• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Dünden bugüne! Dini sadece vicdan konusu haline getirme süreci

Yeniakit Publisher
2019-07-20 12:22:00 -
Dünden bugüne! Dini sadece vicdan konusu haline getirme süreci

Dini motifleri konuşmalarında sıkça kullanan Mustafa Kemal'i uyaran Kazım Karabekir Paşa'nın söylediklerini ve bugünü kıyasladığımızda, cumhuriyeti kuran kadroların daha sonraları dini sadece vicdan konusu haline getirme sürecini görürüz.

Kazım Karabekir’in yazdıklarından öğrendiğimize göre, Mustafa Kemal özellikle 1920-21 yıllarında dini motifleri konuşmalarında o kadar çok kullanır ki, sonunda Karabekir Paşa onu uyarmak zorunda kalır. Konuyla ilgili olarak bizzat Karabekir Paşa, Mustafa Kemal’e şunları söylediğini belirtir:

Dünya işlerini camilere soktuğumuzun acısını çektiğimiz yetmez mi Paşam? Milli işlerimizi neden yine camilere sokuyoruz. Ve neden bilhassa siz, başkumandan olduğunuz halde, dinle, hilafetle bir din adamı gibi, hatta daha ileri giderek meşgul oluyorsunuz. Münevverlerimiz, haklı olarak bu gidişi iyi telakki etmeyeceği gibi, bu yol da esasen tehlikelidir.

Mete Tunçay’ın döneme ilişkin bir tespiti, cumhuriyeti kuran kadroların daha sonraları dini sadece vicdan konusu haline getirme sürecine girmeden önceki durumlarını özetlemesi açısından önemlidir: “Birinci Büyük Millet Meclisi döneminde Atatürk ve arkadaşları dinin siyasal kurum olarak öneminden Abdülhamit döneminde bile eşi görülmemiş ölçüde yararlanmışlardır.

(Cumhuriyetin Tarihi kitabından Ahmet Cemil ERTUNÇ, Pınar Yayınları )
ÖNE ÇIKAN VİDEO

Haberle ilgili yorum yapmak için tıklayın.

Yorumlar

Abdullah Murat

Allah diyorki: Allahın hükmüyle hükmetmeyenler kafirlerdir. Maide44ten Evlilik din işidir Miras din işidir Adaleti sağlamak yasama yürütme yargı din işidir Ticaret din işidir Vergi din işidir Savaş barış müttefik olmak din işidir Kılık kıyafet din işidir Yeme içme din işidir Allahın bu konuda uyulması zorunlu hükümleri vardır Allahın hükümlerini istemeyenler müslüman yani o hükümlere teslim olmuş değildir Allahın yolunun engelleyicisi ve bozguncusu şeytandır.

Smilie

Yakın tarihimizi kesinlikle yanlı art niyetli yazarlardan okumayın arkadaşlar, (gerçi yazarların yüzde 99'unun kendi ideolojik görüşlerinde yazdığını görüyoruz.) Bu Ahmet Cemil ERTUNÇ un da kim olduğu ne olduğu belli değil kimliğini bilmediğiniz yazarları okuyup belleğinizi doldurmayınız. Yakın tarihi olaylar ve kişiler çerçevesinde değil tümden gelerek bakmanızı tavsiye ederim.Kişilere olaylara takılırsanız hiç bir zaman ulaşmak istediğiniz o nihai bilince sahip olamazsınız çünkü çoktan zihniniz o kişilerde olaylarda kalmıştır artık aydınlanmanız imkansızdır.
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23