• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay: Kıbrıs’taki haklarımızı kimseye yedirmeyiz

Yeniakit Publisher
2019-05-24 12:41:00 - 2019-05-24 12:46:48
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay: Kıbrıs’taki haklarımızı kimseye yedirmeyiz

Ankara Telsilcimiz Hacı Yakışıklı’ya konuşan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Doğu Akdeniz’deki doğalgaza ilişkin, “Güney Kıbrıs’ın hakkı olduğu kadar Kuzey Kıbrıs’ın da hakkı vardır bu kaynaklarda. Gemilerimiz araştırmalarını sürdürüyor. Kimsenin bize parmak göstermesine izin vermeyiz” dedi.

Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’ndeki makamında Akit’in sorularını yanıtlayan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay son derece çarpıcı açıklamalarda bulundu.

Oktay, “Doğu Akdeniz, Kıbrıs eksenli gelişmeleri nasıl değerlendirirsiniz?” sorusuna şu cevabı verdi: “İsrail, Yunanistan, Mısır, Güney Kıbrıs, kendi aralarında yaptığı bir anlaşma neticesinde doğalgaz, hidrokarbon kaynakları aranması konusu var. Bizim de iddiamız şu; Kıbrıs ada itibariyle eşit haklara sahip iki toplum vardır ve dolayısıyla burada bir kaynak söz konusu ise bu her iki kesimde yaşayan toplumun, halkların hakkıdır. Güney Kıbrıs’ın hakkı olduğu kadar Kuzey Kıbrıs’ın da hakkı vardır buradaki kaynaklarda. Bizim de Türkiye olarak Kuzey Kıbrıs ile bir anlaşmamız var zaten. Kuzey Kıbrıs’ın dâhil olduğu bölge içerisinde münhasır ekonomi bölgede araştırmalarımızı yoğun sürdürüyoruz.

Rumlar şımarık çocuk

Biz diğer tarafın ifade ettiği bölgede de araştırmalarımıza devam edeceğiz diyoruz. TPAO’nun çok önceden aldığı bir ruhsat var ve faaliyetlerimizi yürütüyoruz ve yürütmeye devam edeceğiz. Sonrasında da şu anda Barbaros sismik gemimiz o münhasır ekonomik bölgesinde şu anda 9 NO’lu parselde sismik çalışmalarına devam ediyor. Sonunda sondaj boyutuna da dönüşebilir. Kim ne derse desin bu Türkiye’nin ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin hakkıdır. Dolayısıyla bu hakkın görmezden gelinmesine, bu hakkın tek taraflı mal edilmesine ya da unutturulmaya çalışılmasına, hele hele zor kullanarak, uluslararası boyutta birliktelikler oluşturularak Türkiye’ye, KKTC’ye parmak gösterilmesine izin vermeyiz. Güney Kıbrıs biraz şımarık çocuk moduna girdi. Şimdi şımarık bir çocuğun bölgede herkese hava atmasına da hakları yok saymasına da müsaade edemeyiz. Yunanistan’a da mesajları çok net olarak veriyoruz. Bunlar iç siyasete malzeme edilecek hususlar değil.

Terör koridoruna müsade etmeyiz

Suriye’deki gelişmelere ve İdlib’de yaşananlara ilişkin soruyu da cevaplayan Oktay, şunları kaydetti: “Suriye’deki gelişmelere ne kadar sıkıntılı olursa olsun biz yine pozitif bakmak isteriz. Bu anlamda Rusya ile de yakın çalışıyoruz. Üçlü birlik devam ediyor Rusya, İran ile İdlib’de varılan mutabakatı çerçevesinde. Farklı bölgelerden gelen bir şekilde farklı ülkelerin burada ilgi alanları var. Koalisyon güçleri var zaten burada. Türkiye’nin tüm güney koridoru boyunca bir terör koridoru oluşturacaksınız bizim de buna müsaade etmemizi bekleyeceksiniz. Biz buna müsaade etmeyiz. İdlib bölgesinde de bir istikrarsızlaştırma çalışmalarının olduğunu görüyoruz. Ümit ediyoruz ki burada terör ile ilgili, terörle sınırlı operasyonların ötesine geçecek bir faaliyet olmaz. Münbiç’teki kararlılığımız da devam ediyor. Sonunda biz göbeğimizi gerekirse kendimiz keseriz de dedik. Burada sadece zaman değişebilir ama hedeflerimiz değişmez, atacağımız adımlar da...”

S-400’de kriz görmüyorum

S-400/F-35 krizi ile ilgili son duruma ilişkin bilgilerini aktaran Cumhurbaşkanı Yardımcısı, şöyle devam etti: “S-400 konusunda ben bir kriz görmüyorum. ABD ile de bir kriz görmüyorum. Benim kendi değerlendirmem bu. Türkiye’nin kendi güvenliği ile ilgili ihtiyaçları var. Benim buna ihtiyacım var, alabildik mi alamadık. O zaman başka yerde varsa oturup onlarla aynı şeyi konuştuk. Onu da gizli konuşmadık zaten açık konuştuk, anlaşıldı, imzalandı o da geliyor şimdi. Biz hep aynı şeyi söyledik. Türkiye büyük bir devlettir. Sözünün de imzasının da bir değeri vardır. S-400 alınırsa F-35 teknolojisine şunu yapacak bunların hepsi hikaye böyle bir şey söz konusu değil. Çünkü zaten NATO sistemleri ile entegre olan bir şey yapmayacağız.
ÖNE ÇIKAN VİDEO

FETÖ'nün tepesini yıkmamız lazım

FETÖ ile mücadelede son noktayı anlatan Fuat Oktay, şu bilgileri verdi: “FETÖ ile her türlü mücadeleyi içerde de dışarda da sürdürüyoruz. Özellikle eğitim alanındaki Maarif Okulları kanalıyla. Şimdi öyle bir örgüt düşünün ki 130 bin olmuş açığa alınanlar ve hâlâ sıkıntı yaşıyorsun. 15 Temmuz öncesine baktığımızda çok ciddi bir temizlik yaptık. Ama Matruşka gibi bir yapı. Çok küçük hücreler bir hücrenin diğerinden haberdar olmadığı ama tepenin haberdar olduğu bir yaklaşım. Tepe nerede Pensilvanya’da. Şimdi bu örgütün arkasında duranlar tepe dışarıda ve malikânesinde yaşayarak güçlü şekilde de ben buradayım demeye çalışıyor. Buradaki bu ayağını kesmek zorundayız. Yargının terazisinde devam ediyor. Şu ana kadar OHAL komisyonun rakamlarına göre 126 bin başvuru olmuş. 73 binine karar verilmiş ve 67 bin 600’ü reddedilmiş, 5470’i kabul edilmiş. Yüzde 7’lik bir göreve iade söz konusu.

Venezuela’nın yanındayız

Venezuela’da devam eden darbe girişimini de değerlendiren Oktay şunları söyledi: “Bilindik senaryo. ABD’nin başını çektiği, seni sevmedim değiştirdim yaklaşımı ve içeride de zaten ekonomik sıkıntıları olan bir ülkeyi kendi kaynaklarını kullanamaz hale getiriyor olması içeride insanların çok ciddi anlamda sıkıntı çekmesine sebebiyet vermesi. Dünya 5’den büyüktürde 5’e itiraz ediyorduk, şimdi başka bir modeli görüyoruz. Türkiye olarak diyoruz ki; seçimle gelenin seçimle gitmesidir.

 

Yeni Akit Gazetesi

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23