• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Delibaş kimdir? Delibaş gerçekten var mıydı? Delibaş, tarihte yaşadı mı? İşte Delibaş'ın hayatı

Yeniakit Publisher
2018-04-03 17:15:00 - 2018-10-29 13:00:01
Delibaş kimdir? Delibaş gerçekten var mıydı? Delibaş, tarihte yaşadı mı? İşte Delibaş'ın hayatı

Kanal D’de ekrana gelen Mehmet Bir Cihan Fatihi dizisinde yer verilen Delibaş karakterinin gerçekte kim olduğu merak konusu oldu. Fatih Sultan Mehmed’in yanındaki Delibaş karakteri ise gerçeği yansıtmıyor. Yani dizide Gürkan Uygun’un oynadığı karakterde bir isim gerçekte yaşamadı…

Kanal D’de yayınlanan Mehmet Bir Cihan Fatihi dizisinde yer verilen Delibaş karakterinin gerçekte kim olduğu merak konusu oldu. Fatih Sultan Mehmed’in yanındaki Delibaş karakteri ise gerçeği yansıtmıyor. Yani dizide Kurtlar Vadisi dizisindeki Memati karakteriyle hafızalara kazınan Gürkan Uygun’un oynadığı karakterde bir isim gerçekte yaşamadı…

Peki, Delibaş kimdir ve ne anlama gelmektedir?

Delibaş, cesur ve korkusuzca düşmana atılmalarıyla bilinen Osmanlı birliklerinden birisinin başını ifade etmektedir. Kara ordusunda savaşan Deliler'in başı görevini yapan Delibaş, 20-25 yaşlarındaki genç ve gönüllülerin kontrolünü gerçekleştirmekteydi. Kılavuz ve rehber manasını taşıyan 'Delil' ismine sahip olmalarına rağmen, cesur ve korsuzca verdikleri mücadele, onların halk arasında 'Deliler' olarak anılmalarına sebep olmuştur.

EN ÖN SAFLARDA SAVAŞTILAR

En ön saflarda savaşarak orduya kılavuzluk yapan Deliler; silah olarak eğri pala, kalkan, mızrak ve bozdoğan taşıyordu. Başlarına pars ya da benekli sırtlan derisinden yapılmış tüylü bir miğfer giyiyordu.
ÖNE ÇIKAN VİDEO

Kalkanlarını kuş tüyleriyle süsleyen Delilerin giysileri aslan, kaplan ve tilki postundan, şalvarları da ayı ya da kurt derisindendi. Üzerlerine ayı, pars, aslan veya sırtlan postundan kılları dışarıda şalvarlar giyerlerdi.

2.MAHMUT TARAFINDAN DAĞITILDI

16. yüzyılda Deliler, Rumeli beylerbeyi, Semendere ve Bosna sancak beylerinin yönetiminde, 17. yüzyılın sonlarından itibaren de Anadolu vezir ve beylerbeylerinin yönetimi altında olmuşlardır. Altmışar kişilik "bayrak" adı verilen ocaklara ayrılmışlar, seferlerde "Delibaşı" adı verilen komutanları tarafından yönetilmişlerdir. 18. yüzyılda bozulmaları sonucu yönetimi altındaki beylerbeyinin görevden alınması sonucu görevlerini kaybetmişlerdir. 1829'da ise II. Mahmut tarafından dağıtılmışlardır.

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23