• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Ahlaksız dizilere büyük tepki: Haya, edep, iffet aldı başını gitti

Yeniakit Publisher
2019-05-21 13:44:00 -

Eğitimci- Yazar Prof.Dr. Zekeriya Erdim, ekranlardaki ahlâksız dizilere, programlara dair çarpıcı değerlendirmeler de bulundu. Erdim, “Filmler, diziler, televizyonlar, sosyal medya mecralarında da kelimenin tam anlamıyla, haya da, iffet de, edep de, ar da aldı başını gitti! Dolayısıyla şöyle bir şeyimiz de var yani. Özgürlük de hâyâsızlık anlamına gelmemeli. Edepsizlik anlamına gelmemeli.” dedi.

 Hasan Üstün  Yeniakit.com.tr 

Televizyonlardaki aileye ve toplum ahlâkını saldırı niteliğindeki sözde kadın programları, diziler, yarışma programları tepki çekmeye devam ediyor. Bütün tepkilere rağmen “tedbir” alınmayan bu alandaki kirliliğe tepki gösteren Prof.Dr. Zekeriya Erdim, “ haya da, iffet de, edep de, ar da aldı başını gitti!” dedi.

Ahaber’de sunucuğunu Murat Gener’in yaptığı ve Prof.Dr. Ekrem Demirli’nin daimi misafir olarak katıldığı Sahur Vakti adlı programa misafir olan Prof.Dr. Zekeriya Erdim, çocukların, gençlerin, hatta yetişkinlerin filmlerden, dizilerden, programlardan ve sosyal medyadaki ortamdan ziyadesiyle etkilendiklerini belirtti.

Günahlar karşısında sessiz kalmak hâyâsızlıktır!

“İnsanlar kabul ettikleri değerlere göre davranıyorlar ya da muhataplarını ona göre değerlendiriyorlar.” diyen Erdim, şöyle devam etti:

“Baştan beri diyoruz ki biz değer ölçülerimizin ana kaynağı din olmalı. İlahi mesaj olmalı, ona göre tavrımızı belirlemeliyiz. Biz hâyâyı, edebi, iffeti de ona göre tanımlamalıyız. Annelerin, babaların, idarecilerin sıksık gündeme getirdikleri bir şey var; özgüven. Çocuğun özgüveni zayıf, söyleyemiyor, yani doğru bildiği şeyi söyleyebilmesi lâzım. Gözümüzün önünde bir hata ya da günah işlenirken, biz sessiz sedasız duruyorsak, bu hâyâsızlıktır. Çünkü ortada bir zulüm var, ortada bir haksızlık var, yanlışlık var. Hâyânın, edebin tanımında da günahlardan korunma ve korunma yok mu? Nasıl ki birini yangından, kazadan belâdan koruma sorumluluğunu hissediyorsak, günahlardan hatalardan koruma sorumluluğunu da hissetmek zorundayız. Hayata müdahale etmek zorundayız. İnsanın irade kullanması hem bir hak ve sorumluluktur. Sabır, pasif bir duruş değil, aktif bir direniştir.”
ÖNE ÇIKAN VİDEO

Hâyâsızlığı, ahlâksızlığı, iffetsizliği telkin eden programlar

Prof.Dr. Erdim sözlerini şöyle sürdürdü:

“Diğer meseleye gelince: Çocuklar, gençler, hatta yetişkinler, değer ölçülerini oluştururken, beslendikleri kaynaklara göre şekil alıyorlar. Bu bilgi kaynakları sadece işittiğimiz şeyler değil, aynı zamanda gördüğümüz, örnek aldığımız, rol model kabul ettiğimiz şeyler. O açıdan baktığımızda şunun da altını çizmemiz lazım; yani meselenin bir ifratı var, bir tefriti var, şu anda filmler, diziler, televizyonlar, sosyal medya mecraları, evlerden, anne ve babalardan, okullardan, öğretmenlerden ve idarecilerden daha etkili durumdalar ve o mecralarda da kelimenin tam anlamıyla, haya da iffet de, edep de, ar da aldı başını gitti! Dolayısıyla şöyle bir şeyimiz de var yani. Özgürlük de hayasızlık anlamına gelmemeli. Edepsizlik anlamına gelmemeli.”

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23