• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Çocukların yüzde 7'si kekemelikle savaşıyor!

Yeniakit Publisher
2019-08-12 15:55:00 -
Çocukların yüzde 7'si kekemelikle savaşıyor!

Kekemelik 2 ila 6 yaş arasındaki çocuklarda görülür. Bu yaş aralığını problemsiz geçiren çocuklar, ilerleyen süreçte nadiren kekeme olurlar. Fakat 2 yaştan sonraki süreç önemlidir.

Konuşma güçlüğü, konuşma hızının normal olması fakat tekrarlanması, hecelemeler ve aksamalarla tanımlanır. Kişi bir harfi devamlı tekrarlıyor ya da kelimeyi çıkarmakta zorlanıyorsa, kekemelik oluşmuş demektir. Bunların yanı sıra, "ııı”, “eee” gibi seslerin sürekli olarak cümleyi bölmeside ciddi bir belirtidir.

Kekemeliğin sebepleri tam olarak araştırılıp bulunmuş değil. Fakat kimileri kekemeliğin korkuya ya da herhangi bir psikolojik tramvaya bağlı olarak ortaya çıktığını düşünse de kekemeliğin nedeninin psikolojik olmadığını ancak kekemelikten etkilenen kişilerin de psikolojik açıdan etkilendiklerini ortaya konulmuştur.

Kekemelik türleri nelerdir?

Kekemelik türleri kendi arasında 3'e ayrılır. Altında yatan sebep tam olarka bilinmemekle birlikte, sorunun kaynaklandığı ve görüldüğü bölümler tespit edilmiştir.

Gelişimsel kekemelik

Ortalama 5 yaşlarındaki erkek çocuklarında sıklıkla görülür. Konuşma ve dil yeteneklerini geliştirme sürecinde meydana gelir. Tedaviye gerek kalmadan düzelebilirler. 

Nörolojik kekemelik

Bu tür konuşma güçlüğü beyin, sinirler ve kaslar arasındaki sinyal anormalliklerinden kaynaklanır. 
ÖNE ÇIKAN VİDEO

Psikojenik kekemelik

Beynin düşünmeyi ve akıl yürütmeyi kontrol eden kısmından kaynaklanan bir konuşma güçlüğü türüdür.

Haberle ilgili yorum yapmak için tıklayın.
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23