• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Camilerde neden Peygamberimizin ve halifelerin isimleri vardır?

Yeniakit Publisher
2019-12-02 20:28:00 -
Camilerde neden Peygamberimizin ve halifelerin isimleri vardır?

Camilerimizin bir çoğunda yazı ya da levha olarak bulunan bu isimler neden bulundurulur?

 “Bunları beşer olarak tasavvur edersek şirk olur." yargısı yanlıştır.

Caminin duvarlarında bu isimlerin asılmasının şirkle hiçbir alakası yoktur. Bu durum, İslam dininin toplum hayatına nakşedilip tesisinde bu zatların katkısını hatırlatıyor. Hz. Peygambere (asm) en yakın insanlar oldukları için hatıralarına saygı gösteriliyor.

Emevilerin Halife Ömer b. Abdulaziz’e kadarki dönemlerde Hz. Ali’ye karşı olumsuz bazı sözler söyleniyordu. Şialarda ise, ilk üç halifeye yer verilmiyordu.

İşte Ehl-i sünnet bu isimlerin hepsini bir araya getirmek suretiyle, ifrat ve tefritten uzak bir itidal çizgiyi benimsediklerini göstermişlerdir.


ÖNE ÇIKAN VİDEO

Hutbede dua etmek çok önemlidir. Bazı alimlere göre hutbenin olmazsa olmaz şartlarındandır. Duayı genel olarak yaptığımız gibi isim vererek de yapabiliriz. Bunun şirkle yakından uzaktan bir alakası yoktur.

- İsimleri verilen bu insanların Resulullah’a olan yakınlıkları sebebiyle, hutbede bile dua edilirken özellikle zikredilir olmuşlardır. Bazı hutbe kitaplarında bunlara ilave olarak Hz. Hamza ve Hz. Abbas’ın da adı geçer.

- Eğer maksat sadece bunların her birisinin bariz bir özelliğini öğrenmek ise denilebilir ki:

Hz. Ebu Bekir’in sadakatı, Hz. Ömer’in adaleti, Hz. Osman’ın haya ve şefkati, Hz. Ali’nin şecaat, ilim ve takvası, Hz. Hasan’ın sulhçu ve barışçı olması; Hz. Hüseyin’in zulme direnmesi ve raşit hilafet taraftarı olması gibi özellikleriyle öne çıkarılmışlardır.

Haberle ilgili yorum yapmak için tıklayın.

Yorumlar

Bekir

Acaba camilerde verilen fetvalarda Hz.Ali efendimizin Hz.peygamber efendimizin amcasının oğlu ve damadı Hz.Hasan ve Hz.Hüseyin efendimizin Hz .Peygamber efendimizin torunları olduğunu okutuyormu bu gerçekleri insanların öğrenmesi öğretilmesi lazım çoğu insanlar bunları bilmoyor imançlar üzerindem ahkam kesip ayırımcılık yapılıyor .

mustafa

arasıra camiye gelde söylenip söylenmediğini görürsün ayrıca sadece hutbelerde değil diğer günlerde kuran tefsiri yapılırken veya sohbetlerdede anlatılıyor. 
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23