• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Gerilim yükseldi: Topraklarımızı koruyacağız

Yeniakit Publisher
2019-02-12 09:51:00 - 2019-02-12 10:06:15
Gerilim yükseldi: Topraklarımızı koruyacağız

Çin'in Güney Çin Denizi'nde bulunan yapay adalara üs inşa etmesine ilişkin konuşan Malezya'daki iktidar ortağı Halkın Adaleti Partisinin Başkanı Enver İbrahim, 'Güney Çin Denizi'nde tavrımız, topraklarımızı korumaktan yanadır.' dedi.

Malezya'daki iktidar ortağı Halkın Adaleti Partisinin Başkanı Enver İbrahim, ABD'nin Virginia eyaletinde Uluslararası İslami Düşünce Enstitüsünce düzenlenen etkinlikte yaptığı konuşmada, Çin'in Güney Çin Denizi'ndeki yapay adalara üs inşa ederek egemenlik hakkı tanımasını değerlendirdi.

Bu konuda Güneydoğu Asya Uluslar Birliği (ASEAN) ülkelerinin birlikte hareket etmesi gerektiğini belirten Enver, "En iyi seçenek, ASEAN ülkeleriyle birlikte çalışıp güvenliğimizi korumaktır. Çünkü ABD'den bu bölgeye daha olumlu bakmasını bekleyemeyiz." ifadesini kullandı.

Çin ile ilişkiler

Malezya'nın Güney Çin Denizi tartışmalarında egemenliğini her zaman savunduğunu dile getiren Enver, "Güney Çin Denizi'nde tavrımız, topraklarımızı korumaktan yanadır." diye konuştu.

ASEAN ülkeleri için Çin'den gelecek yatırımların önemli olduğunu ifade eden Enver İbrahim, "Çin ile yakın ilişkiler sürmeli çünkü güçlü bir komşu ve güçlü bir ekonomi." dedi.

Enver, Malezya'nın bundan önceki hükümet döneminde Çin ile imzaladığı 20 milyar dolarlık demir yolu projesi için Başbakan Mahathir Muhammed'in müzakereleri sürdürmesini destekleyerek, "Ekonomimiz had safhadaki ödemelerden ötürü bu mega projeleri sürdürmeye imkan tanımıyorsa yeniden müzakere etmek gerekir. Devam edemiyorsak ülkemizin bu maliyeti kaldıramamasındandır." değerlendirmesinde bulundu.
ÖNE ÇIKAN VİDEO

Uygurlara destek

Enver, Mahathir'in geçen yıl Malezya'ya sığınan 11 Uygurun Çin'in iade talebine rağmen Türkiye'ye yollanması kararını desteklediğini de söyledi.

Ülkedeki Uygurların Malezya yasalarına aykırı hiçbir şey yapmadıklarını dile getiren Enver, "Çin ile yakın ilişkiler bizim için herhangi bir topluluğun adaletini ilgilendiren sorunları ve meseleleri dile getirmeye engel değildir." dedi.

Enver İbrahim geçen yıl Bloomberg'e verdiği röportajda, Çin'de Uygurların toplama kamplarında tutulmasını eleştirmiş ve bu sorunu Çinli yetkililerle görüşmelerinde gündeme getireceğini ifade etmişti.

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23