AKİT MENÜ

Ekonomi

İhracatçılar, kur istikrarından yana

Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı Mehmet Büyükekşi, kurlardaki artışın ihracatçılar için avantaj olmadığını belirterek, “Yüksek kurdan değil, istikrardan yanayız” açıklaması yaptı. Döviz kurlarında yaşanan yüksek seviyelerin maliyetleri artırdığını ve dışarıdan fiyat düşürme baskısı geldiğini dile getirerek, ihracatçıların döviz gelirlerini mutlaka hedge etmelerini tavsiye etti.

2014-01-19 10:32:36
İSTANBUL - Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, kurlardaki artışın ihracat üzerindeki etkisini kısa vadede görebilmenin mümkün olmadığını belirterek, “İhracat genelde 3-6 aylık siparişler üzerine ilerliyor. Bu yüzden rekabetçi kurun etkisi bu yılın ilk çeyreğinden itibaren görülebilir” dedi. Büyükekşi, döviz kurlarında yaşanan son gelişmelere, doların ve avronun TL karşısında tarihi yüksek seviyelere ulaşmasına ilişkin görüşlerini de paylaştı. Büyükekşi, iç ve dış piyasada gelişen olayların etkisiyle piyasalarda dalgalanmanın arttığını ancak piyasalarda yaşanan bu dalgalanmaları dönemsel olarak değerlendirdiklerini belirtti.
Kurdaki istikrarı tekrar sağlamak için gerekli önlemlerin alınacağına değinen Büyükekşi, genel risk algısının düşmesiyle yatırımcıların daha uzun vadeli alım-satım yapmaya başlayacağına inandıklarını söyledi. Büyükekşi, ihracatçılar olarak kur seviyesinden çok rekabetçi seviyelerde istikrarlı seyreden kuru daha önemli gördüklerini dile getirerek, şunları kaydetti: “O yüzden dengeli kur talebimizi her fırsatta yineliyoruz. Çünkü kurların çok fazla yükselmesi demek, önce enerji maliyetlerinin, sonra enflasyonun ve dolayısıyla tüm girdi maliyetlerinin artması anlamına geliyor. Diğer taraftan kurlar yükseldiğinde, yurtdışından fiyat düşürme baskısı oluyor. Dolayısıyla yüksek kurlar, ihracatçılarımız için doğrudan avantaj sağlamıyor. O yüzden ihracatçılarımıza, kendilerini belli bir kur seviyesinde güvende hissediyorlarsa döviz gelirlerini bu seviyelerden mutlaka hedge etmelerini tavsiye ediyoruz.”

Büyükekşi, kurlardaki artışın ihracat üzerindeki etkisini kısa vadede görebilmenin mümkün olmadığının altını çizerek, ihracatın genelde 3-6 aylık siparişler üzerine ilerlediği, bu yüzden rekabetçi kur etkisinin bu yılın ilk çeyreğinden itibaren görülebileceği bilgisini verdi. Bu durumun doğrudan olumlu ya da olumsuz etkisinden bahsetmenin mümkün olmadığını belirten Büyükekşi, neticede kurlar artış gösterdiğinde, dışardan alım yapan firmalardan birim fiyat konusunda baskılar da gelebildiğine işaret etti. Büyükekşi, 2023 yılında 500 milyar dolar ihracat hedeflerine ulaşabilmek için ihracatçılardan, ihracatçı birliklerine, devletin yurtiçindeki kurumlarından, yurtdışındaki kurumlarına kadar büyük bir takım çalışmasına ihtiyaç olduğunu dile getirerek, ihracatı daha fazla katma değerli hale getirmek gerektiğini söyledi.

DOLAR KURU BEKLENTİMİZ 2.12

TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, ihracatçı kurlarda hangi seviyeleri rekabetçi olarak gördüğüne ilişkin ise İhracatçı Birliklerin 2014 döviz kuru beklentilerinin, dolar kurunda 2,12, avroda 2,80, paritede ise 1,32 düzeyi olduğunu aktardı. Kurlar yükseldiğinde, yurtdışından fiyat düşürme baskısının geldiğini yineleyen Büyükekşi, dolayısıyla yüksek kurların, ihracatçıları için doğrudan bir avantaj sağlamadığını, tam tersine kurdaki dalgalanmanın, ani yükseliş ve düşüşlerin, fiyatlama dengesini olumsuz etkilediğini sözlerine ekledi.
Yorumlara Git

SOLOTÜRK’ten Belçika’da gövde gösterisi!

İran, Siyonist rejim gibi bir suçlunun asla nükleer silaha sahip olmaması gerekir diyerek açıkladı!

Kassam Tugayları’ndan İsrail’e ağır darbe! Çok sayıda İsrail askeri öldürüldü

Brezilya X’e 5 gün verdi!

Esed yurtdışına kaçan milyonlarca Suriyeli için genel af çıkardı