• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

E-Devlet kapısı KOBİ’lerin işlerini kolaylaştırdı! E-Belgede yeni sayfalar açıldı

Yeniakit Publisher
2019-12-04 10:56:00 - 2019-12-04 10:57:01
E-Devlet kapısı KOBİ’lerin işlerini kolaylaştırdı! E-Belgede yeni sayfalar açıldı

2008 yılında kamu hizmetlerini kolaylaştırmak için hizmete giren e-Devlet uygulamasında 5 bin çeşit işlem online olarak yapılıyor. Gelişen teknolojik altyapı ile vergi daireleri de interaktif ortamda hizmet veriyor. Vergide e-belge sayısı artarken, yeni tebliğ ile yüzbinlerce mükellef 2020’de e-fatura ve e-deftere geçmiş olacak.

 Nevzat Orbay 

19 Ekim 2019’da Resmi Gazete’de yayınlanan Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği’nde değişiklik yapılmasına dair tebliğle birlikte Elektronik Defter Genel Tebliği de değişti. Buna göre geçen yıl 5 milyon lira ve üzerinde brüt satış hasılatı olan mükelleflere e-faturaya geçiş zorunluluğu getirildi.

300 bin mükellef daha katıldı

Değişiklikle yaklaşık 300 bin mükellef daha faturalarını dijital ortamda düzenleyecek. Bu değişiklikler beraberinde defterlerin dijital olarak tutulması ve belgelerin dijital arşivde saklanması gibi birçok uygulamadan oluşan dijital belge ekosistemini oluşturuyor.

Kolay ve güvenilir hizmet

e-Devlet Kapısının üye sayısı ise işlem kolaylığının etkisiyle de 45 milyona ulaştı. 631 kurum ve kuruluşun 5 bin çeşit hizmetine e-Devlet Kapısı üzerinden ulaşılabiliyor. Geçen yıl 16-74 yaş arasındaki nüfusun yüzde 45.6’sı e-devlet hizmetlerini kullandı. Dijital dönüşüm ve Avrupa Birliği ile uyum çalışmaları kapsamında dağıtılan elektronik kimlik kartı sayısı Ekim 2019’da 43.6 milyona ulaştı. Dijital Türkiye’ye giden yolda kazanılan ivme, 2020’de elektronik sisteme geçecek mükelleflerle birlikte daha da artacak.

Yeni tebliğ etkili oldu

Vergi mevzuatında yapılan son değişikliklerle birlikte e-belge düzenleme zorunluluğunun kapsamı genişledi. 2020 yılı yüzbinlerce mükellef için elektronik vergi uygulamalarına geçiş yılı olacak. Son tebliğlere göre geçiş tarihleri de ilan edildi.
ÖNE ÇIKAN VİDEO

Mükellefleri bilgilendirme atağı

Vergiyle ilgili yeni tebliğler gereği yüzbinlerce mükellef daha resmi işlemlerini elektronik sistemler üzerinden yürütmeye başlayacak. e-belge uygulamalarına geçişlerle ilgili olarak merak edilenler için online seminerler düzenleniyor. Bu konuda milli kriterlere uyumlu yazılım çözümleri hazırlayan firmalardan Uyumsoft da düzenlediği Webinar e-Dönüşüm Eğitimleri ile mükellefleri bilgilendiriyor.

E-yoklama ile uzaktan denetim

Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın Elektronik Yoklama Sistemi ile yoklama ve denetim faaliyetleri mobil cihazlar ile yerine getiriliyor. Sistem sayesinde GPS ile personelin hangi noktada olduğu görülerek, denetim ve koordinasyonda etkinlik sağlanıyor. Geçen yıl 38 tür yoklama elektronik sistem üzerinden yapıldı. Bir yıl boyunca toplam e-yoklama sayısı 2 milyon 118 bini geçti. Bu yoklamalardan bazıları şunlar oldu:

-İlk defa işe başlama

-Adres değişikliği

-Nakil vasıtaları

-Ücretli çalışan

-Kayıt dışı faaliyet

-Şube kapanış

-KDV iade

Tebligatta hızlı çözüm

Tebliği gereken belgeler artık e-tebligat sistemi ile mükelleflerin elektronik adreslerine gönderiliyor. Bu bildirim okunsun veya okunmasın, 5 gün sonra tebliğ yapılmış sayılıyor. Böylece fiziki olarak haftalar sürecek tebligat işlemi saniyeler içinde gerçekleşiyor. Sistem, birçok ihtilafı ve itirazı da önlüyor. Sistem sayesinde 2018 yılında 18 milyon 59 bin adet e-tebligat yapıldı, 252 milyon liralık tasarruf sağlandı.

Hizmet hızla yayılıyor

-e-Devlet Kapısı kullanıcı sayısı 47 milyon olacak

-Sistemdeki hizmet çeşitleri 5 bin 800’e çıkacak

-e-Belediye Bilgi Sistemi Projesi tamamlanacak

-1398 belediyenin tamamı e-Belediye Bilgi Sistemi Projesi’nde yer alan modüllerden en az birine entegre edilecek.

Vergide başlıca e-belgeler

-e-Fatura

-e-Arşiv Fatura

-e-Defter

-e-İrsaliye

-e-Serbest Meslek Makbuzu

-e-Müstahsil Makbuzu

-e-Mutabakat

-e-Bilet

-e-Gider Pusulası

-e-Dekont

-e-Döviz Alım/Satım Belgesi

-e-Sigorta Poliçesi

-e-Sigorta Komisyon Gider Belgesi

Yeni Akit Gazetesi

Haberle ilgili yorum yapmak için tıklayın.
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23