• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

EYT çıkarsa emeklilik primi ve yaş ne kadar olacak?

Yeniakit Publisher
2019-10-02 10:59:00 - 2019-10-02 11:11:43
EYT çıkarsa emeklilik primi ve yaş ne kadar olacak?

EYT son durum! EYT yani emeklilikte yaşa takılanlar 1999 yılında şuan CHP’de siyaset yapan dönemin Çalışma Bakanı olan Yaşar Okuyan’ın mucidi olduğu emeklilik sisteminde yapılan değişiklik sonucunda mağdur olan vatandaşlar. EYT’liler yıllardır primi doldurdukları halde emekli olmak için yaşı şartını beklemekte. Son günlerde EYT konusunda umutlandıran haberler gelmekte. Meclis’in de açılmasıyla birlikte emeklilik yolu bekleyen EYT’liler TBMM’den kendileri için emeklilik yolunun açıldığı konusuna ilişkin müjdeli haberi bekliyor. Peki EYT çıkarsa emeklilikte Yaşa Takılanlar hangi şartlarda emekli olacak? EYT çıkarsa emeklilikte prim gün sayısı ve yaş ne kadar olacak?

EYT yani emeklilikte yaşa takılanlar 1999 yılında şuan CHP’de siyaset yapan dönemin Çalışma Bakanı olan Yaşar Okuyan’ın mucidi olduğu emeklilik sisteminde yapılan değişiklik sonucunda mağdur olan vatandaşlar. EYT’liler yıllardır primi doldurdukları halde emekli olmak için yaşı şartını beklemekte. Son günlerde EYT konusunda umutlandıran haberler gelmekte. Meclis’in de açılmasıyla birlikte emeklilik yolu bekleyen EYT’liler TBMM’den kendileri için emeklilik yolunun açıldığı konusuna ilişkin müjdeli haberi bekliyor. Peki EYT çıkarsa emeklilikte Yaşa Takılanlar hangi şartlarda emekli olacak? EYT çıkarsa emeklilikte prim gün sayısı ve yaş ne kadar olacak?

EYT yasası yasalaşırsa EYT’liler ne zaman emekli olacak? 

EYT’de bugün son durum haberleri nedir? Emeklilikte Yaşa Takılanlar hangi şartlarda emekli olacaklarını tam olarak bilmiyor. Posta Gazetesi Yazarı Ekrem Sarısu, Emeklilikte Yaşa Takılanlar’a dair emeklilik şartlarını açıkladı.

Soru: 1996’da sigortam başladı. Ama 20 yıl sigortalı çalıştım. 7200 gün prim ödedim. EYT yasasının bir yıl içinde çıkacağını varsayarsak, 25 yıl sigortalılık süresini yerine getiremediğimden yasadan faydalanamayacak mıyım? SEYİT

Cevap: 8 Eylül 1999’da yürürlüğe konan 4447 sayılı yasa ile emekli olmak için aranan sigortalılık süresi (erkek 25, kadın 20 yıl) ve prim ödeme (5000 gün) şartının yanına bir de yaş şartı (kadın 58, erkek 60 yaş) getirildi. 8 Eylül 1999’da sigortalı olanların yeni şartlara entegrasyonu da sigortalılık süresine göre kademeli olarak sağlandı.

Yapılan söz konusu değişiklikle 8 Eylül 1999’da sigortalı olanlardan emekli olma tarihleri 15 yıla kadar uzayanlar oldu. Sonuç olarak, emekli olmak için üç şartın (sigortalılık süresi, prim ödeme ve yaş şartının) birlikte sağlanması aranmaya başladı. İşte EYT ile 8 Eylül 1999’da sigortalı olup, getirilen kademeli yaş şartından dolayı emekli olacağı tarih uzayanlardan, emekli olmak için aranan sigortalılık süresi, prim şartını sağlayıp yaşın dolmasını bekleyenlerin emekli edilmesi amaçlanıyor.
ÖNE ÇIKAN VİDEO

Emeklilik primi ve yaş ne kadar olacak?

Emekli olmak için, 25 yıl sigortalılık süresi, 5825 gün prim ödeme ve 56 yaş şartlarına tabisiniz. Önümüzdeki bir yıl içinde EYT yasası çıkarsa, prim dışında 25 yıllık sigortalılık süresi şartını sağlamamış olacağınızdan, maalesef EYT’den yararlanamazsınız. Ancak sorunuza en doğru cevap çıkacak yasayı gördükten sonra verilebilir.

Haberle ilgili yorum yapmak için tıklayın.

Yorumlar

Remzi kisbet

1987 SSK girişim var ancak gün olarak dörtbin yüz günüm var eyt çıkarsa 3600 ile emekli olabilir iyim 1963 doğumluyum

Göksen Merey

Remzi Kısbet kardeş, yaşını yazarsan daha net cevap alırsın işe girerken 18 yaşında olduğunu varsayarsak hizmet süren dolmuş vee 3600 günü geçmişsin en kötü yaş bekliyorsun şu durumda genede yaşını ilk sigorta tarihini belirtip(ilk 6 ay ve son 6 ay bile fark yaratır prim günüde) sorunu uzmanlara sorarsan sgk sitesinde tablosuda var net cevabı alırsın.
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23