• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Bakan Rolandis Rum Yönetimini ikaz etti: Bizim için Türkiye ile kim savaşacak?

Yeniakit Publisher
2019-05-14 12:41:00 - 2019-05-14 12:41:23
Bakan Rolandis Rum Yönetimini ikaz etti: Bizim için Türkiye ile kim savaşacak?

Eski Rum Dışişleri Bakanı Nikos Rolandis, Doğu Akdeniz’de Türkiye’nin sondaj çalışmalarını durduracak bir ülke olmadığını belirterek, “Erdoğan oyunu akıllıca oynuyor. Türkiye’yi kim durdurabilir ki? Erdoğan, tehlikelidir keza bunu Afrin’de göstermiştir. Bizim için hangi filo Türkiye ile savaşacak?” dedi.

 Yakup Sarıçiçek 

Kıbrıs Rum Yönetiminin, Amerika, İsrail ve Mısır’ı arkasına alıp Fransız ve İtalyan şirketlerle Akdeniz’de doğalgaz ve hidrokarbon aramasının neden olduğu gerginlik sürürken eski Rum bakan, Cumhurbaşkanı Nikos Anastasiadis’i uyardı... Rum Politis Gazetesi’ne konuşan eski Dışişleri Bakanı Nikos Rolandis, Doğu Akdeniz’de Türkiye’nin sondaj çalışmalarını durduracak bir ülke olmadığını belirterek, orta yolu bulmaları gerektiğini ifade etti. Rumların ilk 17 Şubat 2003’te Mısır ile imzaladığı doğalgaz antlaşmasını anımsatan Rolandis, “Mısır ile antlaşma imzalandıktan sonra Ada’ya dönüyorduk. Dönüşte dönemin lideri Glafkos Klerides bana, ‘Niko, bu anlaşmayı ofisindeki kasana kilitle, çünkü Kıbrıs sorunu çözülene kadar hiçbir şey olamaz’ dedi. Kıbrıs sorununun çözülmeyeceğini ben de gördüğümden Başkan Klerides’e katıldım” diye konuştu.

Sorun varsa kimse gelmez

Türkiye ile gerilimin artmasının kendilerine bir fayda sağlamayacağını kaydeden Rolandis, şöyle devam etti; “Son noktaya varırsan, gelip senin için savaşacak ülke yoktur. Büyük sorunların varsa her zaman tek başınasındır. Durum nispeten iyiyken dostun çoktur ama uçurumun kenarına geldiğinde, tek başına kalırsın ve elinden geleni tek başına yapmak zorundasın. Erdoğan’ın başında olduğu Türkiye’nin, kolayca uzlaşılacak bir ülke olmadığına inanıyorum. Erdoğan, öngörülemezdir, tehlikelidir keza bunu Afrin’de göstermiştir. Suriye’ye girdi, orayı aldı ve istediğini yapıyor. Erdoğan, Rusya yönünde de hareket ederek oyunu akıllıca oynadı. Çok değerli bir müttefik edindi.

‘Türkiye yapamaz’ diyorduk

Biz, Türkiye profesyonel personel bulamayacağı için sondaj yapamaz takıntımızla kaldık” diye devam eden Rolandis, “Azerbaycan var, şu anda İran müttefiki, bunlar, petrol konusundaki en iyi uzmanlardır. Yapacak personel mi bulamaz? 80 milyonluk ülke olduğunu ve Orta Asya’da bir 80 milyonu daha kontrol ettiğini biliyoruz. Oraya gittim ve Türkiye’nin ne yaptığını gördüm. Azerbaycan’da, Kazakistan’da, Kırgızistan’da, Özbekistan’da at oynatıyor. Şimdi buna Rusya ve İran da eklendi. Dış politikamızı belirlerken doğru analizler yapmalıyız” dedi.

Rolandis, önerisinin ne olduğu sorulduğunda ise “Türklerin de bir payı olduğunu kabul edip birçok maceradan kurtulabilirdik. Kıbrıs sorunu çözülmeyebilir. Paylarını bildiklerinde, onlarınkini değil aslında kendi payımızı güvence altına alırdık. Şimdi durum çok zor. Erdoğan bırakmaz. Bugün S-400 konusunda ABD’yi görmezden gelen, burada ne yapmaz? Sondaj yapacaklar kim engel olacak? Bizim için hangi filo Türkiye ile savaşacak? Geçmişte savaşmadılar yine savaşmazlar” dedi.
ÖNE ÇIKAN VİDEO

Yeni Akit Gazetesi

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23