Kadın - Aile

Gebelik döneminde iyot tüketimi neden önemli?

Gebelik döneminde vücut ihtiyacı olan iyotu alamazsa bebek için nasıl bir risk faktörü ortaya çıkar?

Gebelik döneminde iyot tüketimi neden önemli?
-

İyot bilindiği gibi tiroit hormonunun üretimi için gereklidir. İyot ayrıca anne karnındaki bebeğin beyin gelişimi için çok kıymetlidir. Bu nedenle iyot hamilelik döneminde temel besin maddesi haline gelir. İlk dört ay anne hem kendisi hem de bebeği için tiroit üretir. 4. aydan sonra fetüs bu işi kendi yapar.

İyot eksikliği hangi sorunlara yol açar?

İyot eksikliği hem anne hem bebeğin sağlığı için son derece önemlidir. İyot eksikliği bebeğin beyin gelişimini olumsuz etkileyebilir. Ayrıca iyot eksikliği düşük ve erken doğum riskini arttırır.

İyot nasıl tüketilir?

Şayet yapılan kan tahlillerinde gebede iyot eksikliği fark edilirse doktor bununla ilgili takviye bir ilaç verebilir. Beslenme uzmanları ise her gün bir çay kaşığı kadar iyotlu sofra tuzunun kullanılması gerektiğini vurguluyor. İyotlu tuzu yemeklerinize, salatalarına ölçüyü kaçırmadan eklemeniz son derece önemli. Son 20 yılda tuzun zararlarıyla ilgili yapılan yayınlar yeni neslin tuzdan uzak büyümesine eden oldu. Tuz yerine baharatları tercih edenlerin sayısı bir hayli fazla. Ancak söylediğimiz gibi beslenme uzmanları mümkün olduğunca iyotlu sofra tuzunun mutfaklarda yer bulması gerektiğinin altını çiziyor.

Gebelik sürecinde gönül rahatlığıyla tüketeceğiniz iyot bakımında zengin tarifler:

Elmalı ıspanak salatası

Malzemeler:

  • 1 adet yeşil elma
  • 1 adet portakal
  • Yarım demet ıspanak
  • 6 adet çilek
  • Çiğ badem

Öncelikle ıspanakları güzelce yıkayın. Yapraklarını iki üç parçaya bölüp bir kaseye alın.

Elma ve portakalları küp küp doğrayıp, kaseye ekleyin.

Çilekleri ise ortadan ikiye kesip salataya ilave edin.

Son olarak servis aşamasında salatanızı çiğ bademlerle süsleyebilirsiniz.

Havuçlu tost

Malzemeler

  • 3 adet havuç
  • 2 diş sarımsak
  • 2 yemek kaşığı kadar ceviz
  • Zeytinyağı
  • Bir tutam tuz
  • Bir tutam karabiber
  • 1 dilim ekmek

Havuçların kabuklarını soyduktan sonra iyice haşlayın.

Kalan malzemeleri bir rondodan geçirin.

Haşlanan havuçları da bir çatal yardımıyla ezin.

Ezdiğiniz havuçlarla sosu güzelce karıştırın.

Son olarak kızarmış bir dilim ekmeğin üzerine karışımı sürün.

Arzu ederseniz ekmeğinizi taze otlar ve ceviz ile süsleyebilirsiniz.

Afiyet olsun.

YORUMLARA GÖZAT

DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Yorumlarınız incelendikten sonra yorum kurallarına uyması halinde yayına alıncaktır.