• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Galdirik nedir? Hangi yemeklerde kullanılır?

Yeniakit Publisher
2019-04-20 10:07:00 -
Galdirik nedir? Hangi yemeklerde kullanılır?

Karadeniz sofralarının olmazsa olmaz lezzeti, başta kanser olmak üzere birçok hastalığa karşı koruyucu özellik taşıyor.

Karadeniz bölgesinde; hodan, galdirek, galdirik, kaldirik, tamara, zılbıt isimleriyle tanınan 'ıspıt otu' lezzetli bir bitkidir. Türkiye'nin kuzey kıyılarında 50-1000 metre yükseklikte yetişen ıspıt, nemli alanları sever. İlkbaharda mavi küçük çiçekler açan ıspıt, Karadeniz mutfağının vazgeçilmezleri arasında yer alır.

Ispıt otunun sağlığa faydaları nelerdir?

  • Yapılan araştırmalar ıspıt otunun birçok kanser türüne karşı koruyucu olduğunu ortaya koymuştur.
  • Ispıt otu, idrar yolu enfeksiyonunu giderir.
  • Rengi ve tadıyla dikkat çeken ıspıt doğal bir balgam söktürücüdür.
  • İlaç yapımında da kullanılan bu ot doğal antidepresandır. Ispıt sinirleri rahatlatır ve uyku sorunu yaşayanların bu dertlerine merhem olur.
  • Ispıt otu toksinlerin vücuttan atılmasını kolaylaştırır.
  • Özellikle ıspıt çayı, ateşi düşürür.
  • Bu leziz bitki gastrit tedavisinde kullanılır.
  • Sindirimi kolaylaştıran ıspıt bunun yanı sıra ishale de iyi gelir.
  • Ispıt çayını romatizma ve eklem iltihabı sorunu yaşayanlar gönül rahatlığıyla kullanabilir.

Bu ot nasıl tüketilir?

Ispıt, hodan ya da galdirik; Karadeniz mutfağında farklı versiyonlarla karşımıza çıkar. Yapraklarından sarma yapıldığı gibi saplarıyla Karadeniz'in vazgeçilmezi bol soğanlı turşu kavurması da pişirilir. Ispıt, yumurtalı ıspanağa iyi bir alternatiftir.

Ispıt çayı nedir?


ÖNE ÇIKAN VİDEO

Ispıt otunu bitki çayı olarak kullanmanız da mümkün. Aktarlardan bulabileceğiniz bu ot ile leziz bir fincan çay hazırlamak son derece kolay. Bir fincan sıcak suyun içerisine yaklaşık bir yemek kaşığı ıspıt otu ekleyin. Çay yaklaşık beş dakika demlendirildikten sonra afiyetle tüketebilirsiniz. Dilerseniz çayınıza limon, bal ya da tarçın ilave edebilirsiniz. Ancak tüm bitki çaylarında olduğu gibi hamileler tüketmeden önce mutlaka doktorlarına danışmalıdır. Bilindiği gibi gebelik döneminde uzmanlar genellikle nane ve zencefil çayına müsaade ediyor. 

 

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23