• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Engelli emeklilik şartları neler? Engelli memurlar erken emekli olabilir mi?

Yeniakit Publisher
2019-11-22 16:11:00 - 2019-11-22 16:13:12
Engelli emeklilik şartları neler? Engelli memurlar erken emekli olabilir mi?

Engelliler erken emekli olur mu? Erken emeklilik şartları neler? Engelli erken emeklilik nasıl olur? Engelli maaşı almak için başvuru koşulları nelerdir? Engelli maaşı almak için başvuru nasıl yapılır? Engelli raporu sorgulaması nereden yapılır? Kimler engelli sağlık raporu alabilir? Engelli emeklilik başvurusu nasıl ve nereye yapılır? soruları engelli çalışanlar tarafından sorgulanmakta. Engelli çalışanlar için emeklilik şartları, diğer çalışanlardan farklı olarak biraz daha kolaylaştırılmıştır. Engellilerin emeklilikte 1 Ekim 2008 tarihi milat. İşte engelle emeklilik detayları.

Engelli çalışanlar için emeklilik şartları, diğer çalışanlardan farklı olarak biraz daha kolaylaştırılmıştır. Engellilerin emeklilikte 1 Ekim 2008 tarihi milat. Erken emeklilik şartları neler? Engelli erken emeklilik nasıl olur? Engelli maaşı almak için başvuru koşulları nelerdir? Engelli maaşı almak için başvuru nasıl yapılır? Engelli raporu sorgulaması nereden yapılır? Kimler engelli sağlık raporu alabilir? Engelli emeklilik başvurusu nasıl ve nereye yapılır? Soruları engelli çalışanlar tarafından sorgulanmakta. 

Engelliler erken emeklilik var mı? Engellilerin emekli olabilmeleri ile ilgili koşullar, 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortalar Kanunu’nun yaşlılık sigortasından sağlanan haklar ve yararlanma şartlarını düzenleyen 28. maddesinde düzenlenmiştir. Engellilerin emeklilikte 1 Ekim 2008 tarihi milat. Bu tarihte uygulamaya giren yasa, engelli çalışanlara bazı istisnalar tanıyor. Yani 1 Ekim 2008’den önce işe başlayanlar ile 1 Ekim 2008 sonrası işe başlayanların emeklilik süreleri de değişiyor.

1 Ekim 2008’den önce işe başlayan engelli çalışanların emeklilik şartları SSK’lı, memur ve Bağkurlu statüsüne göre farklılık gösteriyor ve kademeli bir emeklilik şartı getiriyor. Çalışanlar, engellilik derecesine göre, 1 Ekim 2008 tarihi ve sonrasında, yaş şartı olmaksızın emekli olma hakkı elde etmek için üç şartı yerine getirmeleri gerekiyor.

Engelli memurlar erken emekli olabilir mi?

Engelli olan memurlar, erken emeklilik hakkına sahiptir. Ancak bu durumda vatandaşın engel sorununun doğuştan olması gerekmektedir. Aksi halde vatandaşlar yalnızca malulen emeklilik hakkı elde etmektedir.

2008 tarihinden önce kamuda çalışan ve en az yüzde 40 engelli raporu olan vatandaşların 5400 prim gününü doldurması gerekmektedir. 15 senelik çalışma süresini dolduran vatandaşlar, erken emeklilik hakkı elde etmektedir. Memurun 2008 senesinden sonra göreve başlaması durumunda, erken emeklilik hakkı bulunmaktadır. Ancak bunun için vatandaşın yüzde 40 ve üzerinde engelinin olması gerekmektedir. Engelli raporu başvuru sonuçlarının sorgulanması e devlet üzerinden yapılmakta.
ÖNE ÇIKAN VİDEO

Emekli başvurusu nereye, nasıl yapılır?

Engelli kişilerin Emeklilik başvurusu için SGK başvuru yapılması gerekmektedir.

Başvuru için gerekli evraklar;

Emeklilik Tahsis ve Talep Formu

Nüfus idaresinden vukuatlı nüfus kayıt örneği

Sigortalı hesap fişi (sigortalının bordrosu henüz Kuruma verilmemiş son dönem çalışmalarını gösterir ve ilgili işveren tarafından düzenlenerek onaylanmış hesap fişi)

Engelli emeklilik için gerekli şartlar nelerdir?

Engelli emekliliğinden faydalanmak için vatandaşların gerekli şartları sağlaması gerekmektedir. Vatandaşın engelli aylığı alabilmesi için sigorta başlangıcı tarihi, ödenmiş prim gün sayısına dikkat edilmektedir. Öte yandan engelli maaşı için sağlık raporu kapsamında engel derecelerinin yüksek olması şartı aranmaktadır.

Emekli olabilmek için vatandaşın en az yüzde 40 engelinin olması gerekmektedir. Buna göre engel dereceleri:

Engel yüzdesi %80 ve üzerinde olan kişiler 1. Derece,

Engel yüzdesi %60 ve 79 arasında olan kişiler 2. Derece,

Engel yüzdesi %40 ve 59 arasında olan kişiler 3. Dereceden engelli maaşı almaya hak kazanmaktadır.

Engelli aylığı  nasıl alınır, şartları neler?

Vatandaşların engelli aylığı alması için belirlenen şartları karşılaması gerekmektedir. Engel yüzdesi %40 ila 49 arasında olanların 18 sene 4500 gün çalışma süresinin olması gerekir. Engel yüzdesi %50 ila 59 arasında olanların 16 sene ve 4100 gün çalışma süresinin olması gerekmektedir. Engel yüzdesi %60 ve üzerinde olan vatandaşların 15 sene 3960 prim günü çalışması gerekmektedir.

Engelli raporu kimler alır?

Engelli sağlık raporu almak için vatandaşın gerekli şartları karşılaması gerekmektedir. Engelli sağlık raporu almaş şartları neler?

Engelli vatandaşların belgelerini eksiksiz olarak teslim etmesi gerekmektedir.

Engelli vatandaşın engel oranı en az yüzde 40 olduğunun sağlık kurulu tarafından onaylanması gerekmektedir.

Engelli vatandaşın detaylı muayene ve tetkiklere girerek doktor imzalı sonuçları alması gerekmektedir.

Sağlık kurul raporlarını kopyalı şekilde alınmış olması gerekmektedir.

Kopyalı şekilde alınan sağlık raporlarına, aslı gibidir kaşeli ise resmi belge olarak kabul edilmektedir. Memurların engelli raporuyla emekliliği bu şartları sağlaması koşuluyla mümkündür. 

Haberle ilgili yorum yapmak için tıklayın.
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23