanada'yı içine alan K. Amerika'nın muhtemel oranının %80'lerde olduğunu düşünebiliriz. Tüm Amerika kıtası %60 ise demek ki G. Amerika'da oran %40'larda geziniyor. Keza benzer bir tahmini Afrika'da da yapabiliriz. Muhtemelen K.Afrika'daki Mısır, Libya vb. gibi birkaç ülke ve G. Afrika'da da Güney Afrika Cumhuriyeti dışında tüm kıta neredeyse tamamı ile çevrimdışı olsa gerek.

Gördüğümüz gibi dünya nüfusunun halen yarısından fazlası (%53.6) çevrimdışı. Yani diğer bir deyişle, 2015 sonu itibarı ile halen 4 milyardan fazla insanın internet erişimi olmayacak.

4) 2015 yılı sonunda küresel çapta 121'i aşkın ülke (acaba neden 120 değil de 121'den fazla?) mobil olarak doygunluğa ulaşacak imiş. Yani dünyada yer alan ülkelerin ortalama yarısı diyebiliriz. Ne de olsa BM'nin resmen tanıdığı 192 ülke olsa da, toplam ülke sayısı 236 adet. Mobil doygunluktan kasıt, halihazırda 4G'yi kullanmaya başlayan ya da geçiş aşamasında olan ülkeler. Keza bir diğer kıstas da mobil ödeme sistemlerine geçilip geçilmediği.

5) Bu yıl sonu itibarı ile mobil abonelikler 7 milyarı geride bırakacakmış. Tabii rakamın neredeyse her insana bir aboneliğe denk gelişine kanmamak gerek. Ne de olsa kişi bazlı bir veri değil. (Örneğin gelişmiş ülkelerde her bir kişiye 4 abonelik düşüyorken, gelişmemiş ülkelerde pek çok kişiye tek bir abonelik dahi düşmüyor.)
Vs. vs.

BM Genişbant Komisyonu, 2011 yılında yayınladığı raporda 2015 itibarı ile internet erişiminin dünya nüfusuna oranının %60'a seviyesine yükselmesini öngörüyordu ama son rakamlar (%46.4) dahilinde bunun imkansızlığı görülmüş oldu. Haliyle %60 tahmini de 2021'e ötelendi. Muhtemelen 20121'e gelince de 2031'e ötelenir!
Velhasıl bu raporun da ortaya koyduğu üzere, gerçek güneş Afrika'yı kavururken, teknoloji güneşi bir türlü doğ(durul)muyor...
Raporun tamamına buradan erişebilirsiniz.

Yorumlara Git

Bu magandalık son bulsun artık! Cehaletin faturası minik Nisa’ya çıktı

Akit’in haberi ses getirdi! 60 milyonun hesabı sorulacak

Türkiye’den 694 milyon tonluk dev keşif! Ankara, Çin ile beklenirken ABD ile anlaştı

Bu yılın en beğenilen 10 otomobili açıklandı! 100 kişiden 93'ü hayran kaldı

Şişli’de rezitans yangını başladı!