• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Hamileler dezenfektan kullanabilir mi? Dezenfektanlar hamilelikte zararlı mıdır?

Yeniakit Publisher
2020-03-21 18:21:00 -
Hamileler dezenfektan kullanabilir mi? Dezenfektanlar hamilelikte zararlı mıdır?

Çin'in Wuhan kentinden tüm dünyaya yayılan ve ülkemize de sıçrayan koronavirüs salgınından korunmak için denzenfektanlar büyük önem taşıyor. Peki, hamileler dezenfektan kullanabilir mi? Cevabı haberimizde.

Koronavirüs salgınından korunmanın en önemli yollarından biri ellerimizi temiz tutmak. Uzmanlar sıklıkla ve yirmi saniyden az olmamak üzere ellerimizi sabunla yıkamamız gerektiğin söylüyor. El temizliği için dezenfektanlar da büyük ilgi görüyor. Peki hamileler dezenfektan kullanabilirler mi? İşte cevabı. 

İÇERİĞİ ÇOK ÖNEMLİ

Amerikan Kimya Derneği'nin toplantısında sunulan son araştırmaya göre, hamilelerin, triklosan ve triklokarban maddelerini içeren antibakteriyellerden uzak durmaları gerekiyor. Bunu daha önce duymamış olmanız olası. Ancak bu maddeler, antibakteriyel jel, sıvı sabun, diş macunu, deterjan ve kıyafetler gibi pek çok üründe kullanılıyor.

Yapılan çalışmalar, hamile kadınlar ve bebeklerinin triklosan ve triklokarban adlı iki güçlü bileşikten etkilenebileceğini gösteriyor. Araştırmacılar, üzerlerinde çalışma yaptıkları hamile kadınların idrar örneklerinde triklosan maddesi bulduklarını, inceledikleri göbek kordon kanı örneklerinin yaklaşık yarısında da aynı maddeye rastladıklarını; bunun da, maddenin anneden bebeğe geçmesi anlamına geldiğini belirtiyor.
Hayvanlar üzerinde yapılan araştırmalarda, bu kimyasalların gelişen ve çoğalabilen türde oldukları tespit edildi. Dolayısıyla araştırmacılar, bu maddelerin insanlarda da gelişip çoğalabileceğini düşünüyor.

ETİKETİNİ DİKKATLİ OKUYUN
ÖNE ÇIKAN VİDEO

Metabolizma ve cinsiyet gelişimiyle ilgili hormonlarla karışan triklosan ve triklokarban gibi kimyasallar; cinsel olgunlaşma ve doğurganlık kadar, fiziksel gelişim, kilo alımı ya da kilo kaybı ve davranışları etkileyebiliyor. Özellikle triklosan, metabolizma ve fiziksel gelişimi düzenleyen tiroit hormonunu taklit eden bir endokrin bölücü. Triklosan ve triklokarbanın antibiyotiklere dirençli bakterilerin oluşumuna sebep oldukları, beyin ve üreme sisteminin gelişimini etkiledikleri, bitki ve hayvanlarda biriktikleri de biliniyor.


Her ne kadar doğrulayıcı çalışmalar yapılmaya devam etse de triklokarbanın, insanda testosteron etkisini değiştirebildiği düşünülüyor.

Tüm bu etkiler hayvanlar üzerinde test edilmiş olsa da araştırmacılar hamile kadınların idrar örneklerinde bulunan maddelerden endişe duyuyorlar. Triklosanın östrojenin metabolizmasını sağlayan ve onun plasenta aracılığıyla gelişmekte olan fetüse gitmesini sağlayan "östrojen transferaz" adı verilen bir enzimi inhibe ettiği biliniyor.

İnsan vücudu, triklosan ve triklokarbanı atabilir ancak yaygınlığı, tekrar üremesi ve ona maruz kalma hali sakıncalı. Uzmanlar, fetüsün olası olumsuz etkilere maruz kalmaması için gebelik esnasında zararlı maddelerle temastan kaçınmak için ihtiyatlı davranmak gerektiğini söylüyor. Hijyen ürünlerinde triklosan kullanımının engellenmesini öneriyor. Bazı büyük şirketler de triklosandan uzak durarak daha az tartışmalı kimyasallara yöneldiklerini açıklıyor.

Bu durumda uzmanlar, önlem amacıyla el yıkamak için normal sabun ve su kullanmayı öneriyorlar. Dolayısıyla hijyen ürünlerini satın alırken etiketlerini dikkatli okumakta fayda var.

Haberle ilgili yorum yapmak için tıklayın.
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23