• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Büyüme umut veriyor

Yeniakit Publisher
2020-07-03 10:10:00 -
Büyüme umut veriyor

GSYH’yi oluşturan faaliyetler incelendiğinde; 2020 yılı birinci çeyreğinde bir önceki yıla göre zincirlenmiş hacim endeksi olarak; diğer hizmet faaliyetleri %12,1, bilgi ve iletişim faaliyetleri %10,7, sanayi %6,2, kamu yönetimi, eğitim, insan sağlığı ve sosyal hizmet faaliyetleri %4,6, hizmetler %3,4, tarım %3,0, gayrimenkul faaliyetleri %2,4, mesleki, idari ve destek hizmet faaliyetleri %1,9 ve finans ve sigorta faaliyetleri %1,6 arttı.

İnşaat sektörü ise %1,5 azaldı. Pandemi döneminin etkisiyle ikinci çeyrekte bir gerileme beklentisi olsa da, yıl sonunda büyümede dünya ortalamasının üzerinde bir seyrin yakalanması hedefleniyor. Nitekim Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, pandemi döneminde alınan tedbirler ve verilen desteklerle hedeflerin gerçekleşme beklentilerini korudukları mesajını vermişti. Bakan Albayrak, “Ekonomik İstikrar Kalkanı’nın olumlu sonuçlarını salgın sonrasında da görecek, güçlü Türkiye’nin güçlü ekonomisini büyütmek için çalışmaya devam edeceğiz” dedi. Kovid-19 döneminde Türkiye ekonomisinde alınan önlemlere değinen Bakan Albayrak, Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın yayınladığı alınan ekonomik önlemleri içeren videoyu twitter hesabından paylaşmıştı.

#Birliktebaşaracağız Etiketiyle Paylaşım

Bakan Albayrak, ‘#BirlikteBaşaracağız’ etiketi ile yaptığı paylaşımda, “Salgın döneminin ekonomik etkilerini gidermek adına hazırlanan Ekonomik İstikrar Kalkanı’nın olumlu sonuçlarını salgın sonrasında da görecek, güçlü Türkiye’nin güçlü ekonomisini büyütmek için çalışmaya devam edeceğiz” ifadelerini kullanmıştı.

V Şeklinde Hızlı Toparlanma

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın ekonomideki toparlanmanın V tipi olacağını açıklaması, birçok sektörde yıl sonu hedeflerinin gerçekleşme ihtimalini güçlendirdi. Haziran ayında ve dün açıklanan öncü veriler Bakan Albayrak’ın öngörülerini doğrular nitelikte. Ekonomistler, hükümetin Covid-19 tehdidine karşı köklü önlemler alıp üretimi arttırdığına ve istihdamı koruduğuna dikkat çekerek, “Art arda yapılan hamlelerle toparlanma başladı, Türkiye’ye duyulan güven perçinlendi” görüşünü paylaşıyorlar. İş dünyası temsilcileri ise temmuz, ağustos, eylül ve ekim aylarının verimli geçeceğini dile getiriyor. İç ve dış talebin de önemli oranda artacağı beklentisinin hakim olduğu sanayi kesiminde de  “Siparişler peş peşe gelecek. Doğal olarak ülkemiz güçlenecek” fikri hakim olmaya başladı.

Öte yandan kabinenin üst üste aldığı ve kamuoyunca benimsenen kararları, ekonominin normalleşmesinde büyük rol oynadı. Hükümetin firmaları hayata bağlamaya, güçlendirmeye dönük adımları etkisini kısa zamanda gösterdi. Nitekim Merkez Bankası’nın politika faiz oranını yüzde 24’ten yüzde 8.25’e çekmesi yatırım iştahını kabarttı. Ayrıca kamu bankalarının konut, taşıt, tatil ve tüketim alanında kredi paketleri ilan etmeleri piyasayı canlandırdı.

Rakamlar iyiye işaret

İlk 5 ayda otomobil satışları, 2019’un aynı dönemine nazaran yüzde 21.7 artarak 14 bin 258’e, hafif ticari taşıt satışları yüzde 13.9 artarak 36 bin 567’ye yükseldi. Pandemi nedeniyle duran ticari taşıt satışlarında mayısta kıpırdanma başladı. Geçen ay otomobil pazarı yüzde 7.6 daralırken, hafif ticari satışları yüzde 21.6 arttı. Haziran ayında ise ibre daha da yukarı yönlü oldu.
ÖNE ÇIKAN VİDEO

50 bin sınırı aşıldı

Konut sektöründe ise nisanda yüzde 55.5 azalarak 42 bin 783’te kalan konut satışlarında ilk sırayı 6 bin 113’le İstanbul almıştı. Bu ilimizi 4 bin 500’le Ankara, 2 bin 533’le İzmir takip etmişti.  Konut kredi kampanyalarının etkisiyle mayısta 50 bin sınırı aşıldı. Haizran ayında ise kuvvetle muhtemel 130 bin sınırı aşılacak.

Haberle ilgili yorum yapmak için tıklayın.
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23