• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Fransa İranlı mühendisi ABD’ye teslim edecek!

Yeniakit Publisher
2019-05-24 10:13:00 -
Fransa İranlı mühendisi ABD’ye teslim edecek!

Devrim Muhafızlarına Amerikan teknolojisi ithal etme girişiminde bulunan ve Fransa’da gözaltına alınan İranlı mühendis Celal Ruhullahnejad'ın ABD’ye iade edilmesi gündeme geldi.

Bir İran firması adına yasa dışı yollardan Devrim Muhafızlarına Amerikan teknolojisi ithal etme girişiminde bulunan ve Fransa’da gözaltına alınan İranlı mühendisin ABD’ye iade edilmesi gündemde.

Tahran'dan Moskova aktarmalı Fransa'ya uçan ve 2 Şubat'ta Nice Havaalanı'nda gözaltına alınan, 41 yaşındaki İranlı mühendis Celal Ruhullahnejad'ın kefalet talebi, Aix-en-Provence mahkemesi tarafından reddedildi.

ABD, Ruhullahnejad'ı ABD'den endüstriyel mikrodalga sistemlerini askeri amaçlarla kullanmak üzere İran'a ithal etmeye çalıştığını iddia ediyor.

İadenin reddedilmesi sürdürülecek

ABD'li müfettişler, mühendisin İran Devrim Muhafızları'yla bağlantılı bir şirket adına hareket ettiğini savunuyor. İranlı mühendisin avukatıysa, ABD'nin çıkardığı tutuklama kararının tamamen siyasi olduğunu ve müvekkilinin iadesini reddetmeyi sürdüreceğini söyledi.

Ruhullahnejad, İran rejiminde merkezi bir rol oynayan Devrim Muhafızları'na bağlı Rayan Ruşd Afzar Derneği için çalışıyor. Dernek, iki hafta önce ABD'de terör grubu listesine alınmıştı.
ÖNE ÇIKAN VİDEO

ABD yargı sistemine göre İranlı mühendis, Haziran 2016 ile Nisan 2018 arasında işlediği suçlar nedeniyle 60 yıla kadar hapis cezasına çarptırılabilir. Ruhullahnejad ise savunmasında söz konusu faaliyetlerle herhangi bir ilgisinin olmadığını savundu.

Ruhullahnejad, uzun yıllar İran Havacılık ve Uzay Sanayi Örgütü için bilimsel araştırmalar yaptığını ifade etti. ABD ise balistik füzelerin gelişimi ile ilgili araştırmalar yaptığını belirtiyor.

Başbakanın onayı gerekiyor

Celal Ruhullahnejad'ın ABD'ye iadesi için Fransa Başbakanı'nın onayı gerekiyor.

ABD-İran gerilimi

ABD, 2015'in Mayıs ayında imzalanan Tahran'ın nükleer programıyla ilgili anlaşmadan çekildikten sonra İran'da birçok sektörü hedef alan yaptırımları yeniden uygulamaya sokmuştu.

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23