• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

ABD saldırmayacaksa neden korkuyor? Türkiye’ye S-400 işte bunun için şart

Yeniakit Publisher
2019-04-11 12:55:00 - 2019-04-11 13:17:50
ABD saldırmayacaksa neden korkuyor? Türkiye’ye S-400 işte bunun için şart

Türkiye'nin hava savunma sistemine ihtiyacpı olduğunu söyleyen Ankasam Başkanı Mehmet Seyfettin Erol, "ABD saldırmayacaksa neden korkuyor?" diye sordu.

İsmail Uğur  yeniakit.com.tr 

Ankasam Başkanı Mehmet Seyfettin Erol, Türkiye’yi tehdit edecek kadar ABD’yi endişelendiren S 400 Hava Savunma Füze Sistemi’nin Türkiye için neden hayati önem taşıdığını Yeniakit.com.tr’ye değerlendirdi. Erol, “15 Temmuz darbesi, F16 savaş uçaklarını indirebilecek bir hava savunma sistemimizin olmadığını net şekilde gösterdi. Türkiye’nin F-35’lerden daha öncelikli ihtiyacı, bir hava saldırısına karşı kendini koruyacak bir sistemdir.” dedi.

Türkiye’nin tehdit algısı değişti

Türkiye’nin Rus yapımı S-400 hava savunma füze sistemini tercih etmesinin ve bu konuda ısrar etmesinin önemli çok önemli gerekçeleri olduğunu vurgulayan Erol, “S-400 alımı konusundaki ısrarı, Türkiye’nin tehdit algısının değiştiğine ilişkin önemli bir gösterge. Yeni süreçte Türkiye kendisine Doğu blokundan değil, içinde yer aldığı Batı blokundan bir tehdit ve saldırı gelebileceğini değerlendiriyor ve bu tehditlere karşı S-400’lerle caydırıcı önlemler almak istiyor.  Burada asıl mevzu; önümüzdeki sürece yönelik tehdit kaynağı neresidir ve buna karşı caydırıcı güç olmak için savunmada hangi sistemlerin tercih edileceğidir. Türkiye bu noktada tercihini F-35’lerden yana değil S-400’lerden yana kullanmak istiyor gözüküyor.” dedi. 

NATO uçaklarını indirecek bir sisteme ihtiyaç var

Türkiye’nin yakın çevresinden ve İsrail’den gelebilecek bir hava saldırısını bertaraf etmek için acil bir şekilde hava savunma sistemine ihtiyaç duyduğunu belirten Erol, “Mevcut durumda bu saldırıları engellemesi mümkün gözükmüyor. Çünkü elimizdeki silahlar NATO konsepti silahları ve İsrail’den gelecek F-16’ları ‘dost kuvvetler’ olarak algılıyor. Müttefik ülkelerden gelecek saldırıları tehdit olarak algılamıyor, düşman olarak görmüyor. Yani F-35’leri alsak bile bizi saldırı tehdidinden kurtarmıyor. Bu durumda Türkiye’nin saldırı tehditlerine karşı alternatif sistemlere yönelmesi son derece önemli ve gerekli bir hamledir” şeklinde konuştu. 

TBMM’yi vuran darbecileri indirecek sistemimiz yoktu

Erol şöyle devam etti: “15 Temmuz darbesinde millete bomba yağdıran F16’ları indirecek bir hava savunma sistemi mevcut değildi. 15 Temmuz gecesi NATO Türkiye’yi riskli ülke ilan etti. Bu ne demektir; Türkiye’ye yönelik her türlü opsiyonun önü açık demektir. Bugün Türkiye güneyinde Rusya ile değil ABD, İsrail ve bazı NATO üyeleriyle sorun yaşamaktadır. İsrail’in sahip olduğu silah sistemleri de ABD tarafından üretilmiştir. İsrail hava kuvvetlerinin elinde F-35 var. Siz bunları ne F-16’larla ne F-35’lerle ne de Patriot füzeleriyle indirebilirsiniz. Çünkü sizin sistemleriniz onu düşman olarak algılamıyor. Bu da Türkiye’yi tamamen saldırılara açık hale getiriyor. Dolayısıyla Türkiye’nin farklı bir silah sistemine sahip olması kaçınılmaz bir zorunluluktur.” 
ÖNE ÇIKAN VİDEO

Eğer ABD Türkiye’ye dost ise neden korkuyor?

ABD’nin Türkiye’ye yönelik tehdide varan S-400 tepkisinin dost ve müttefiklik tavrıyla izah edilemeyeceğine işaret eden Erol, sözlerini şöyle sürdürdü: “ABD neden bu kadar tepki gösteriyor, bunu iyi anlamak lazım. Eğer ABD’nin Türkiye’ye saldırma düşüncesi yoksa buna itiraz etmesine gerek yok. ABD’nin tepkisi, Türkiye’nin S-400 alımı konusunda ne kadar haklı olduğunu, S-400 almaya iten endişelerini bir kez daha teyit ediyor. Bugün Yunanistan ve Suriye’nin elinde olan S-300’lerin bile hava savunmasında caydırıcı etkisi var. Rusya, Suriye’ye yerleştirdiği S-300’lerle İsrail’in F-16 saldırılarını durdurdu. S-400’ün kabiliyetleri S-300’lere göre daha ileri bir düzeyde. Rusya, İran’a ve Yunanistan’a bile S-400 satmazken, Türkiye’ye satması verdiği önemi gösteriyor.”

ABD’nin saldırgan tavrına karşı Türkiye savunmasız kalamaz

ABD’nin Türkiye’ye aldırmamak için her türlü yolu denediği S-400 hava savunma sistemlerinin saldırı değil savunma silahı olduğuna dikkat çeken Erol, “Türkiye Sovyet tehdidinden dolayı NATO üyesi oldu. Türkiye nasıl 1945’teki Sovyet tehdidinden dolayı Batı blokunu tercih ettiyse, değişen tehditlere karşı da yeni bir tercihte bulunabilir. Yeni bir dünya kuruluyor ve Türkiye de orada yerini almak istiyor. ABD de artık bunu kabullenmelidir. ABD’nin Türkiye’ye yönelik mevcut politikaları Türkiye’yi yeni arayışlara itiyor. ABD’nin saldırgan, uzlaşmaz ve tek taraflı çıkarlara dayanan politikaları dünyanın diğer ülkelerini olduğu gibi Türkiye’yi de endişelendiriyor ve farklı arayışlara, oluşumlara itiyor. Türkiye bu konuda son derece haklı ve doğru bir yolda. Türkiye’nin tutumu son yıllarda izlediği dengeye dayalı çok boyutlu politikaya uygun. ABD’nin bunu görmesi ve Türkiye’yi kaybetmemesi gerekiyor. Türkiye’yi kaybeden ABD’nin başta Türk İslam dünyası olmak üzere tüm dünyada kaybediş ve yalnızlaşma süreci hızlanacaktır. Zira ABD’nin Türkiye’nin yerine ikame edeceği başka bir ülke söz konusu değildir.” şeklinde konuştu.

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23