• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Ey Müslümanlar yetişin Aksa tehlikede!

Yeniakit Publisher
2019-04-15 10:30:00 - 2019-04-15 10:31:42
Ey Müslümanlar yetişin Aksa tehlikede!

Acıların, zulmün, yok sayılmanın, tecritin, parya kalmanın en trajik üssü Kudüslülere bir sorduk bin ah işittik. Yıllarca İsrail zulmünü iliklerine kadar hisseden Filistinli bir ailenin kapısını çaldık. Evlerinin İsrail tarafından gasp edilmek istendiğini anlatan evin annesi Naval Hanım, “Filistin bütün Müslümanların ortak davası. Yahudilerin planlarını bildiğimiz için sesleniyoruz: Ey Müslümanlar! Yetişin Aksa tehlikede!” diye sesleniyor.

Ana gündemimiz olan Kudüs genel geçer gündemler arasında kendisine yer bulamıyor. Ülke olarak bizi küçük gündemlerle meşgul ediyor bazı güçler. Biz kendi dertlerimizle boğuşurken Siyonistler, Kudüs’teki kirli planlarını Amerika’nın da desteğiyle adım adım hayata geçiriyor. Orada ise bir avuç Müslüman bütün dünya Müslümanları adına asil bir direniş sergiliyor varlık mücadelesi veriyor. Röportaj için Kudüs’e geldiğimde mihmandarımıza hikayesi olan bir evi ziyaret edelim dediğimde burada her evin, her ailenin, her ferdin anlatacak çok hikayesi var demesi beni adeta sarstı. Gerçekten de konuştuğumuz onlarca Filistinli çok acı hikayeler paylaştı bize. Özellikle Müslüman kadınlar, kahraman annelerin soylu mücadelesinin mutlaka bilinmesi gerekiyor. Onları dinlemek Kudüs Davasını daha iyi anlamamız için bize önemli rehber olacaktır. Bu vesileyle biz de  24 yıl boyunca evleri elinden alınan Kudüslü bir aileyi evlerinde ziyaret edip, evin hanımefendisi Naval Hanımla yaşadıkları acıları konuştuk.

Evlerimizi gasp ediyorlar

-24 yıl boyunca kapatılmış bu ev. Neden kapatıldı. Evin kapalı bulunduğu süre boyunca nerede yaşadınız?

Kapatılmasından sonra başka bir ev kiraladık ve orada yaşamaya başladık. Kapatılma sebebi ise erkek kardeşim mücahitlerdendi. Onun yüzünden evin yıkılması gerekiyordu. Etrafta oturan komşuların varlığı yıkılmayı pek mümkün kılmıyordu bu yüzden de evin 24 yıl süreyle kapatılmasına karar verildi. İsrail bir kişinin mücahitlerden oluşunu ya da yaptıklarını tüm ailesine fatura kesmekle ödetiyor.

-O zaman kaç kişiydi aileniz?

9 kişiydik. Herkesi cezalandırdılar.
ÖNE ÇIKAN VİDEO

-Kardeşinizin durumu nedir?

Erkek kardeşimi tutukladılar. Evimizi kapattılar bir de üstüne üstlük bizi kovdular, evsiz bıraktılar. Her şeyi hatırlıyoruz elbette, ilkokuldaydık o dönemde. Evin kapatılmasının yani bu 24 yılın son dönemlerinde İsrail bu evi satın almak istedi.

-Kapatılması döneminde evde kimse oturmuyordu değil mi?

Evet kimse oturmuyordu. Komşumuzdan satın almak istemişler.

-Evin tapusu kimdeydi?

Ev dedemindi. O da kız kardeşine satmış ve bizde kiralamıştık.

-Peki neden komşunuzdan satın almak istediler ki evi?

İlk amaçları Filistin halkını tehcir ettirmekti. İkincisi şu duvar komşularımızla aramızda bulunan. Yani bizim ve işgalci Yahudi komşuların. İşte şurada pencereleri vardı ve biz de eve zorla girerler korkusuyla o pencereyi kapattık.

-Hâlâ kapalı mı bu pencere?

Şu anda da kapalı ama üst kısımda 2 pencere daha var. Her 10 hatta 5 metrede bir kamera var. Sadece evimizin etrafında 5 tane mevcut. Her köşe görülebiliyor böylece. Bir tanesi  hareketli biri de ses kaydedebilme özelliğine sahip.

Her hanenin bir hikâyesi var

Kudüs’teki işgalden en ağır şekilde muzdarip oluyoruz. Her evin muhakkak bir hikayesi vardır. İşgalcilerin ilk yaptığı şey ticari işyerlerini kapatmak. Ve gelenleri, ziyaretçileri kadim Arap bölgelerinden, alışverişten alıkoyuyorlar. Havalaanında onlara buralardan alışveriş yapmamaları gerektiğini söylüyorlar. Birçok işyeri kapalı şu anda.

-Peki Gazzeli Müslümanlar, Kudüs’e gelebiliyor mu?

Bazı durumlarda evet. Mesela tedavi gerektiren durumlarda. İsraillilerden emniyetin ve hastanenin koordine ettiği bir izin belgesi alması gerekiyor tedaviye buraya gelebilmesi için. Ancak çocuksa yanında bir refakatçi olması gerek. Gazze sakinlerinden kim kanser hastalığı sebebiyle gelirse sadece böbreklerini temizleyip, bırakıyorlar.

-Kudüs sizin için ne ifade ediyor?

O kadar çok şey ifade ediyor ki… Filistin’in başkenti, kutsal belde, vatan…

-Evde ve Aksa kapılarında savunma içindesiniz, ne hissediyorsunuz?

İsrail askerleri ve zulmü ile karşı karşıya kalıyoruz ama biz bu topraklarda hak sahibi olduğumuz, Aksa’nın ve Filistin’in bizim olduğu konusunda ısrarcı bir tutum sergiliyoruz. Ve sırf bu yüzden tüm meşakkatlere muzaffer olma uğrunda göğüs geriyoruz.

-Sağlık hizmetleri nasıl şu anda?

Kudüs’te yaşayan herkes İsrail devleti sağlık sigortasına dahil olmak zorunda. Hasta olsanız da olmasanız da sigorta için ödeme yapmak gerekiyor.

-Başka hangi zorlukları yaşıyorsunuz?

Tabii karşılaştığımız başka  zorluklar da var. Mesela Mescidi Aksa’daki hanım murabıtlar giriş yasakları alıyorlar. Altın listede yer alan murabıtlar bunlar ve sağlık sigortasından da mahrum bırakılıyorlar. Kapılar kapatıldığında, hatta elektronik kapılar konulduğunda yine oradaydık. Her Filistinli murabıttır. Duruşları, mücadeleleri İsrail hükümetini elektronik kapıları yerlerinden sökmek zorunda bıraktı.

-İsrail’in Altın Listesinde olup eşi olmayan murabıtlar nasıl geçiniyor?

Mesela bu hanım evli ama eşi çalışmıyor bu sebeple ödenek alıyor Filistin hükümetinden. Ancak Ribat sebebiyle bir problem olduğunda bu ödeneği İsrail hükümeti kesiyor. Bazıları yardımlar vesilesiyle, bazıları aile desteği ile bazıları çocuk ödenekleri ile geçiniyor.

Türkler ümmetin gururu

-Türklerin ziyaret sıklığı ile ilgili ne düşünüyorsunuz?

Türk halkıyla gurur duyuyoruz.

-Türkiye hakkında ne düşünüyorsunuz?

Türkler ve Filistin halkı kardeştir. Türk halkı için hissettiğimiz ilk şey bizim için bir dayanak, bir destek oluşları. Türk halkını, Osmanlı devletini unutmuyoruz. Osmanlı hükmü Filistin topraklarındayken İslam zirve dönemini yaşadı. Ancak bazı devletlerin hainlikleri yüzünden bu birlik dağıldı. Biz Türk halkının dönüşünü, bu topraklara fatih oluşunu, Osmanlı devrinin geri gelişini temenni ediyoruz. Gazze’ye insani yardım ulaştırmak için yola çıkan Mavi Marmara gemisini de unutmuyoruz. Türkiye Cumhurbaşkanının Filistin davasına olan desteği ve Trump’ın kararını reddi bizim için çok önemliydi. Türkiye’ye dua ediyoruz.

-Türkiye’de özellikle gençlerde Kudüs davasına karşı güzel hassasiyet oluştu. Haberdar olabiliyor musunuz?

Türklerle ilgili Aksa kapılarında, Ribat dönemlerimizde yaşadığımız güzel şeylerden bahsetmek istiyorum. Temmuzdaki elektronik kapı direnişinde Türkler bize çok büyük destek verdiler. İkinci olarak Trump’ın başkent kararı açıklamasından sonra bir cuma namazı sonrası gösteri düzenledik. Bize destek olan ilk halk Türk halkıydı.

-Sokaklarda çok az Filistinli görüyoruz. Bu protestolar sırasında nasıl oldu da 35 bin kişi bir araya geldi?

Yer yarılıp yerden çıkıyoruz desek yeridir.

Çocuk kıyafetine ihtiyaç var

-Dışarıdan gelen yardımlar buraya ulaşıyor mu?

Bizi tanıyan gruplar var mesela. Ziyaretleri esnasında bizleri, yetimhaneleri, huzurevlerini, hastaneleri de ziyaret ediyorlar. Filistinlilerle beraber ve böylece yardımlarını bizzat kendi elleri ile ulaştırıyorlar. Çoğunlukla da mesela boyama kitaplarına, kalemlere, çocuk kıyafetlerine ihtiyaç var. Yardımlar tanıdık kimseler aracılığıyla ulaşıyor. Ama posta ile Türkiye üzerinden İsrail’e göndermeniz yasak. Bu sebeple en emin yol gelenlerle ulaştırmak gibi görünüyor. Ayrıca üniversite öğrencileri de yardıma ihtiyaç duyan kesimden.

Filistin’in her evinde Türkiye sevgisi var

-Son olarak Türkiye’ye ve Türklere mesajınız nedir?

Burada bulunuşunuz bize büyük bir destek oluyor. Biz burada tek bir milletiz, İsrail Filistin halkını parçaladı, böldü ve aramıza bir duvar dikti. Duvarın dış  kısmında yaşayanlar Filistin kimliği taşıyorlar, iç kısımdakiler İsrail kimliği taşıyorlar. Kudüs ise duvarın iç  kısmında kalmış oldu. Bu yüzden Filistin kimlikliler iç kısma alınmıyorlar. Namazlarda, sokaklarda, mescidlerde çok sayıda Filistinli göremeyişin bir sebebi de bu. Bundan amaçladıkları şey mukaddes mekanlara Yahudileri yerleştirmek. Ayrıca Süleyman Mabedi’nin de Aksa’nın içinde olduğunu iddia ediyorlar. Filistin sadece Filistinlilerin değil, dünyanın dört bir yanındaki her Müslümanın. Bu yüzden sizden daima buraya gelmenizi ve bizimle omuz omuza olmanızı bekliyoruz. Varlığınız bizim için gerçekten çok önemli. Biz de Yahudilerin planlarını, programlarını bildiğimiz ve gördüğümüz için sesleniyoruz: “Ey Müslümanlar! Yetişin Aksa tehlikede!

Yeni Akit Gazetesi

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23