• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

ABD'nin Irak ziyaretinin nedeni belli oldu

Yeniakit Publisher
2019-05-15 12:16:00 -
ABD'nin Irak ziyaretinin nedeni belli oldu

Amerika Birleşik Devletleri'nin geçtiğimiz hafta Irak'a düzenlediği ziyaretin nedeni belli oldu. Pompeo, Bağdat'a çok sert uyarıda bulunarak, İran'a yakın milis grupları kontrol etmelerini istedi.

İngiliz haber ajansı Reuters, ABD Dışişleri Bakanı Pompeo’nun, geçtiğimiz hafta Irak’a düzenlediği sürpriz ziyarette, Bağdat yönetimini sert bir dille uyararak, İran’a yakın olan milis gruplarını kontrol etmesini istediğini, bu gerçekleşmezse, bu gruplara karşı, Bağdat’a haber vermeden güç kullanacağını açıkça söylediğini ileri sürdü.

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo'nun, geçtiğimiz hafta Irak'a düzenlediği sürpriz ziyarette, Bağdat yönetimine, İran'a yakın olan milis grupları kontrol etmeleri için sert bir uyarıda bulunduğu belirtildi.

İngiliz haber ajansı Reuters, bu uyarının, Şii milis gruplarının ABD üslerine yakın bölgelere füze rampaları yerleştirdiği istihbaratının ardından geldiğini duyurdu.

Bağdat'ı açık dille uyardı

Ajans, üst düzey iki Irak güvenlik yetkilisine dayandırdığı haberinde, Pompeo'nun açık bir dille Bağdat'a, söz konusu milis grupları üzerinde kontrol sağlamamaları durumunda kendilerinin güç kullanarak bunu yapacaklarını ilettiğini aktardı.

Özellikle Washington - Tahran hattındaki gerilimden sonra Irak, kendini İran'ın köşeye sıkışmış komşusu olarak görüyor. ABD ise İran'ın bu ülke üzerindeki etkisinden rahatsız.
ÖNE ÇIKAN VİDEO

Iraklı yetkili: ABD'nin mesajı netti

Iraklı askeri yetkili, “ABD'lilerin mesajı netti. Iraklı milis gruplarının, kendi çıkarlarına dönük tehditlerinin önünü almak için garanti istiyorlar. Eğer ABD'ye Irak topraklarında bir saldırı olursa, Bağdat'la koordine olmadan buna yanıt vereceklerini söylediler” dedi.

Pompeo sürpriz ziyaretine ilişkin bir açıklama yapmazken, “Kimsenin Irak'ın içişlerine karışmasını ve bu ülkenin topraklarını kullanarak başka ülkelere saldırmasını istemeyiz” demekle yetinmişti.

ABD, İranlı milislerden rahatsız

Diğer bir Iraklı yetkili ise, “Amerikalıların sunduğu belgelere göre milis gruplar tekrar şüpheli bazı bölgelere dönmüşler ki Amerikalılar bunları bıktırıcı can sıkıcı adımlar olarak niteliyor. Pompeo, bu gruplardan gelecek en ufak saldırıya doğrudan güç kullanarak cevap verileceğini iletti” diye konuştu.

Irak Başbakanı Adil Abdulmehdi ise herhangi bir tarafa yönelik bir tehdit söz konusu olmadığını belirterek, “Amerikalılara, hükümetin bütün tarafları koruma görevini yerine getirdiğini net bir dille aktardık” dedi.

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23