AKİT MENÜ

This browser does not support the video element.

Bilim-Teknoloji

Holografik ve bükülebilir telefon gerçek oldu

2016-05-08 01:11:06

Kanada Devlet Üniversitelerinden Queen's University'nin araştırma birimlerinden Human Media Lab'de görevli bilim insanları dünyanın ilk esnek/bükülebilir ekrana sahip, holografik telefonunu üretti.

HoloFlex ismini taşıyan telefonun özelliği 3B görüntüleri hareketsel uzaklık açısına göre üç boyutlu biçimde işleyebilmesi. Yani şöyle ki bu hareket sensörü sayesinde ekran üzerindeki cisme ait görüntünün konumu baktığımız yere göre değişiyor ve birden çok kullanıcı eşzamanlı biçimde gözlük vs. takmadan ekranı üç boyutlu görebiliyor.

POLED panelli telefonun standart ekran çözünürlüğü 1920x1080 piksel olsa da 3D efektini ve uzaklık algısını oluşturabilmek için görüntüler 12-piksellik geniş dairesel bloklara ayrıldığından pratikte gözlemlenen çözünürlük 160 x 104 pikselle sınırlı. Yani bu efektleri seyrederken, ekran üzerindeki bir objeyi bir noktadan diğerine taşırken yahut telefon üzerindeki objelerin yerini ekranı bükmek suretiyle değiştirirken 160 x 104 pikselle kısıtlıyız.

Bu arada yukarıda 'telefon üzerindeki objelerin yerini ekranı bükmek suretiyle değiştirirken' dedik ya bunu da 'bükme sensörü' sayesinde yapabiliyoruz. Ekran üzerindeki nesneler z ekseni üzerinde yol alıyorlar.

Yine videoyu seyrettiğimizde göreceğimiz gibi model aslında telefonların geleceğine ve kazanacağı işlevselliklere yönelik ciddi ipuçları veriyor bize ki bunların başında da 3D modelleme geliyor. Dahası derinlik algısına sahip bir kameranın eklenmesiyle birlikte kullanıcıların birbirleriyle holografik video görüşmeleri yapabilmelerinin de yolu açılmış olacak. Tabii oyunlara adapte edileceği de kesin. Örneğin Angry Birds gibi oyunlarda çok da işimizi yarayacak. Ekranı bükecek fırlatacağız kuşları! 3B görüntüler de cabası tabii ki...

Resmi açıklamaya buradan erişebilirsiniz.

(Yenişafak)

Yorumlara Git