• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Anestezi yaptırmak orucu bozar mı?

Yeniakit Publisher
2020-03-21 16:23:00 -
Anestezi yaptırmak orucu bozar mı?

‘Anestezi orucu bozar mı?’ sorusu vatandaşlar tarafından merak ediliyor. Ramazan ayında oruç tutulurken kişiler belli tıbbi operasyonlar geçirebilir. Bu esnada kullanılan anestezinin orucu bozma ihtimali var mıdır? Anestezi orucu bozar mı? sorusunun cevabı haberimizde.

“Anestezi orucu bozar mı?” sorusu merak edilen sorular arasında yer almaktadır. Ramazan ayının yaklaşmasıyla birlikte, tıbbi operasyon geçirecek vatandaşlarımız, anestezinin oruç ibadetlerinin sıhhatine engel olup olmadığını araştırıyor. Anestezi acı ileten sinir yolları üzerinde iletimin farklı derecelerde engellenmesidir. Lokal, bölgesel ve genel olmak üzere üçe ayrılır. Anestezi türüne göre değişkenlik göstermektedir. Bu nedenle de orucu bozma durumu da farklılık göstermektedir. Anestezinin orucu bozup bozmadığı diyanet tarafından cevaplandırılmıştır.

ANESTEZİ ORUCU BOZAR MI?

Anestezi acı ileten sinir yolları üzerinde iletimin değişik seviyelerde engellenmesi demektir. Lokal, bölgesel ve genel anestezi olmak üzere, üç türlü anestezi vardır. Küçük ameliyatlarda ameliyat bölgesinin yakın çevresine iletimi engelleyen ilaçların verilmesi ile oluşan anesteziye lokal anestezi (sınırlı uyuşturma) denir. Vücudun daha geniş bölgeleri, örneğin belden aşağısı veya bir yarısı iletimin omurilik düzeyinde engellenmesi için omuriliğe veya omuriliğe varmadan geniş bir sinir grubunun oluşturduğu bağlantı yerleri üzerine ilaç verilerek oluşturulan anesteziye bölgesel anestezi denir. Hastanın uyutulup ağrının duyulması beyin düzeyinde engellenirse, bu tür anesteziye genel anestezi denir.

Anestezi, nefes yolu veya iğne ile vücuda ilaç verilerek oluşturulmaktadır. Nefes yolu veya iğne ile yapılan anestezi, mideye ulaşmadığı gibi, yeme-içme anlamı da taşımamaktadır. Ancak bölgesel ve genel anestezide, acil durumlarda ilaç ve sıvı vermek amacıyla damar yolu açılarak, bu açıklık işlem süresince serum vermek suretiyle sağlanmaktadır. Bu itibarla, lokal anestezi (sınırlı uyuşturma) orucun sıhhatine engel değildir. Bölgesel ve genel anestezide serum verildiği için oruç bozulur (DİYK 22. 09. 2005 tarihli karar; bkz. Merğînânî, el-Hidâye, II, 263-264; Kâsânî, Bedâî’, II, 98).

 
ÖNE ÇIKAN VİDEO

Haberle ilgili yorum yapmak için tıklayın.
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23