• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Bakan Albayrak, en güçlü finansman paketini açıkladı!Bu adımlar ekonomiye ivme katacak

Yeniakit Publisher
2019-05-24 14:43:00 - 2019-05-24 14:44:33
Bakan Albayrak, en güçlü finansman paketini açıkladı!Bu adımlar ekonomiye ivme katacak

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, dört temel özelliği taşıyan sektörleri hedefleyen ‘İVME (İleri, Verimli, Milli Endüstri) Finansman Paketi’ni açıkladı. Albayrak, ‘hammadde ve ara malı imalatı’, ‘makine imalatı’ ve ‘tarım’ olmak üzere üç ana faaliyet alanına 30 milyarlık finansman sağlayacağını söyledi.

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, İVME (İleri, Verimli, Milli Endüstri) Finansman Paketi ile üç ana faaliyet alanına, üç kamu bankasının katılımıyla yıl sonuna kadar 30 milyar liralık bir finansman sağlanacağını belirtti.

Bakan Albayrak, Dolmabahçe Çalışma Ofisi’nde kamu bankaları aracılığıyla farklı sektörler için devreye aldıkları “İVME Finansman Paketi”ni açıkladı.

Albayrak, konuşmasını şöyle sürdürdü: “İşte bugün, bu hedef ve stratejiler doğrultusunda daha emin adımlarla yürümemizi sağlayacak, sektörümüzü bu hedefler doğrultusunda destekleyecek çok önemli bir paketi devreye alıyoruz. Bu pakete, İVME Finansman Paketi adını verdik. Yani İleri, Verimli, Milli Endüstri Finansman Paketi. İVME Finansman Paketi, dört temel özelliği taşıyan sektörleri hedefleyecek. İthalat bağımlılığı yüksek, dış ticaret açığı veren, istihdama katkı oranı yüksek ve ihracat potansiyeli yüksek sektörlere bu paket kapsamında finansman sağlanacak. Bu kapsamda stratejik öncelik, orta yüksek ile yüksek teknoloji ürünleri ve sektörlerinde olacak.”

Bakan Albayrak’ın açıkladığı ‘’İVME Finansman Paketi’’ tanıtım toplantısına, VakıfBank Genel Müdürü Mehmet Emin Özcan, Ziraat Bankası Genel Müdürü Hüseyin Aydın ve Halkbank Genel Müdürü Osman Arslan da katıldı.

30 milyarlık finansman

Albayrak, paketle birlikte üç ana faaliyet alanına üç kamu bankasının katılımıyla yıl sonuna kadar 30 milyar liralık bir finansman sağlamış olacaklarını vurguladı.
ÖNE ÇIKAN VİDEO

Üç ana faaliyet alanı, hammadde ve ara malı imalatı, makine imalatı ve tarım olarak belirlendiğini belirten Albayrak, “İlk finansman alanımız hammadde ve ara malı imalatı. Bu alanda sağlayacağımız iyileşme, cari dengeye olumlu yönde çok önemli katkılar sağlayacaktır. Bu alanda kimyasal/medikal (eczacılık) ürünler, plastik ve kauçuk ürünler; suni ve sentetik iplikler; kağıt, karton ve mukavva sektörleri olmak üzere 4 alt başlık belirlendi. Bu kapsamda; temel eczacılık ürünleri, boya maddeleri ve plastik hammaddeler vb. birçok sanayi ürünü desteklenmiş olacak” diye konuştu.

Cari açığı aşağı çekecek

Albayrak, başta sayılan 4 ana başlığın altında, birincil formda plastik hammaddeleri, organik temel kimyasallar, suni sentetik elyaf başta olmak üzere uçucu yağlara, inorganik temel kimyasal maddelere kadar 21 alt başlıkta ithalattaki payı 28 milyar odlar olan hammadde ve ara malı üretiminin destekleneceğini söyledi.

Pozitif ilerleme görülecek

2018 yılı Mayıs ayında yaklaşık 58 milyar dolara ulaşan cari açığın Mart ayı itibariyle 13 milyar doların altına gerilediğini hatırlatan Bakan Albayrak, haziran ayından itibaren Türkiye’nin cari fazla vereceğini öngördüklerini söyledi. Bakan Albayrak, şöyle konuştu: “Cari dengedeki başarılı performansın sürmesiyle birlikte hazirandan itibaren cari fazla verileceğini öngörüyoruz. En yüksek cari fazla verdiğimiz yıl olacak 2019 yılı.

IMF ile nasıl yürüdüklerini gördük

Birilerinin ekonomiyi ne kadar bildiğini ne kadar vakıf olduğunu geçmişte batırdığı kurumlardan, ülkeyi getirdiği ve davet ettiği IMF komiserleriyle nasıl yol yürüdüklerini gördük. Bu ivme devam ederse 70’li yıllardan bugüne kadar tarihimizin en yüksek cari fazlasını verdiğimiz yıl olacak. Yılın ikinci yarısından itibaren çok net bir şekilde dengelenmeyi göreceğiz.”

Teknik resesyon geride kalacak

Türkiye’nin yurt dışı finansman konusunda rahat konumunu koruduğunu ifade eden Bakan Albayrak, “Birinci çeyrekten itibaren bir önceki çeyrek bazlı teknik resesyon süreci inşallah geride kalacak. İkinci yarıdan itibaren büyüme tarafında daha pozitif ivmeyi görmeye başlayacağız” diye konuştu.

‘İVME Finansman Paketi’nde öne çıkan başlıklar

l “İVME (İleri, Verimli, Milli Endüstri) Finansman Paketi, dört temel özelliği taşıyan sektörleri hedefleyecek.”

l “İthalat bağımlılığı yüksek, dış ticaret açığı veren, istihdama katkı oranı yüksek ve ihracat potansiyeli yüksek sektörlere bu paket kapsamında finansman sağlanacak.”

l “Bu kapsamda stratejik öncelik, orta yüksek ile yüksek teknoloji ürünleri ve sektörlerinde olacak.”

l “Finansman paketi ürün odaklı finansman yaklaşımını benimsiyor.”

l “Üç ana faaliyet alanına üç kamu bankasının katılımıyla yıl sonuna kadar 30 milyar liralık bir finansman sağlamış olacak.”

l “Üç ana faaliyet alanını, hammadde ve ara malı imalatı, makine imalatı ve tarım olarak belirlendi.”

l “Hammadde ve ara malı üretiminde 2 yıla kadar anapara geri ödemesiz-azami 10 yıl olmak üzere- 150 milyon TL’ye kadar yatırım kredisi sağlanacak.”

l “Ayrıca, 1 yıla kadar anapara geri ödemesiz - azami 5 yıl olmak üzere -30 milyon TL’ye kadar işletme kredisi verilecek.”

l “Makine imalatı finansmanında 2 yıla kadar anapara geri ödemesiz-azami 10 yıl olmak üzere- 150 milyon TL’ye kadar yatırım kredisi sağlanacak.”

l “Tarım sektöründe sağlanacak kredilerin vadesi, seracılıkta işletme kredileri için 14 ay, yatırım kredileri için 84 ay olarak belirlendi.”

l “Seracılık dışındaki tarım alanlarında da işletme kredileri için 12 ay, yatırım kredileri için de 60 ay vade sağlanacak.”

l “Tüm kredi paketlerinde enflasyon ve devlet iç borçlanma senetlerine endeksli 2 değişik vade farkı seçeneği sunulacak. Tarımda verilecek krediler yüzde 0 ile yüzde 0.25 vade farkı arasında belirlenecek.”

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23