• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

02.08.2019 Günün âyet ve hadisi

Yeniakit Publisher
2019-08-02 06:11:00 - 2019-08-02 06:13:23
02.08.2019 Günün âyet ve hadisi

Sizler için seçtiğimiz günün âyet ve hadisini istifadelerinize sunuyoruz...

VAHYİN DİLİNDEN

Rahman ve Rahim olan Allah'ın adıyla

فَمَنْ يَعْمَلْ مِثْقَالَ ذَرَّةٍ خَيْراً يَرَهُۜ 

وَمَنْ يَعْمَلْ مِثْقَالَ ذَرَّةٍ شَراًّ يَرَهُ

"Kim zerre miktarı hayır yapmışsa onun (karşılığını) görür."

"Kim de zerre miktarı şer işlemişse onu (karşılığını) görür."
ÖNE ÇIKAN VİDEO

(Zilzal Suresi, âyet:7-8)          (Meal kaynak: Diyanet İşleri Başkanlığı)

TEFSİRİ:

Herkesin eninde sonunda yaptıklarının karşılığını bulacağını belirten bu âyetler, bütün insanlığın paylaştığı bir gerçeği dile getirmesi bakımından hikmet dolu ifadelerden (cevâmiu’l-kelim) sayılmıştır. Nitekim Hz. Peygamber de bu âyetleri, kuşatıcı anlamıyla eşsiz bir ifade olarak nitelemiştir (Buhârî, “Şürb”, 12; “Tefsîr”, 99).

Âyetler, dünyada yapılan en küçük hayır veya şerrin bile kaybolmayacağını, âhiret gününde bunun hesabının verileceğini ve karşılığının ödül veya ceza şeklinde alınacağını ifade eder (krş. Kehf 18/49; Enbiyâ 21/47). Hz. Peygamber de, “Bir yarım hurma veya bir güzel sözle olsun ateşten korunun!” (Buhârî, “Edeb”, 34; “Zekât”, 10; “Tevhîd”, 36) buyruğuyla kişinin, karşılığını Allah’tan bekleyerek iyi niyetle ve insan sevgisiyle yaptığı en küçük bir hayrın dahi onu âhirette ateşten koruyabileceğini ortaya koymuştur.

  İnanmayanların dünyada yaptıkları iyiliklerin hükümsüz, âhiret hayatı bakımından faydasız olduğunu bildiren âyetler (meselâ bk. Nûr 24/39) “zerre miktarı da olsa iyiliğin karşılığının görüleceği”ni bildiren bu âyetle çelişir gibi görülmüş ve şu yorumlar yapılmıştır:

a) İnançsızlar yaptıkları iyiliklerin karşılığını dünyada görürler, âhirete bir şey kalmaz. b) Mümine de inkârcıya da yaptıkları gösterilir; müminin küçük günahları bağışlanır, iyilikleri ödüllendirilir. Kâfirin iyi amelleri reddedilir; çünkü bunları Allah rızası için yapmamıştır, günahları ise ceza ile karşılanır. c) İnanmayanın ameli de hesaba girer, inkârına ait büyük günahından düşülür ama iyilikleri bu günahı karşılayamaz ve bu bakımdan boşa gider. d) Mümin bütün iyiliklerinin, inkârcı da bütün kötülüklerinin karşılığını görür (Râzî, XXXII, 58-59). Kaynak : Kur'an Yolu Tefsiri Cilt:5 Sayfa:669-670

ALLAH RASULÜNDEN (Sallellahu Aleyhi ve Sellem)   

"Kimin üzerinde din kardeşinin ırzı, namusu veya malıyla ilgili bir hak varsa, altın ve gümüşün geçmediği hesap   günü gelmeden helalleşsin.

 Aksi takdirde, yaptığı haksızlık ölçüsünde, iyi amellerinden alınıp hak sahibine verilir.

 İyiliği yoksa hak sahibinin günahından alınıp haksızlık eden kimseye yüklenir. -"

(Buharî, Mezalim,210, Rikak,48)

 

Haberle ilgili yorum yapmak için tıklayın.

Yorumlar

Necmettin

Allahın kurqnda söylemediğini,ne de güzel peygamber ağzıyla soyletiyorsunuz.Peygamberimiz efendimiz sallallahu aleyhi vesellem efendimiz vetegaddes hazretleri,iki cihan güneşi mübarek insan,.........neredenen biliyor kâfirlerin amellerinin gunahlarindwn düşeceğini yetmeyeceğini....kuranda olmadığına göre,kur-an allah korumasında olduğuna gore,kuranın disinda demek vahiyler de var,eee buna dair deliliniz ne,bunlar kimin korasinda,ayrıca ben özellikle yahudi olsqm bu açık kapiyi sonuna kadar kullanır,musluman gibi gözüküp imam buhar-i ,imam muslim,imam tirmizi gibi hadis toplayıcılar yetiştiririm,1000 hadisin yaninda bir itikadı bozacak vahiy niteliği tasiyan bilgi soktummu,dosdoğru yolun tam orta yerine otururum,hqdi bakalım müslümanları kurqn kurtarsin,dagilip ayrilmas8nlar,allahın ipine sımsıkı sarilsinlar,Hepimizi aklını kullanmaya davet ediyorum,değilse pislik başımızdan boca edilecek,hayırlı cum'alar.Selâmlar

A.SARI

Necmettin, önce adınızı değiştirin; NECMEDDİN yapın. Şimdi herkes ne güzel yazmış helal olsun diyecek size değil mi? Ne engin adam, kütüphane mübarek, bütün fıkhi ilimleri tahsil etmiş ve fetva makamına ulaşmış ki hadis diye hürmet ettiğimiz bilgilerin yanlışlığını ortaya koyuyor. Yüzde yüz hakim olmadığı konularda özellikle fıkhi konularda niçin yorum yapma gereği duyar insanlar anlamıyorum. Hangi İlahiyat Fakültesinin profusunuz acaba, yazsaydınız keşke.
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23