• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Çanakkale’de iftar kaçta olacak? Çanakkale akşam ezanı kaçta?

Yeniakit Publisher
2020-04-24 16:16:00 -
Çanakkale’de iftar kaçta olacak? Çanakkale akşam ezanı kaçta?

Çanakkale’de iftara kaç saat kaldı? Milyonlarca kişi yaşadığı ildeki sahur ve iftar saatlerini araştırmaya başladı. Çanakkale’de yaşayanlar “Çanakkale iftar saati” , “Çanakkale iftar vakti” , “Çanakkale sahur saati” , “Çanakkale’de akşam ezanı vakti” sorularının cevaplarını araştırıyor. İşte, merak ettiğiniz “Çanakkale akşam ezanı kaçta?” sorusunun cevabı.

24 Nisan’da mübarek ramazan ayı başladı. Milyonlarca kişi yaşadığı şehirdeki iftar saatlerini araştırmaya başladı. İşte, Çanakkale iftar saati.

Çanakkale’de iftar kaçta olacak? Çanakkale akşam ezanı kaçta?

Çanakkale’de yaşayanlar iftar vaktini araştırmaya başladı. Pek çok kişi “Çanakkale’de akşam ezanı saat kaçta okunacak?” sorusunun cevabını araştırıyor. 24 Nisan Cuma akşam ezanı 20.09’da okunacak.

ÇANAKKALE İMSAKİYE 2020 İÇİN TIKLAYINIZ

Uçakla seyahat eden oruçlu kişi iftarını nereye göre yapar?

Seyahate çıkan kişilerin, imsak ve iftarları o anda bulundukları yere göre yapmaları gerekir. Uçakla seyahat eden oruçlu kişiler de, uçuş esnasında uçağın üzerinde bulunduğu yere göre imsak ve iftar yapmalıdırlar. Ancak çok hızlı uçaklarla kıtalar arası yolculuk yapılması durumunda, imsak ile iftar arasında süre, anormal ölçüde kısa veya uzun olabilmektedir. Bu durumda, yolculuk yapacak kişi orucunu kazaya bırakabilir. Ancak oruca başlamış ise, bir takdir yaparak (mesela oruç tutmaya başladığı yerin akşam vaktinde) iftar edebilir.

Oruca ne zaman ve nasıl niyet edilir?

Niyet etmek orucun şartlarındandır. Niyetsiz oruç sahih değildir. Kalben niyet etmek yeterli ise de niyeti dil ile ifade etmek menduptur. Oruç için sahura kalkılması da niyet sayılır.
ÖNE ÇIKAN VİDEO

Ramazan orucu, belli günlerde tutulmak üzere adanan oruçlar ile nafile oruçlar için niyet etme vakti, güneşin batması ile ertesi gün tepe noktasına gelmesi öncesine kadarki süredir Ancak imsaktan sonra yapılacak niyetin geçerli olması için bu vakitten itibaren bir şey yenilip içilmemiş, oruca aykırı bir iş yapılmamış olması gerekir. Aksi takdirde gündüz niyet caiz olmaz (Kâsânî, Bedâî’, II, 85). Bu oruçlar için, “yarınki orucu tutmaya” şeklinde mutlak niyet yeterlidir. Bununla birlikte geceden niyet edilmesi ve “yarınki Ramazan orucuna” şeklinde orucun belirlenmesi daha faziletlidir. Ramazanın her günü için ayrı niyet edilmesi gerekir (Mevsılî, el-İhtiyâr, I, 397, 400).

Kaza, keffaret ve bir zamana bağlı olmaksızın adanan oruçlar için gün batımından itibaren en geç imsak vaktine kadar niyet edilmiş olmalıdır. Bu tür oruçlara niyet edilirken, “falanca kaza, keffaret veya adak orucuna” şeklinde belirtilmesi gerekir.

Şafiî mezhebine göre ise nafile dışındaki tüm oruçlara geceden niyet edilmelidir. İmsak vaktine kadar niyet edilmemişse o günün orucu geçerli olmaz. Nafile oruçlara ise güneş tepe noktasına gelmeden öncesine kadar niyet edilebilir (Şirâzî, el-Mühezzeb, I, 331-332).

 

Haberle ilgili yorum yapmak için tıklayın.
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23