• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

DAEŞ saflarına katılmışlardı! Çocukları Irak’tan alındı

Yeniakit Publisher
2019-05-02 13:23:35 - 2019-05-02 13:23:35
DAEŞ saflarına katılmışlardı! Çocukları Irak’tan alındı

Tacikistan, babaları Irak’taki cezaevlerinde bulunan DAEŞ mensubu ailelere ait 84 çocuğu Irak’tan teslim aldı.

Tacikistan anne ya da babaları Irak’taki cezaevlerinde bulunan DAEŞ mensubu ailelere ait 84 çocuğu Irak’tan teslim aldı.

Tacikistan Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, hükümetin girişimleriyle DAEŞ Tacikistan uyruklu ailelere mensup 84 çocuk 30 Nisan'da özel uçakla Bağdat'tan Duşanbe'ye getirildi.

Rudaw'ın aktardığına göre Irak'taki cezaevi ve çocuk esirgeme kurumlarında Tacikistan uyruklu 95 çocuk ile 43 kadının bulunduğu tespit edildi. Tacik çocuklar ülkeye götürülürken, 11 Tacik çocuğun daha ülkeye getirilmesine ilişkin görüşmelerin sürdüğü belirtildi.

Bazıları akrabalarına teslim edildi

Yaşları 1,5 ile 15 arasında değişen çocukların bir kısmı Duşanbe Havalimanı'nda akrabalarına teslim edilirken, bir kısmı da çocuk esirgeme kurumlarına yerleştirildi.

Irak doğumlu olanlar var

Ülkeye götürülen çocukların bir kısmının daha önce aileleriyle birlikte Irak'a gittiği, bazılarının da o topraklarda doğduğu aktarıldı.
ÖNE ÇIKAN VİDEO

Çocukların birçoğunun babalarının DAEŞ'e karşı düzenlenen operasyonlarda öldüğü, annelerinin DAEŞ’e destek suçlamasıyla Irak'ta tutuklu bulunduğu vurgulandı.

Tacik vatandaşları da katıldı

Tacik makamlarına göre, çeşitli dönemlerde 1500'den fazla Tacik vatandaşı DAEŞ saflarında savaşmak için Suriye ve Irak'a giderken, 100'den fazla Tacik vatandaşı ülkeye döndü, 500'e yakın Tacik vatandaşı da çatışmalarda öldü.

Donald Trump Avrupa’ya seslenmişti

ABD Başkanı Donald Trump, 17 Şubat'ta attığı tweetlerde Avrupa'ya seslenerek şu ifadeleri kullanmıştı:

İngiltere, Fransa, Almanya ve diğer Avrupalı müttefiklerden Suriye'de yakaladığımız 800 DAEŞ militanını teslim alarak yargılamasını istiyoruz. Halifelik çökmek üzere. Hoş olmayan diğer alternatif ise onları serbest bırakmak zorunda kalmak. ABD bu DAEŞ savaşçılarının Avrupa'ya sızmasına seyirci kalmak istemiyor. Çok şey yaptık, çok para harcadık. Artık başkalarının da adım atıp yapabildikleri işi yapma zamanı. DAEŞ’in yüzde 100 yenilmesinden sonra çekiliyoruz."

Bunun ardından örgütten de bir çağrı gelmişti ve DAEŞ'liler için yeterli hapishane olmadığı, PYD bölgesine bir saldırı olma ihtimalinde DAEŞ'lilerin kaçabileceği ifade edilmişti.

"BM özel mahkemeler kursun"

Mustafa Bali, Alman haber ajansı DPA'ya röportaj verdi. PYD'li isim, bu röportajda DAEŞ'lileri Suriye'nin kuzeyinde yargılamanın mümkün olmadığını ancak BM çatısı altında bir çözümün herkesi memnun edebileceğini söyledi.

Örgüt sözcüsü, bugüne kadar Iraklılar hariç olmak üzere bin 300 DAEŞ'liyi yakaladığını belirtti. SDG'ye göre DAEŞ'lilerin çoğu Suudi Arabistan kökenli.

İngiltere ve Almanya'dan Trump'a net cevap

Yaşananların ardından İngiltere, 19 Şubat'ta DAEŞ'e katılarak Suriye'ye giden vatandaşı Shamima Begum'u vatandaşlıktan çıkarma sürecini başlattığı bildirdi. Bu hareketin Trump'a bir cevap niteliği taşıdığı yorumları yapılmıştı.

Almanya'dan da aynı hamle geldi ve Alman basını Sosyal Demokrat Partili (SPD) Adalet Bakanı Katarina Barley ve Hristiyan Sosyal Birlik (CSU) partili İçişleri Bakanı Horst Seehofer'in DAEŞ'e katılan Almanları vatandaşlıktan çıkarmak için "üç şartlı" bir karar aldıklarını duyurdu. 4 Mart tarihinde Batı Alman Radyo Televizyon Kurumu (WDR), Kuzey Alman Radyo Televizyon Kurumu (NDR) ve Süddeutsche Zeitung'un yayınladığı haberlerde vatandaşlıkları iptal edilecek IŞİD'li Almanlar için 3 şart şu şekilde aktarıldı:

- Çifte vatandaş olmaları: Bu kapsamda yalnızca Alman vatandaşı olanlar hakkında Anayasa'ya aykırı olduğu için böyle bir karar alınmayacak.

- Reşit olmaları: Vatandaşlıktan çıkarılmaları için 18 yaşını aşmış olmaları gerekecek.

- Yasa yürürlüğe girdikten sonra çatışmalara katılan DAEŞ'lilerin (ilk iki koşul geçerli olsa bile) pasaportları kesinlikle iptal edilecek: Bu kapsamda şu anda tutuklu olanlar ise bu gruba dahil olmayacak. Çünkü yasa geriye dönük işlemiyor.

Irak'tan açıklama

Irak Cumhurbaşkanı Berhem Salih, yabancı DAEŞ savaşçılarına ilişkin devam eden tartışmalara dahil olarak Avrupa vatandaşı DAEŞ mensuplarının Irak hukukuna göre yargılanabileceğini ve idam edilebileceğini söyledi. Salih, 8 Mart tarihinde yaptığı açıklamada "DAEŞ şüphelileri, suçlu bulunmaları halinde idam cezası alabilir. Irak yasalarında ölüm cezası var ve buna göre hareket edeceğiz. Yabancı (DAEŞ) savaşçıların, Irak topraklarında ya da Irak vatandaşlarına karşı terör eylemleri gerçekleştirdiklerine dair kesinleşmiş dosyalar var. Bu dosyalarda da Irak yasaları uygulanacak" dedi.

The Daily Star Lebanon'un 12 Nisan'da geçtiği bir haberde Irak'ın "Kişi başı 2 milyon dolar verirseniz DAEŞ'lileri yargılayabiliriz" teklifinde bulunduğu iddia edildi. Irak makamları konuya ilişkin açıklama yapmazken Bağdat yönetiminin konuya ilişkin adımlarına Avrupa'dan herhangi bir açıklama gelmedi.

Bosna ve Kosova vatandaşlarını geri aldı

Şu ana kadar sadece Bosna ve Kosova DAEŞ mensubu vatandaşlarını ve ailelerini teslim aldı. Avrupa ülkeleri DAEŞ mensupları ve ailelerini ülkeleri için tehdit olduğu gerekçesiyle kabul etmiyor.

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23