• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Asya'dan ABD'ye ağır darbe! Dev anlaşma masada

Yeniakit Publisher
2019-11-05 13:09:00 - 2019-11-05 13:10:08
Asya'dan ABD'ye ağır darbe! Dev anlaşma masada

Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Donald Trump'ın 35. ASEAN Zirvesi’ne üst üste iki kez katılmaması ve devam eden ekonomik savaş, 'Asya'yı birleştirecek gelişmeler' olarak yorumlanıyor. ASEAN ülkelerinin masasındaki RCEP anlaşması ise Trump yönetimini rahatsız eden en önemli mesele.

ABD Başkanı Donald Trump, 2-4 Kasım'da Tayland'da düzenlenen Güneydoğu Asya Uluslar Birliği (ASEAN) 35. Zirvesi'ne üst üste ikinci kez katılmamış oldu. ABD Başkanı'nın ASEAN Zirvesi'ne katılmamasını protesto eden 10 asli üyeden 7'si, Amerika ile özel toplantıyı boykot etti.

star.com.tr'nin haberine göre; zirvede Çin Başbakanı Li Keqiang, Japonya Başbakanı Şinzo Abe, Hindistan Başbakanı Narendra Modi ve Rusya Başbakanı Dmitry Medvedev gibi isimler yerini aldı.

ABD Ticaret Sekreteri Wilbur Ross, ABD’nin en yüksek memuru olarak Bangkok’ta bulunuyordu. Ross, hükümet yetkilileri ve şirket yöneticilerinin katıldığı Hint-Pasifik İş Forumu’na katıldı.

18 Eylül'de göreve başlayan ABD Başkanı Trump'ın Ulusal Güvenlik Danışman Robert O'Brien, Trump adına zirveye katıldı. New York Times gazetesine göre, diplomatlar ve analistler Trump'ın Bangkok'ta olmayışının, ABD'nin bölgeye olan bağlılığıyla ilgili soruları gündeme getireceğini belirtiyor.

Çin medyasından Global Times'a göre, Trump'ın tutumu tam olarak düşünce biçimini yansıttı. Tek taraflılığa ve korumacılığı savunan Trump yönetimi, çok taraflılığa ve küresel serbest ticarete karşı çıkıyor. ABD'nin tek taraflı çıkarlarını korumak için iki taraflı mekanizmalar yoluyla diğer ülkeler üzerinde baskı yapmayı hedefliyor.

RCEP ABD'nin bölgedeki nüfuzunu sarsacak

Bu yıl Doğu Asya Zirvesi’ndeki en önemli konu, Trump yönetiminin en çok karşı çıktığı 'Bölgesel Kapsamlı Ekonomik Ortaklık (RCEP) Anlaşması'. Her ne kadar Hindistan'ın tarım pazarlarını açma konusunda bazı endişeleri olsa da, tarife ve tarife dışı engeller bir düzene oturulduğundan birleşik bir pazar oluşturmayı amaçlayan anlaşma muhtemelen ilan edilecek.

Küresel nüfusun yaklaşık yarısını, küresel GSYİH'nın yüzde 32,2'sini, küresel ticaretin yüzde 29,1'ini ve küresel yatırımın yüzde 32,5'ini içeren RCEP anlaşması, tamamlandığında en fazla insan nüfusunu kapsayan bölgesel serbest ticaret anlaşması olacak.

Ancak, dünyanın önde gelen ekonomisi olan ABD'nin bu anlaşmada yerinin olmamaması, Trump yönetiminin tepkisine neden oluyor. Çünkü RCEP'in devreye alınmasıyla, Doğu Asya’daki serbest ticaret teşvik edilecek ve ABD’nin çıkarları için büyük bir zorluk oluşturacak. Doğal olarak, Trump yönetimi anlaşmadan son derece rahatsız.

ABD devre dışı bırakılacak

Çin Başbakanı Keqiang, ABD yaklaşımının aksine Tayland ziyaretini “akrabaları ve komşuları ziyareti” olarak niteledi. Keqiang Tayland medyası için kaleme aldığı makalede, Doğu Asya’nın barış ve istikrarının korunması, açık işbirliğinin sürekli teşvik edilmesi, diyalog ve danışma ilkelerine bağlılıl ilkelerine vurgu yaptı.

Çin medyasına göe Başbakanın sözleri, Çin'in ASEAN'a verdiği önemi ve müreffeh bir Asya inşa etmek için Pekin’in diğer Doğu Asya ülkeleriyle işbirliği konusunda güvenini gösteriyor. Trump'ın tek taraflılığı ve devam ettirdiği Soğuk Savaş, Doğu Asya ülkeleri tarafından kenara itilecek ve bu bölgede birliği teşvik edecek.

Haberle ilgili yorum yapmak için tıklayın.

Yorumlar

ERSİN

ALDIN MI ÜÇÜN BİRİNİ TRUMPH
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23