• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

ABD'den Yunanistan hamlesi! Türkiye ve Çin detayı dikkat çekti

Yeniakit Publisher
2019-11-17 21:28:00 -
ABD'den Yunanistan hamlesi! Türkiye ve Çin detayı dikkat çekti

ABD, Batı Trakya’nın Dedeağaç (Alexandroupoli) limanına yatırım yapmak istiyor. ABD yatırım hamlesinin arkasında Türkiye ile bozulan ilişkiler ve Çin’in ‘Bir Kuşak Bir Yol’ projesi ile Avrupa ile kurmayı hedeflediği iktisadi entegrasyonu engellemek olduğu belirtildi.

Amerikalılar, Batı Trakya’nın Dedeağaç (Alexandroupoli) limanını Bulgaristan’da Karadeniz limanlarıyla bağlayacak bir demiryolu yatırımı ile ilgileniyor.

Yunan gazetesi Neftamporiki’nin haber sitesinde yayınlanan bir makaleye göre Selanik’te ABD’li bir iş konsorsiyumu ile bir araya gelen Yunanistan Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Kostas Karamanlis Amerikalıların Dedeağaç ve Bulgaristan’daki limanların birbirine bağlanmasını sağlayacak bir yatırıma ilgi gösterdiğini ifade etti.

"Selanik-Kavala-Dedeağaç demiryolu hattının yeniden revize edilerek Dedeağaç limanının Karadeniz limanlarına bağlanması gerektiğini" söyleyen Bakan Karamanlis, Yunanistan’da büyük projeleri n hayata geçirilmelerini sağlayacak yeni bir yasal çerçeve üzerine çalıştıklarını da belirtti. Yunanistan’daki yasal çerçevenin bu tür projelerde büyük gecikmeler yaşanmasına yol açtığının altını çizen Bakan “Avrupa’da bu türü büyük projeler ortalama 40 ayda hayata geçirilirken, Yunanistan’da bu süre 80 ay” dedi. Karamanlis, hükümetin bu yatırımı mümkün kılacak yasal düzenlemeleri önümüzdeki 3-4 ay içerisinde gerçekleştirmeyi planladığını da ekledi.

"Dedeağaç’ı stratejik açıdan merkeze koymuş durumdayız”

Aynı toplantıya katılan ABD'nin Atina Büyükelçisi Geoffrey Pyatt da Dedeağaç’ın önemine değinirken “Dedeağaç’ı stratejik açıdan merkeze koymuş durumdayız” ifadelerini kullandı ve enerji alanındaki TAP, IGB doğalgaz boru hatları ve yüzer FSRU platformu gibi projelere atıfta bulundu. ABD Dedeağaç’a özel önem veriyor. ABD’nin kuracağı Dedeağaç’ta Akdeniz’deki en büyük deniz üssünün inşaatı da halen devam ediyor. Gerçekten de, ABD Dedeağaç’ta stratejik bir yığınak inşa ediyor. Konuyla ilgili olarak görüşlerine başvurduğumuz strateji uzmanları, ABD’nin Güneydoğu Avrupa’da Dedeağaç’ı seçmesinin ardında yatan asıl sebebin, hem Türkiye ile bozulan ilişkiler bağlamında, gelecekte Doğu Avrupa ve Avrasya bölgesine yönelik faaliyetlerin merkezinin değişeceği tespitinde bulunuyorlar. Dedeağaç limanı ile Bulgaristan limanlarını bağlayarak Karadeniz’e girme planının bir diğer etkisinin de Çin’in ‘Bir Kuşak Bir Yol’ projesi ile Avrupa ile kurmayı hedeflediği iktisadi entegrasyonu engelleme hamlesi olarak değerlendirilmesi gerektiğini öne süren uzmanlar, önümüzdeki süreçte Doğu Avrupa ve Balkanların yeni çatışma sahası olarak ortaya çıkabileceği uyarısında bulundular.
ÖNE ÇIKAN VİDEO

Haberle ilgili yorum yapmak için tıklayın.
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23