AKİT MENÜ

Sağlık

Safra kesesi olmayanlar hangi besinleri sindiremez?

Safra kesesi olmayanlar hangi besinleri sindiremez? Safra kesesi ameliyatından sonra hastaların beslenme düzenleri tamamen değişmiş oluyor. Peki ama safra kesesi olmayan kişi nasıl beslenmeli?

Safra kesesi olmayanlar hangi besinleri sindiremez? Safra kesesi ameliyatından sonra hastaların beslenme düzenleri tamamen değişmiş oluyor. Peki ama safra kesesi olmayan kişi nasıl beslenmeli?

Safra kesesi; karın bölgesinin üst tarafında, karaciğerin alt yüzeyine yapışık halde bulunan ve armutu andıran kese şeklinde bir organdır. Safra kesesi su, yağ asitleri, organik tuz, safra tuzu, safra pigmenti, kolesterol ve lesitinden oluşur; karaciğer tarafında üretilen safranın depo edilmesinde görev alır. Safra; yağların sindiriminde, emiliminde ve kandaki bazı atık maddelerin vücuttan uzaklaştırılmasında görevli vücut sıvısıdır. 

Safra kesesi aldıran kişilerin yememesi gerekenler

Yağda kızartılmış yumurta Çok yağlı peynirler Et, tavuk, balık çeşitleri Sakatatlar Fındık, fıstık, ceviz ve badem gibi yağlı kuruyemişler Salam, sosis, sucuk ve pastırma gibi şarküteri ürünleri Kaymak, krema, tahin, tahin helvası, çikolata, cips, çeşnili kraker ve bisküviler Yağlı poğaça, börek, kek ve pasta gibi hamur işleri Gaz yapan; lahana, turp, brokoli, karnabahar, kereviz gibi sebzeler Gaz yapan; mercimek, nohut ve kuru fasulye gibi kurubaklagil çeşitleri Pul biber, karabiber, kimyon gibi baharatlar Salamura besinler, turşu, sirke, çeşniler, et suyu, hardal, sarımsak, çemen, limon tuzu Koyu çay ve kahve, limonata, boza, neskafe, kakaolu süt, maden suyu, soda, hazır meyve suları, kola ve gazoz gibi asitli içecekler Hazır çorbalar, et suyu veya tavuk suyu eklenmiş çorbalar, acılı çorbalar, kurubaklagil bulunan çorbalar

 

Safra kesesi olmayanların tüketeceği besinler

Açık çay, salep, ıhlamur, ada çayı, ayran gibi içecekler Süt, yağsız beyaz peynir ve yoğurt Beyaz ekmek, sade kraker, makarna, şehriye, kuskus, irmik, erişte ve pirinç gibi tahıl kaynakları Baharat çeşitlerinden tarçın, nane ve kekik Çiğ ve kabuksuz muz, elma, şeftali, kayısı, çekirdeksiz üzüm, kiraz Pekmez, bal, reçel, sütlaç, tavuk göğsü ve muhallebi Domates çorbası, süzgeçten geçirilmiş sebze çorbaları, şehriye veya pirinç eklenmiş çorbalar, yayla çorbası ve acısız tarhana çorbası
Yorumlara Git

"5 milyon insan Türkiye'ye gidecek" diyerek duyurdular

Cumhurbaşkanı Erdoğan İsrail'in kalleş planını açıkladı

Hepsi peş peşe açıkladı, ama Ancelotti hala anlamıyor! Arda Güler ortalığı karıştırdı

Yana yakıla Ocak’ta golcü arıyor! Fenerbahçe’ye 65 milyonluk golcü! Mou talimatı verdi yine…

Ortalık karışacak! Derbi öncesi sponsor bombası: Beşiktaş'tan Galatasaray'a illegal suçlaması