AKİT MENÜ

Gündem

Davutoğlu'ndan telefon diplomasisi

Cenevre 2 konferansı için geri sayım devam ediyor.

2014-01-20 17:37:34
Diplomasi trafiğini tüm hızı ile sürdüren Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban ki Mun ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi.

Ban Ki-Mun'un talebi üzerine gerçekleşen görüşmede, Suriye ve Kıbrıs konuları ele alındı.

Suriye konusunda 22 Ocak'ta yapılacak Cenevre-2 toplantısı öncesi bir durum değerlendirmesi yapıldı.

Türkiye, Konferans öncesinde, sürecin istismarına, oyalama taktiklerine ve rejimin uzun zaman önce kaybettiği meşruiyeti yeniden elde etmek için nafile çaba içerisine girmesine müsaade edilmemesi gerektiğine dikkati çekiyor.

Davutoğlu-Ban görüşmesinde de, bir yandan Suriye Ulusal Koalisyonu'nun Cenevre-2 toplantısına katılma kararından duyulan memnuniyet dile getirilirken, diğer taraftan sahada devam eden çatışmalardan ve özellikle Halep'e yönelik rejim saldırılarından duyulan endişe paylaşıldı.

Kıbrıs konusunda da, taraflar arasında görüşmelerin bir an evvel başlaması yönündeki ortak arzu dile getirildi ve bu konudaki son gelişmeler değerlendirildi.

Bakan Davutoğlu bu çerçevede, Türk tarafının görüşmelerin başlaması konusunda ortaya koyduğu yapıcı tutuma vurgu yaparak, BM ve uluslararası toplumdan bu yönde daha kararlı bir tutum izlemelerini beklediğimizi kaydetti.

Öte yandan, Türkiye; Somali ve Somaliland arasında oynadığı yapıcı rolü sürdürüyor.

Davutoğlu; Ankara'da Nisan ayında başlayan görüşme sürecinin üçüncü turu için 16 Ocak'tan bu yana İstanbul'da bulunan Somali İçişleri Bakanı Abdulkerim Hüseyin Guled ve Somaliland Dışişleri Bakanı Muhammed Behi Yunis ile ayrı ayrı telefon görüşmeleri yaptı.

Bakan Davutoğlu, taraflar arasında sürecin bundan sonra nasıl devam ettirileceğine ilişkin varılan uzlaşı nedeniyle muhataplarını tebrik etti.
Yorumlara Git

Dev satın alım! Denizlerini Türk savaş gemileriyle koruyacaklar

Cumhurbaşkanı Erdoğan'a sevgi seli! Herkesle sohbet etti

Öldürülme nedeni açıklandı: ABD'nin teklifini reddetmiş!

Üniversite öğrenciler hem yürüdü hem sohbet etti

Altından rekor üstüne rekor!