AKİT MENÜ

Ekonomi

Şirketlere sermaye uyarısı

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, geçen yıl kurulan şirket sayısının 2012’ye göre yüzde 25.6 arttığını açıkladı. Anonim şirketler için 50 bin lira, limited şirketler için 10 bin lira sınırı getirildiğini hatırlatan Yazıcı, sürenin 14 Şubat’ta sona erdiğini hatırlatarak bu yükümlülüğünü yerine getirmeyenlerin münfesih duruma düşeceğini söyledi.

2014-01-23 09:11:08
ANKARA - Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, 2013 yılında Türkiye'deki faal durumdaki şirket sayısının bir önceki yıla göre yüzde 3,46 oranında arttığını ve şu anda faal olan ticaret şirketi sayısının 972 bin 491 olduğunu bildirdi. Yazıcı, yeni Türk Ticaret Kanunu uygulama sonuçları ve ticari işletmeler ile esnaf ve sanatkar işletmeleri hakkında basın toplantısı düzenledi.

Yazıcı,  şu anda faal olan 972 bin 491  şirketin yüzde 81,5'inin limited şirket, yüzde 11'inin ise anonim şirket olduğunu belirterek,  "Bunlara şahıs işletmelerini de dahil edersek; faal durumdaki ticari şirket ve işletme sayısı 1 milyon 543 bin 32'ye ulaşmaktadır. Bunların yüzde 36,98'i şahıs işletmesi, yüzde 51,39'u limited şirket, yüzde 6,97'si ise anonim şirkettir. Bu rakamlar; şahıs işletmelerinden ziyade, daha sürdürülebilir bir ticari hayata imkan sağlayan şirket kurmaya doğru bir yönelim olduğunu göstermektedir" dedi.

14 ŞUBAT UYARISI

Asgari sermayesi 50 bin liranın altında olan anonim şirketler ile 10 bin liranın altında olan limited şirketlerin, sermayelerini bu tutarlara yükseltmelerine ilişkin sürenin 14 Şubat 2014 tarihinde dolacağını ve bu süreyi  uzatmayı da düşünmedikleri uyarısında bulunan Yazıcı şunları söyledi: “Söz konusu yükümlülüğünü yerine getirmeyen şirketler, bu tarihten sonra münfesih duruma düşecekler. Kanunun yürürlüğe girmesinden sonra kurulan limited şirketlerin yüzde 30,1’i asgari sermaye tutarı olan 10 bin lira ile kuruldu.  Bu dönemde limited şirketlerin yüzde 63,39’u 10 bin ile 50 bin lira sermaye aralığında kurulmuştur.  Kanunun yürürlüğe girdiği dönemden sonra, limited şirketler yoğun bir şekilde anonim şirket türüne dönüştü.
Yorumlara Git

SOLOTÜRK’ten Belçika’da gövde gösterisi!

İran, Siyonist rejim gibi bir suçlunun asla nükleer silaha sahip olmaması gerekir diyerek açıkladı!

Kassam Tugayları’ndan İsrail’e ağır darbe! Çok sayıda İsrail askeri öldürüldü

Brezilya X’e 5 gün verdi!

Esed yurtdışına kaçan milyonlarca Suriyeli için genel af çıkardı