• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

İbn-i Sina'nın tarif ve tavsiyeleri

Yeniakit Publisher
2020-02-09 18:22:00 -
İbn-i Sina'nın tarif ve tavsiyeleri

Hekimlerin Piri ve Hükümdarı olarak bilinen İbn-i Sina yıllar önce verdiği tavsiyeler sayesinde binlerce insanın şifaya kavuşmasına yardımcı olmuştur. Şimdilerde tıp dünyasının İbn-i Sinanın tavsiyelerini hala kullandığı belirtilmiştir. Bu değerli tavsiyeler arasında sadece birkaç tanesini sizler için derledik. İşte İbn-i Sina'nın tavsiyeleri...

Hekimlerin Piri ve Hükümdarı olarak bilinen İbn-i Sina yıllar önce verdiği tavsiyeler sayesinde binlerce insanın şifaya kavuşmasına yardımcı olmuştur. Şimdilerde tıp dünyasının İbn-i Sinanın tavsiyelerini hala kullandığı belirtilmiştir. Bu değerli tavsiyeler arasında sadece birkaç tanesini sizler içind erledik. İşte İbn-i Sina'nın tavsiyeleri...

Batılı kaynakların "Hekimlerin Piri ve Hükümdarı" olarak nitelendirdiği İbn-i Sina, yıllar önce yazmış olduğu "Küçük Tıp Kanunu" kitabının içerisinde, birbirinden önemli bilgiler yer alıyor. 


ÖNE ÇIKAN VİDEO

1) Meyve suyu 

İbn-i Sina'nın yazmış olduğu metinde; "Anne, bebeğini sütten kestiği zaman yemeğe dönmelidir. Yemeklerin en hafif ve yumuşağı ile başlamalı, ağırlarına doğru yavaş yavaş ilerlemelidir. Yedi yaşından sonra, on dört yaşına erişinceye kadar çocuğa meyve suyu içirilmemelidir. Çünkü bu, beyin ve sinir sistemini zayıflatır." demiştir.

2) Uçuk ve mantar

Sirkenin yararını sık sık belirten ve kullanan İbn-i Sina; mantar ve uçuk için; "Uçuk ve mantar tedavisinde bölgeye uygulanacak ilaç, sarı terminalia tohum özü, meyan kökü yaprağı karşımının ezilmesi, bölgeye sirke, yağ ve petekle sürülmesidir. Gıda hafifletir." demiştir.

3) Soğuk su

Şimdilerde keşfedilen soğuk suyun dinç ve genç tutma özelliğini, İbn-i Sina yıllar önce tavsiye ederken; "Kuvveti yerinde olanlar için soğuk su banyoları iyidir. Mevcimin soğuk su banyosuna muvafık olması lazımdır. İhtiyarlar ve çocuklar için soğuk su banyoları iyi değildir. Soğuk suya birden bire girilmelidir, titreme gelmeden evvel çıkılmalıdır." sözlerini kullanmıştır.

4) Astım

İbn-i Sina astımı o zamanlar tarif edip, çözümü için; "Bir kimse yürürken hareketlerinde nefes daarlığı ile birlikte sert sallantı ve göğsünde ağırlık varsa pişirilmiş kuru zufa otu yedirilir, ada soğanı sıyrığı (yalamtık), geven, sarı incir, kabuksuz badem ve bal ile birlikte yedirilerek, içirilir. Ceviz yağı ile birlikte nohut suyu, dereotu yedirilir ve sıcak su içirilir." demiştir.

5) Aşırı uyku

Uyku dengesini; "Uyku organları dinlendirir ve yemekleri sindirir. Kişiyi ve nefsi korur. Bedendeki doğal hareketler uyku ile olgunlaşır. Aşırı uyku bedeni soğutur, kişiyi aptallaştırır, yüzü kurutur. Uykusuzluk ise cesedi kurutur, nemini temizler, güçleri çözer, iradeyi engeller, mizacı bozar. Aşırı uykusuzluk hali dengesizlik yapar." şeklinde açıklamıştır.

Haberle ilgili yorum yapmak için tıklayın.
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23