• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

23.03.2020 Günün Âyet ve Hadisi

Yeniakit Publisher
2020-03-23 07:08:00 -
23.03.2020 Günün Âyet ve Hadisi

Sizler için seçtiğimiz günün âyet ve hadisini istifadelerinize sunuyoruz...



وَلَا تَكُونُوا كَالَّذ۪ينَ نَسُوا اللّٰهَ فَاَنْسٰيهُمْ اَنْفُسَهُمْۜ اُو۬لٰٓئِكَ هُمُ الْفَاسِقُونَ

Rahman ve Rahim olan Allah'ın adıyla 

"Allah’ı unutan, bu yüzden Allah’ın da onlara kendilerini unutturduğu kimseler gibi olmayın.

  İşte onlar gerçekten yoldan çıkmışlardır."

 (Haşr Suresi - 19)    (Meâl Kaynak: Diyanet İşleri Başkanlığı)
ÖNE ÇIKAN VİDEO

TEFSİRİ:

“Allah’ı unutmak”tan maksadın, Allah’ın kulu olduğu bilincinden yoksunluk ve O’na karşı kulluk borcunu umursamama olduğu anlaşılmaktadır. Tevbe sûresinin 67. âyetinde aynı fiil kullanılarak münafıkların Allah’ı umursamadıkları, Allah’ın da onları kendi hallerine bıraktığı yani O’nun inâyetine lâyık görülmedikleri ve kendi tercihlerinin sorumluluğuyla baş başa kaldıkları belirtilmiştir.

Burada “Allah’ı unutma”nın yaptırımı ve sonucu, “Allah’ın da onlara kendilerini unutturması” şeklinde ifade edilmiştir ki bu, Allah bilincine sahip olmayan kişinin kâmil mânada insan olma şuurunun da zayıflayacağı anlamına gelir. Bir başka anlatımla, etrafını kuşatan bunca kanıta ve kendisine verilen akıl nimetine rağmen Allah’ı unutan, O’na kul olma idraki içinde olmayan kişi gerçek anlamda kendine yabancılaşmaya, dolayısıyla hayatını boşa geçirmeye mahkûmdur. İnsanın ömür nimetini bu şekilde heder etmesi ise karşılıksız kalmayacak, 20. âyette belirtildiği üzere, –bu dünyadakinden farklı olarak– âhirette, sorumluluğunun idraki içinde davrananlardan tam olarak ayırt edilip hak ettiği muameleyi görecektir.

Müfessirlerin birçoğu tarafından 19. âyet, Allah’ın, kendisine karşı görevlerini yerine getirmeyenlere, iyilik yapmayı ve kötülüklerden sakınmayı unutturması, onları bu paydan ve mutluluktan mahrum etmesi şeklinde açıklanmıştır (Taberî, XXVIII, 52-53; Şevkânî, V, 237). Bu âyetten, insanın kendini tanıması yani var oluş amacını idrak edip onu unutmaması halinde rabbini de bilmiş ve tanımış olacağı mânası da çıkarılabilir. Hz. Ali’den nakledilen “Sen kendini bil ki rabbini de bilesin” ve “Kendini bilmeyen rabbini de bilmez” anlamındaki vecizeler bu yorumu destekleyici niteliktedir (İbn Atıyye, V, 291).

Kaynak : Kur'an Yolu Tefsiri Cilt: 5 Sayfa: 301-303

 

ALLAH RASULÜNDEN (Sallellahu Aleyhi ve Sellem)

مَا عَمِلَ آدَمِيُّ عَمَلًا أَنْجَى لَهُ مِنَ الْعَذَابِ مِنْ ذِكْرِ اللَّهِ

“Bir kul kendisini Allah’ı zikretmekten daha fazla azaptan kurtaracak bir iş yapmış değildir.” (M. Evsat)

 

Haberle ilgili yorum yapmak için tıklayın.

Yorumlar

H İbrahim Ölmez

Ayeti okudum yorumunda okudum bugünde 23 Mart olunca aklıma hemen Çanakkale Savaşı geldi biliyorsunuz ki İngiliz donanması boğazdan geçemedi İngiliz avam kamarasında bu konu tartışıldı her milletvekili görüşünü aktardı fakat başbakan çorçil hiç konuşmadan cekmecesinin içinden bugünkü kuranı kerimi çıkartıp milletvekillerine şöyle seslendi biz bu kitabı turklerin elinden almadıkça hedefimize ulaşamayız o anda millet vekilleri ellerinden kuranı alalım dediler çorçil dediki hayır dedi aksine kuran kursu açacağız ellerine daha fazla kuran vereceğiz yalnız bunun yanında televizyonu, telefonu vebuna benzer şeyler vereceğiz onları dinden imandan koparacak işte böyle olduk esselamunaleykum verahmetullah allaha emanet olun dostlar
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23