• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Bu belirtiler varsa dikkat! Hemen doktora başvurun

Yeniakit Publisher
2020-03-21 20:59:00 -
Bu belirtiler varsa dikkat! Hemen doktora başvurun

Oldukça sık görülen ve birçok insanın yakındığı bir rahatsızlık olan bel kayması, yaşam kalitesini ciddi bir şekilde bozabiliyor. Peki, bel kaymasının nedenleri nelerdir, hangi belirtilerle ortaya çıkıyor? Bel kaymasının tedavisi var mı? İşte detaylar...

Bel kayması, yani bizi taşıyan omurga kemik sisteminin birbiri üzerinde kayıp omuriliği sıkıştırması, oldukça sık görülen bir rahatsızlık. Uzmanlar, bel kaymasının yürürken sık sık durma isteği, bacaklarda uyuşma ve yanma hissi, idrar tutamama, yürüyememe, belden aşağısını hissetmeme gibi sonuçlara da yol açabileceğini söylüyor. Bel kaymasının tek tedavisi ise beli titanyum vidalarla sabit hale getirip kaymasını önlemek şeklinde uygulanıyor. Ancak halk arasında "platin" ya da "vida" ameliyatı olarak adlandırılan bu tedavi yöntemi, oldukça riskli olarak biliniyor. Vidaların ameliyat sırasında yanlış bir yere iletilmesi, tam doğru yerlere konulamaması birçok hastanın sakat kalmasıyla veya istenilen düzeyde iyileşmemesiyle sonuçlanabiliyor. Bu nedenle, bu ameliyatı olması gerekenler bu tedaviden kaçabiliyor ve ömür boyu kalitesiz bir yaşam sürebiliyorlar.

İşte, bel kaymasının nedenleri...

- Doğuştan
- Ağır doğumlar
- Düşmeler, kazalar
- Kemik yapının fazla alındığı bel fıtığı ameliyatları
- İleri kemik erimesi

Uzmanlar, bel kaymasının bazı belirtilerle ortaya çıkabildiğini, bu belirtilere sahip olan kişilerin derhal bir doktara başvurması gerektiğini belirtiyor. İşte o belirtiler...

- Yürümekte güçlük
- Yürürken sık sık durma isteği
- Bacaklarda uyuşukluk
- Sık giren kramplar
- Gece uyandırıcı bacak yanmaları
ÖNE ÇIKAN VİDEO

Bel kaymasının tedavisi

Bel kayması ameliyatları yaklaşık bir saat sürüyor, hasta ameliyattan oniki saat sonra ayağa kalkabiliyor. Hastanın hastanede bir gün yatması yeterli oluyor. Bel omurgasına kaymayı önlemek amacıyla titanyum vidalar konuyor. Ancak bu vidalar, hastada ömür boyu kalabiliyor. Ameliyatta cilt dikişi konmuyor. Ayıca sakat kalma veya felç olma riski, gelişen yeni teknolojiler sayesinde yok denecek kadar azalmıştır.

Ameliyat Sonrası hasta, bir veya iki gün sonra evinde dolaşabiliyor, oturabiliyor. On gün sonra kontrolü yapılan hastaya her türlü hareket serbest bırakılıyor. Hasta üç hafta süreyle yatınca çıkarmak kaydıyla korse kullanıyor. Yirmi gün sonra da işine dönebiliyor. Bele takılan vidalar hastanın öne doğru eğilme hareketlerinde bir sorun yaratmıyor.

Ancak uzmanlar, beldeki kaymanın hareketliyse ameliyat, hareketsizse fizik tedavi gerektireceğini söylüyor.

Haberle ilgili yorum yapmak için tıklayın.
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23