• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

BES’te dövize katkı payı kaldırılsın

Yeniakit Publisher
2019-04-22 11:12:00 - 2019-04-22 16:39:48
BES’te dövize katkı payı kaldırılsın

Bireysel Emeklilik Sistemi’nin döviz cinsi fonlarına uygulanan katkı payı, devletin sırtına yük olarak biniyor.


2013 yılında ekonomiye uzun vadeli fon sağlamak amacıyla başlatılan Bireysel Emeklilik Sistemi’nin döviz cinsi fonlarına uygulanan katkı payı, devletin sırtına yük olarak biniyor. Tarihinin en büyük spekülatif saldırısına uğrayan, parasına ve ekonomisine atak yapılan Türkiye’de dövize dayalı fonlarda, son 5 yılda verilen devlet katkısının 12 milyar liraya ulaştığı ifade ediliyor. Ekonomistler ise dövize dayalı fonlardaki yüzde 25 katkı payının durdurulması gerektiğini savunuyor.

Döviz alan ülkesini sahiplenmez

ABD’nin yaptırım hamlesiyle kritik seviyeye yükselen kurlara karşı ekonomistler ilaç gibi formül sunmaya devam ediyor. Türkiye’ye yönelik spekülatif girişimleri engellemek için çarpıcı çözümler sunan ünlü ekonomist Dr. Osman Ekmekçi, “Döviz fonu alana katkı payı vermemeliyiz” dedi. Ekmekçi, “Piyasalarımızın tehdit altında olduğu şöyle bir süreçte, döviz fonu alan bireysel emeklilik katılımcılarına 13 milyar liraya yakın hibe ve destek vermek zıt bir paradoks oluşturuyor” ifadelerini kullandı.

Türkiye’nin ısınan ekonomisine nefes aldırmak gerektiğini belirten Dr. Ekmekçi, “Dövizdeki ateşi söndürmek için mücadele veriyoruz ama diğer yandan döviz alan yatırımcıya yüzde 25 katkı veriyoruz. Döviz almak demek ‘Türkiye Cumhuriyeti’ne güvenmiyorum’ demektir. Bugünden itibaren döviz cinsi bireysel emeklilik fonlarına devlet katkısı en askıya alınmalıdır. Yani dövize dayalı bireysel emeklilik fonlarında yüzde 25 devlet katkısını durdurulması gerekiyor” açıklamasında bulundu.

Ateşi söndürmek istiyorsak...

Bireysel emeklilik sistemindeki döviz fonlarına destek verilmesini eleştiren Ekmekçi, şunları söyledi: “Şu anda bireysel emeklilik dövize dayalı fonlar 12 milyar dolara dayandı. Bu rakam 3 sene önce 300 milyon dolardı. Tam 40 kat artış gösterdi. Hazine, bu hesap sahiplerine son 5  yılda tam 13 milyar lira devlet katkısı verdi. Döviz ateşinin tavan yaptığı bir süreçte, katkı paylarını askıya almakta hiçbir sakınca bulunmuyor. Döviz ateşini söndürmek istiyorsak önce ateşe odun atmayı bırakmamız gerekir. Dövizdeki payın kesildiği gün yatırımcılar diğer fonlara dönecektir. Bu şekilde döviz ateşini bir nebze de olsa azaltabiliriz.
ÖNE ÇIKAN VİDEO

Döviz fonlarının Türk lirasına yönlendirilmesi gerektiğini vurgulayan Osman Ekmekçi, “Sadece bir kararnameyle döviz fonlarının Türk Lirası fonlarına yöneleceği kanaatindeyim. Üstelik bu paraların yastık altına veya yurtdışına çıkma potansiyelleri de hak mahrumiyetinden dolayı sıfırdır. Ekonomi hiçbir zarara uğramadan otomatikman döviz katkı fonlarının bir ay gibi kısa sürede TL’ye geçmesi mümkündür. Şu an döviz fonlarında biriken 13 milyar doları TL’ye çevirmek spekülatif hareketleri bir anda yavaşlatır. Artan iç talebi en azından bireysel emeklilik fonlarında dizginlemek ve devletin dövizi baskılamak için bu eylem planını acilen hayata geçirilmelidir” diye konuştu.

Tüm fonlara eşit katkı payı veriliyor

Dr. Osman Ekmekçi, Bireysel Emeklilik Sistemi’nde devlet katkısının hangi hallerde alınabileceğini ise şöyle anlattı: “2013 yılında yürürlüğe konan yasa sayesinde, Bireysel Emeklilik Sistemi’nde bulunan ve 18 yaşını doldurmuş herkes, Bireysel Emeklilik hesabına yatırılan her katkı payı için yüzde 25 oranında Devlet Katkısı’ndan yararlanabiliyor. Yani bu katkı ile yatırımcıyı motive eder. Örneğin, aylık 200 TL katkı payı ödüyorsanız her ay 50 TL, 1.000 TL ödüyorsanız her ay 250 TL devlet katkısı ödenir. Katkı payı ne kadar yüksek tutulursa o kadar yüksek devlet katkı payından faydalanıyor. Bireysel Emeklilik’te bulunan tüm fonlara da eşit katkı payı veriliyor.

BES’in büyüklüğü 100 milyar liraya dayandı

Dünyada olduğu gibi Türkiye’de de sosyal güvenlik sistemini tamamlayıcı olarak kurulan Bireysel Emeklilik Sistemi’nde (BES) katılımcıların fon tutarı ve devlet katkısı fon tutarının toplam büyüklüğü olan 93,6 milyar lira ile otomatik katılımla sisteme dahil olanların biriktirdiği 5,6 milyar lira dikkate alındığında, sistemin toplam büyüklüğü 100 milyar liraya dayandı.

2018 yılı sonu itibariyle 6 milyon 875 bin 886 olan katılımcı sayısı 12 Nisan 2019 itibariyle 6 milyon 809 bin 13’e gerilerken, katılımcı fon büyüklüğü 76 milyar 560 milyon liradan, 81 milyar 863 milyon liraya yükseldi. Söz konusu dönemde 11 milyar 319 milyon lira olan devlet katkısı fon tutarı ise 11 milyar 319 milyon liradan 11 milyar 768 milyon liraya çıktı. Aynı dönemde otomatik katılım ile sisteme dahil olanların sayısı ise 4 milyon 990 bin 786’dan 5 milyon 13 bin 39’a, fon tutarı ise 4 milyar 598 milyon liradan 5 milyar 627 milyon liraya çıktı.


MUHAMMED UZUN
Yeni Akit Gazetesi

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23