• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Gıda enflasyonu ‘organik’ ile besleniyor

Yeniakit Publisher
2019-10-08 11:38:00 - 2019-10-08 11:39:05
Gıda enflasyonu ‘organik’ ile besleniyor

Çarşı pazarda ‘organik’ adı altında satılan birçok ürünün gerçekten organik olup olmadığı merak ediliyor. Bu ürünlerin diğerlerine göre daha pahalıya satılması gıda enflasyonunu da etkiliyor.

 Akit  Ekonomi 

Hibrit veya GDO’lu ürün yerine ‘organik’ ürün tüketerek sağlıklı beslenmeye çalışan vatandaşlar, bunun karşılığında yüksek paralar ödemekle karşı karşıya kalıyor.

Sebze, meyve, yumurta, süt ve süt ürünleri ‘organik’ adı altında tezgahlardaki ürünlerin kat be kat üzerinde tüketiciye sunuluyor. Buradaki astronomik kârı gören fırsatçılar da sıradan ürünleri ‘organik’ adı altında satmaya çalışıyor.

Tanesi 50 kuruş

Bu ürünlerin başında ise gıda maddeleri geliyor. Çarşı pazarda tanesi 30-50 kuruş arasında satılan sarı kabuklu yumurtaları sepete koyup etrafını da samanla dolduran, yumurtanın kabuğunu tavuk gübresine bulayan fırsatçılar, aynı yumurtayı tanesini 1,5 TL’den satışa sunabiliyor. Sebzelerde ise ‘organik’ olarak en çok domates, biber, patlıcan ve salatalık gibi ürünler tercih ediliyor. ‘Pembe’ veya ‘köy domatesi’ olarak adlandırılan ürünler, tüketicilere ‘organik’ ürün diye pazarlanıyor. Pazarlarda 2-5 lira arasında satılan sebzelerin fiyatı ‘organik’ pazarlarda 10-15 liraya kadar çıkabiliyor.

Sertifikaya dikkat

Tüketici Başvuru Merkezi Onursal Başkanı Aydın Ağaoğlu, ‘organik’ ürün tüketmek isteyenleri, güvenilir yerlerden ve sertifikalı ürün almaları konusunda uyardı. Özellikle yumurtanın kabuğundan, içindeki sarısına kadar rengini belirleyen, hatta çift sarılı olmasına kadar müdahalede bulunulduğunu ifade eden Ağaoğlu, “Bu konuda tüketicilerimiz çok yanıltılıyor. Bunları yapanlar, neler yapmazki. Özellikle gıdada daha çok dikkat edilmesi gerekiyor. Avuç dolusu para öderken, bir de sağlıklı olmayan ürünler almamak için sertifikalı ve güvenilir ürünler tercih edilmeli. İşportada, günübirlik pazarlarda satılan ürünlerden uzak durmakta fayda var. Organik ürün satan özel işyerlerinden sertifikalı ürünler tercih edilmeli” uyarısında bulundu.
ÖNE ÇIKAN VİDEO

Bir ürünün organik olduğu nasıl anlaşılır?

Bir ürün paketlenmişse organik ürün olduğunu üzerindeki etiketinden ve etiketinde bulunması gereken; organik tarım logosu, kontrol ve sertifika kuruluşu kodu ve logosu, Yönetmeliğe göre üretildiğine dair ifade ve sertifika numarasını bakarak anlarız. Şüpheli bir etiketleme söz konusu ise etiket üstündeki parti no, üretim tarihi ve sertifika numarası alınarak ilgili kontrol ve sertifika kuruluşu aranmalıdır. Pazarlarda kilo/adet ile olarak satılan domates, biber, karpuz gibi ürünlerde ise üreticinin müteşebbis sertifikası ve ürüne ait düzenlenmiş ürün sertifikalarından organik olup olmadığını anlaşılabilir.

Yeni Akit Gazetesi

Haberle ilgili yorum yapmak için tıklayın.

Yorumlar

Mustafa Gezen

Arkadaşlar, bunların tümü de organiktir. Karbon, azot, oksijen, hidrojen vb içermiyor mu bunlar? Organikten çok, doğal olup olmadığını tartışalım.
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23