• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

ALES hangi üniversite kaç puanla alıyor? Üniversite ALES taban puanları

Yeniakit Publisher
2020-08-04 21:24:00 -
ALES hangi üniversite kaç puanla alıyor? Üniversite ALES taban puanları

ALES hangi üniversite kaç puanla alıyor? Üniversite ALES taban puanları merak ediliyor. 2020 ALES sınavı 6 Ağustos 2020 tarihinde yapılacak. ALES'e hazırlanan adaylar geçmiş yıllarda ALES puanı ile üniversitelerin hangi puanla aldıklarını merak ediyorlar. ALES taban puanları ve tavan puanları araştırılıyor. İşte detaylar...

Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı (ALES) yükseköğretim kurumlarında öğretim görevlisi, okutman, araştırma görevlisi, uzman, çevirici ve eğitim öğretim planlamacısı kadrolarına yapılacak atamalarda dikkate alınıyor. Türkiye’deki üniversitelerde özellikle tezli yüksek lisans eğitimi almak isteyen adayların bu sınava katılması gerekiyor. Üniversitelerde lisansüstü eğitim için adayların alması gereken minimum puanlar değişiklik gösteriyor. Sayısal 1-2 ve sözel 1-2 olarak 4 testte 120 soru yöneltilen adaylara 180 dakika süre tanınıyor. Sınavda adaylar matematik, geometri, sayısal mantık, Türkçe ve mantıksal akıl yürütme alanlarından yöneltilen soruları cevaplıyor.

Üniversite veya yüksek teknoloji enstitüsü senatolarınca ALES puan şartı istenilmeyen tezsiz yüksek lisans programları dışındaki lisansüstü programlara öğrenci seçme ve yerleştirme işlemlerinde bu sınavın sonuçları kullanılıyor. Adayların sınavdan, başvurduğu lisansüstü programın puan türünde en az 55 puan (tezsiz yüksek lisans programları için senatolarca daha düşük bir puan belirlenebiliyor), lisans diplomasıyla doktora veya sanatta yeterlik programına başvuracaklar için ise en az 80 puan almaları gerekiyor. Üniversite veya yüksek teknoloji enstitüsü senatolarınca bu puanların üzerinde bir standart puan da belirlenebiliyor. Yükseköğretim kurumları seçme işlemlerinde sadece bu puanlardan yararlanabilecekleri gibi, bu puanları ön eleme amacıyla veya kendi yapacakları sınavın bir parçası olarak da kullanabiliyor.

TEZSİZ YÜKSEK LİSANSLARDA ARANMIYOR

Üniversitelerde tezli yüksek lisanslarda ALES şartı aranırken, tezsiz yüksek lisansların büyük çoğunluğunda bu zorunluluk bulunmuyor. Ancak ALES puanı istenmese bile, üniversitelerde çok rağbet edilen tezsiz yüksek lisans programlarında yüksek bir ALES puanı kabul şansını artırabiliyor.

Üniversite ALES taban puanları


ÖNE ÇIKAN VİDEO

Haberle ilgili yorum yapmak için tıklayın.
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23