Kadın - Aile

Demirhindi nedir? Demirhindi şerbeti nasıl yapılır?

Osmanlı mutfağında da kullanılan demirhindi nedir? Bu bitkinin sağlığa olan yararları nelerdir?

Demirhindi nedir? Demirhindi şerbeti nasıl yapılır?
-

Afrika kökenli bir ağaç türü olan demirhindi sağlık açısından son derece önemlidir. Osmanlı zamanında şerbeti hazırlanan bu bitkiyi gelin daha yakından tanıyalım.

Nasıl kullanılıyor?

Hindistan, Pakistan gibi ülkelerde yetiştirilen demirhindi ilaç sanayinde ve geleneksel yemeklerde kullanılır. Demirhindi Türk mutfağında şerbet olarak kullanılırken; farklı coğrafyalarda bu bitki soslarda, yemeklerde, turşularda, içeceklerde ve tatlılarda kullanılıyor.

İlaç sanayi için önemli

Demirhindi özellikle kabızlık, ishal ve ateş için kullanılan ilaçlarda kullanılıyor. Birçok kanser türüyle savaştığı düşünülen demirhindi bitkisi hakkında halen laboratuvar çalışmaları sürdürüyor.

Demirhindinin sağlığa yararları nelerdir?

Kalp için önemli

Demirhindi B1, B2 ve B3 vitamini yönünden zengindir. Bu bitki özellikle kalp ve damar hastalıklarına karşı koruyucu özellik göstermektedir.

Magnezyum deposu

Demirhindi magnezyum açısından son derece zengindir. Demirhindi vücudun ihtiyacı olan günlük magnezyumun yüzde 28’ini karşılar.

Antibakteriyel özellik taşır

Yapılan çalışmalar demirhindinin birçok mikrop ve bakteriyle savaştığını ortaya koymuştur.

Bağışıklık sistemini güçlendirir

C vitamini yönünden zengin olan demirhindi, bağışıklık sistemini güçlendirir.

Kilo vermeye yardımcı

Demirhindi içerdiği asitler sayesinde yağ yakımını hızlandırır.

Kas gelişimini sağlar

B1, B1 ve B3 kaynağı olan demirhindi kasların güçlenmesine yardım eder.

Yaşlanma karşıtı

Demirhindi cildinizin daha geç yaşlanmasını sağlar.

Sağlıklı bir sindirim sistemi

Demirhindi; tartarik asit, malik asit ve potasyum içerir. Bu önemli bitki ishal ve kabızlık sorunlarına çok iyi gelir.

Ülseri önler

Düzenli olarak kullanılan demirhindi ülseri önler.

Aman dikkat!

Uzmanlar demirhindinin kurşun içerdiğini bu nedenle çocukların ve hamilelerin bu bitkiden uzak kalması gerektiğini vurguluyor.

Demirhindi şerbeti nasıl yapılır?

Malzemeler:

  • 2 litre su
  • 200 gram demirhindi
  • 3-4 adet karanfil
  • 1 adet çubuk tarçın
  • 1 yemek kaşığı bal
  • 1 su bardağı şeker
  • 2-3 dal adaçayı
  • 1 tutam ıhlamur
  • 1 parça zencefil 

Öncelikle demirhindileri bir bıçak yardımıyla güzelce soyun.

Soyduğunuz demirhindileri bir tencereye alın.

Tencereye iki litre su ekleyip, kapağını kapatın.

Demirhindi ve suyu en az 8 saat bu şekilde bekletin.

Bal dışında tüm malzemeleri tencereye ekleyin ve suyu kaynatın.

Bir saat kadar kaynayan şerbeti ocaktan alın.

Şerbet ılınınca balı ilave edip, eriyinceye kadar güzelce karıştırın.

Şerbeti süzdükten sonra ikram edebilirsiniz.

Afiyet olsun.

YORUMLARA GÖZAT

DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Yorumlarınız incelendikten sonra yorum kurallarına uyması halinde yayına alıncaktır.